Έκδοση της ΤτΕ στη μνήμη του διαπρεπούς νομικού Τάσου Μπάνου

Date:

Share post:

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον πρόωρο θάνατο του διαπρεπούς νομικού Τάσου Μπάνου, που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2020, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε συλλογικό τόμο στη μνήμη του, με τίτλο: «Τάσος Μπάνος: Ένας ξεχωριστός δημόσιος λειτουργός».

Στόχος της έκδοσης είναι να γίνει γνωστή και να χαραχτεί στη συλλογική μνήμη η ανεκτίμητη προσφορά ενός σπάνιου δημόσιου λειτουργού και ξεχωριστού ανθρώπου, ο οποίος επί 35 συναπτά έτη υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον με ήθος, εντιμότητα, εργατικότητα, αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Ο τόμος περιλαμβάνει τις αναμνήσεις ανθρώπων που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά και κείμενα γραμμένα για εκείνον, που καταδεικνύουν την προσωπικότητα και την προσφορά του Τάσου Μπάνου στο δημόσιο βίο. 

Τον τόμο προλογίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και σε αυτόν γράφουν: ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Γράφουν επίσης οι πρώην υπουργοί: Άννα Διαμαντοπούλου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Σαχινίδης, ο τέως Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης-Κωνσταντίνος Γ. Χαλκιάς, ο Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Θεόδωρος Γ. Ψυχογυιός, ο πρώην Noμικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ξενοφών Γιαταγάνας, ο Καθηγητής ΕΜΠ και Δικηγόρος Δημήτριος Μέλισσας, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνος Φ. Μενουδάκος, η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Πηνελόπη Παγώνη, ο Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Σταματόπουλος, ο Επίτιμος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γεώργιος Κ. Χατζάκης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χ.Γ. Χρυσανθάκης και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Τσιντσίνης.

Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης Παράρτημα με επιλεγμένες Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με εισηγητή τον Τάσο Μπάνο.

Τάσος Μπάνος (1957-2020)

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΤτΕ, ο Τάσος Μπάνος γεννήθηκε στο Λαύκι της Κέρκυρας το 1957. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, άσκησε για μικρό χρονικό διάστημα δικηγορία, η οποία, όμως, δεν τον κέρδισε. Το 1985 ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως νομικός στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η οποία έμελλε να διαρκέσει 35 χρόνια. 

Ως μέλος του Ν.Σ.Κ. άφησε ισχυρό αποτύπωμα στα Γραφεία Νομικού Συμβούλου στα οποία υπηρέτησε, με πρώτο το Γραφείο Νομικού Συμβούλου στο Υπουργείο Βιομηχανίας, το 1985, και τελευταίο στην Προεδρία της Κυβέρνησης, το 2019, ως Νομικός Σύμβουλος του Κράτους. Ενδιάμεσα, ως Δικαστικός Αντιπρόσωπος του Ν.Σ.Κ. διετέλεσε σύμβουλος της τότε Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και μετέπειτα Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Βάσως Παπανδρέου (1999-2004).

Το φθινόπωρο του 2009, Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ. τότε, κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Υπουργείο Οικονομικών, ως σύμβουλος του Υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, φέρνοντας μαζί του, εκτός από την ασύγκριτη νομομάθειά του, το ήθος του, αλλά και την πολιτική του σκέψη. Από τη θέση αυτή, συνεργάστηκε και με όλους τους μετέπειτα Υπουργούς Οικονομικών (Ε. Βενιζέλο, Φ. Σαχινίδη, Γ. Ζανιά, Γ. Στουρνάρα) και κατάρτισε πληθώρα νομοθετικών κειμένων, ανταποκρινόμενος στους φρενήρεις ρυθμούς που επικρατούσαν την περίοδο εκείνη, με την ισχυρή πεποίθησή του ότι όφειλε να συμμετέχει στην προσπάθεια για τη διάσωση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα της χώρας.

Είναι βέβαιο ότι η σταδιοδρομία του δεν θα είχε φθάσει σ’ αυτό το επίπεδο αν ο ίδιος δεν ήταν μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα. Ήταν άνθρωπος γενναίος, χαρισματικός και αξιοπρεπής, με ακέραιο χαρακτήρα, καθαρή και ελεύθερη σκέψη, πολιτική οξυδέρκεια, εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ, γενναιόδωρος και ευαίσθητος. Με αυτοπεποίθηση και απόλυτη εσωτερική κυριαρχία και ελευθερία, διακρινόταν για την ευφυΐα του, τις απόψεις και την επιχειρηματολογία του. Όλοι όσοι εργάστηκαν δίπλα του αισθάνθηκαν την ειλικρίνεια, την εγκαρδιότητα, την αντικειμενικότητα και το αίσθημα δικαιοσύνης που τον διέκρινε. Eμπνεύστηκαν από το παράδειγμά του και τα υψηλά ιδανικά που είχε θέσει για τον εαυτό του και αποτέλεσε πρότυπο ανθρώπου και συνεργάτη.

Σημειώνεται ότι η επιμέλεια του τόμου έγινε από το Τμήμα Εκδόσεων και Μεταφράσεων της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών (ΔΟΑΜ) της Τράπεζας της Ελλάδος και την έκδοση ανέλαβε το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Ο αναμνηστικός τόμος για τον Τάσο Μπάνο έχει αναρτηθεί στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος και είναι ελεύθερα προσβάσιμος.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Εθνικός Κλιματικός Νόμος και Ασφάλιση έναντι καταστροφικών Κινδύνων

Σε μια φάση αδιέξοδης ενεργειακής κρίσης -για την άμεση αντιμετώπιση της οποίας στην Ευρώπη φαίνεται να μην υπάρχουν...

Για δεύτερη χρονιά, η ΕΠΕ στηρίζει την Ομάδα Αιγαίου

Σε εννέα νησιά εξετάστηκαν στο πνευμονολογικό ιατρείο συνολικά 290 άτομα, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

UNILEVER: Νέες αρχές για την εμπορία τροφίμων σε παιδιά

Η εταιρεία θα σταματήσει την προώθηση και τη διαφήμιση τροφίμων και αναψυκτικών σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών τόσο στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΑΝΕΚ LINES: Τριπλή δράση προσφοράς για την ζωή

Εργαζόμενοι της ΑΝΕΚ LINES και κάτοικοι της πόλης επιβεβαίωσαν μέσω της 18ης εθελοντικής αιμοδοσίας ότι λίγα λεπτά από το χρόνο όλων μας αρκεί για να σωθεί μία ζωή.