Έλ.Κουντουρά: Να τηρηθούν οι κανόνες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Date:

Share post:

Την ανάγκη τήρησης των φιλόδοξων στόχων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη Μεσόγειο ζήτησε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά στην παρέμβασή της στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN. 

Η συνεδρίαση έγινε για την  ανταλλαγή απόψεων με την Κομισιόν σχετικά με τα αποτελέσματα της 79ης συνεδρίασης της Επιτροπής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας IMO.

Σε συνέχεια της απόφασης να οριστεί η Μεσόγειος ως νέα ζώνη ελέγχου εκπομπών θειωδών αερίων, η Ευρωβουλευτής ζήτησε να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των κανόνων στην ΕΕ και στις τρίτες χώρες, μέσω μηχανισμών που θα εξασφαλίζουν επαρκείς ελέγχους και αποφυγή καθυστερήσεων. 

Η ευρωβουλευτής τόνισε επίσης ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια φιλόδοξη στρατηγική για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου σε επίπεδο του ΙΜΟ το συντομότερο δυνατό.

Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην TRAN:

“Η τελευταία 79η συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ήταν ιδιαίτερα σημαντική. 

Χαιρετίζω την απόφαση να οριστεί η Μεσόγειος ως νέα ζώνη ελέγχου εκπομπών θειωδών αερίων. O έλεγχος των αερίων αυτών θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μία θάλασσα με πολύ ευαίσθητα οικοσυστήματα στα παράλια της οποίας ζουν επίσης εκατομμύρια άνθρωποι.

 Πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσουμε την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και θα ήθελα να ρωτήσω ποιοι μηχανισμοί προβλέπονται στη συμφωνία για τη σωστή εφαρμογή των κανόνων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στις τρίτες χώρες; Τι προβλέπεται σε περιπτώσεις καθυστερήσεων ή ανεπαρκών ελέγχων;

Θα ήθελα να σταθώ και στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία. Φαίνεται ότι πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να αναθεωρηθεί ο στόχος για μείωση αερίων θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος του IMO στην υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής τον Ιούλιο του 2023; Θα έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα ή θα αποφασιστούν νέες καθυστερήσεις;”.

Related articles

Όλγα Ίτσιου (Dimand): Το κτιριακό απόθεμα δεν είναι προσβάσιμο σε AμεΑ

Το κτιριακό απόθεμα της χώρας σε μεγάλο βαθμό παραμένει μη προσβάσιμο αν και από το 2012 έγινε από το νόμο απαραίτητη η μελέτη προσβασιμότητας.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Διάκριση για το εργασιακό περιβάλλον

H διαδικασία αξιολόγησης ως Great Place to Work® βασίστηκε σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο Trust Index©, με αξίες σημαντικές για κάθε εργασιακό περιβάλλον.

Δύο υβριδικές φορτηγίδες ζωοτροφών στον στόλο της Philosofish

Οι φορτηγίδες έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία AKVA με στόχο να καλύψουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου.

Διάκριση για τα TÜV AUSTRIA Food Allergens Labs

Τα  Food Experts’ Awards είναι διεθνή βραβεία, που διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το cibum.