Ένταξη έργου αναβάθμισης αλιευτικών καταφυγίων στο ΕΠΑλΘ 2014-2020

Date:

Share post:

Μετά από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, του αρμόδιου Υφυπουργού για την Αλιευτική Πολιτική, Σίμου Κεδίκογλου και του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη  εντάχθηκε η Πράξη: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΩΛΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΜΑΚΡΗΣ Δ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020.

Το αλιευτικό καταφύγιο Μάκρης ευρίσκεται στον παραλιακό οικισμό της Μάκρης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο στην ευρύτερη περιοχή και σήμερα φιλοξενεί μόνιμα 10 περίπου επαγγελματικά σκάφη παράκτιας αλιείας και αρκετά διερχόμενα σκάφη. Ευρίσκεται στο κέντρο περίπου της αλιευτικής λεκάνης του Θρακικού πελάγους και είναι το εγγύτερο καταφύγιο στην περιοχή με την μεγαλύτερη αλιευτική δραστηριότητα και συνεχή παρουσία αλιευτικών σκαφών όλες τις ημέρες του έτους.  

Το καταφύγιο το οποίο αποτελείται από ένα προσήνεμο και ένα υπήνεμο µώλο, προβλήτα και παραλιακά κρηπιδώματα, έχει υποστεί σημαντικές φθορές που εντοπίζονται κυρίως στην ανωδοµή του προσήνεμου µώλου. Επιπλέον, η έκθεση του λιμένα σε ανέμους του ΝΑ κυρίως τομέα καθιστά µη λειτουργικά τα κρηπιδώματα του προσήνεμου µώλου.

Ο προϋπολογισμός του ενταγμένου έργου ανέρχεται σε 1.577.156 ευρώ και αφορά την αποκατάσταση του προσήνεμου µώλου από τις ζημιές που έχουν προκληθεί (Ιανουάριος 2015) και την προστασία της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου της Μάκρης µε την κατασκευή κυματοθραύστη, µε στόχο την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του λιμένα.

Με την υλοποίηση των παραπάνω έργων επιτυγχάνεται η βελτίωση της λειτουργίας του αλιευτικού καταφυγίου έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα απρόσκοπτης προσόρμισης και πρυμνοδέτησης των σκαφών στον προσήνεμο μώλο,  ασφάλειας στην παραμονή των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών εντός της λιμενολεκάνης και παροχή των προβλεπόμενων υπηρεσιών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της αλιείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προβλέπονται οι παρακάτω εργασίες:

  • Αποκατάσταση των ζημιών του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου σε τμήμα μήκους 110μ. περίπου, με την παράλληλη κατασκευαστική βελτίωση της προστασίας τμήματος του προσήνεμου μώλου με ογκολίθους θωρακίσεως. 
  • Κατασκευή νέου κυματοθραύστη μήκους 120μ. στα ανατολικά της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου.
  • Επιπλέον η πράξη περιλαμβάνει την προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματων φανών ναυσιπλοΐας από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, δαπάνες αρχαιολογικών εργασιών – ερευνών και παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου.

Όλες οι παρεμβάσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους 2023.  

Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών (Δ20) του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών. Η λειτουργία και συντήρηση της Πράξης είναι αρμοδιότητα Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε..

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Μασούτης: Δράσεις για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου

Μέσα σε διάστημα ενός μήνα συλλέχθηκαν περισσότερα από 30 τόνους απόβλητα, ποσότητα ίση με 96 m3.

EY Ελλάδος: Στο 2nd Wellbeingr Forum για την ψυχική υγεία των εργαζόμενων

Η ΕΥ Ελλάδος μέσα από τις περιοδικές εσωτερικές έρευνες ικανοποίησης εργαζόμενων, Employee Pulse Surveys και Wellbeing Surveys, αλλά και με τις τριμηνιαίες συναντήσεις EY Circles και τον θεσμό των EY Champions, δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους της να εκφραστούν.

ΣΕΒ – Alba: Ένταξη των τεχνών στην εκπαίδευση στελεχών

Συζήτηση με την Carol Becker, Καθηγήτρια και Επίτιμη Πρύτανη της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

ELVIAL: Δωρεά συστημάτων αλουμινίου στον “Αρκτούρο”

Η ELVIAL στο πλαίσιο της αδιάλειπτης προσπάθειάς της να φροντίζει τον άνθρωπο και το περιβάλλον, συμμετείχε με ιδιαίτερη...
Skip to content