Ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες στην εργασία για όλα τα άτομα με αναπηρία

Date:

Share post:

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, πριν από περίπου ένα μήνα, στις 3 Δεκεμβρίου, θεσμοθετημένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έδωσε μια ευκαιρία να κατανοήσουμε με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας με αναπηρία. Η ημέρα δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ ψυχικών και σωματικών δυσκολιών και μας καλεί κάθε χρόνο να ευαισθητοποιηθούμε και να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι συνάνθρωποι μας έχουν ίσες ευκαιρίες στην εργασία, στην υγεία και στην επιτυχία. 

Ο ΣΕΒ όταν εκπόνησε το 2005 τη Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Επιχειρήσεων ανέδειξε τη σημασία της κοινωνικής υπευθυνότητας των επιχειρήσεων με «ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους τους εργαζόμενους». Ο ΣΕΒ συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες για την συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία και ενθαρρύνει συνεχώς τα μέλη του να αγκαλιάσουν ακόμη περισσότερο την διαφορετικότητα των συμπολιτών μας με αναπηρία. Είναι μέλος του Diversity Charter, του φορέα που προωθεί την διαφορετικότητα την Ελλάδα. Έχει επίσης δημιουργήσει την Επιτροπή για την Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότητα με βασικό της στόχο να προωθεί ενεργά τις ίσες ευκαιρίες και τα δικαιώματα στην εργασία.  

Με αφορμή την ημέρα αυτή, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Γιώργος Ξηρογιάννης σημείωσε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «Όλοι οι συνάνθρωποι μας είναι πολύτιμα μέλη της κοινωνίας. Οφείλουμε να δείχνουμε την εκτίμησή μας στους συμπολίτες μας με αναπηρία  όχι μόνο μια ημέρα σαν αυτή, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου. Μια επιχείρηση είναι πραγματικά επιτυχημένη όταν ενστερνίζεται την συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία όχι απλά ως υποχρέωση απέναντι σε ομάδες εργαζομένων με χαμηλή εκπροσώπηση, αλλά ως βασικό συστατικό δημιουργικότητας και αλλαγής υποδείγματος λειτουργίας. Η δέσμευση, και η επένδυση, στην αξία της συμπερίληψης συνδέει την επιχειρηματικότητα με την ανθρώπινη μας ύπαρξη. Προάγει μια κοινωνία ανοιχτή και με ψυχή στην οποία θέλουν να συμμετέχουν όλοι».

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

ΖΑΓΟΡΙ & Green Cola στηρίζουνστήριξαν ημερίδα του Α.Ο.Ωκεανός

Στο “International Swim Meet OKEANOS 2023’’ συμμετείχαν κολυμβητικά σωματεία, προπονητές και αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μέλη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας.

Το «προΣfEEρουμε» στην Αλεξανδρούπολη με δωρεά καρδιογράφου και Rapid Tests

Το ταξίδι του «προΣfΕΕρουμε», που αποτελεί κοινό όραμα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), ξεκίνησε στα τέλη του 2016.

Praktiker Hellas: Δράσεις προσφοράς σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Η Praktiker έχει ήδη συστήσει στο ευρύ κοινό το πρόγραμμα προσβασιμότητας και συμπερίληψης «Σπίτι Ανοιχτό» με το οποίο αναβαθμίζει τις υπηρεσίες και τις δομές της, φυσικές και ψηφιακές.

ΕΥ Ελλάδος: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2022

Η Έκθεση έχει συνταχθεί σύμφωνα με τα GRI Standards 2021 και αποτυπώνει την επίδραση της λειτουργίας της εταιρείας στην Οικονομία, το Περιβάλλον και τους Ανθρώπους.