Αναγκαία η αύξηση του αποτυπώματος ESG για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Date:

Share post:

Tης Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αυξάνουν τις δαπάνες τους για την εφαρμογή δράσεων ESG και σταδιακά συντονίζονται με την παγκόσμια τάση που θέλει τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης να αναβαθμίζονται στην επιχειρηματική ατζέντα, με ενδεικτικό το γεγονός ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια επενδύσεων ESG προβλέπεται να ξεπερνούν τα 50 τρισ. δολ. μέχρι το 2025.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε το Χρηματιστήριο Αθηνών δημιούργησε Οδηγό, με την υποστήριξη και τεχνογνωσία των KKS Advisors και ειδικά του καθηγητή Γιώργου Σεραφείμ. Πρόκειται για εργαλείο με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να προσδιορίσουν τα ουσιαστικά θέματα ESG που πρέπει να δημοσιοποιούν και να διαχειρίζονται, με βάση τις επιπτώσεις αυτών των θεμάτων στη μακροπρόθεσμη απόδοσή τους. Παρέχει, επίσης, πρακτικές οδηγίες σχετικά με τους δείκτες που πρέπει να χρησιμοποιούν οι εταιρείες για τη δημοσιοποίηση των εν λόγω πληροφοριών και την κοινοποίησή τους στα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη.

Πάντως αν και το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων είναι αυξανόμενο στα θέματα ESG περίπου έξι στις δέκα (57%) θεωρούν ότι ο βαθμός εφαρμογής των δράσεων ESG από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα.

Τα παραπάνω προκύτουν από την ετήσια έρευνα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις Δράσεις ESG που διεξήχθη από τη Διεύθυνση ΟικονομικώνΚλαδικών Μελετών της ICAP CRIF.

Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι το 56% του δείγματος πραγματοποίησε υψηλότερη δαπάνη για την υλοποίηση πρακτικών ESG το 2021 συγκριτικά με το 2020 ενώ η πλειοψηφία είπε ότι η ίδια η διοίκηση ανέλαβε τη διαχείριση των σχετικών δράσεων. Οι ενέργειες των εταιρειών που αφορούν την κοινωνία καλύπτουν το μεγαλύτερο μερίδιο (39%) στο συνολικό προϋπολογισμό των εταιρειών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ακολουθούν οι περιβαλλοντικές δράσεις (36%) και οι σχετικές με την εταιρική διακυβέρνηση δράσεις (25%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των επιχειρήσεων του δείγματος δαπανά έως 200 χιλ. ευρώ για δράσεις ESG σε ετήσια βάση, ενώ μόλις το 6% δαπανά πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η δημοφιλέστερη περιβαλλοντική πρακτική που εφαρμόζεται σε “πολύ” ή “πάρα πολύ” σημαντικό βαθμό από τις εταιρείες του δείγματος (83%) είναι η αποτελεσματική διαχείριση του χαρτιού και των στερεών αποβλήτων (διαχωρισμός ανά κατηγορία υλικού ανακύκλωσης, κ.α.).

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι το 95% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι προσφέρουν ίσες ευκαιρίες προς όλους τους εργαζομένους σε “πολύ” ή “πάρα πολύ” σημαντικό βαθμό. Επίσης αναφορικά με την εταιρική διακυβέρνηση το 91% των επιχειρήσεων συμμορφώνεται με τις ισχύουσες πρακτικές Επιχειρηματικής Ηθικής ενώ τροχοπέδη στην υλοποίηση δράσεων ESG από τις ελληνικές επιχειρήσεις αποτελεί κυρίως η δαπάνη για την εφαρμογή ενός προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως σχολίασε ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος & CEO της ICAP CRIF, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα που κινητοποιεί τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις προς την υιοθέτηση νέων πρακτικών. Με τη θέσπιση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών έχει διαμορφωθεί μια νέα αντίληψη σχετικά με το ρόλο των εταιρειών. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προβαίνουν στη μέτρηση, τη δημοσιοποίηση και τη διαχείριση των κινδύνων και των ευκαιριών που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη ενώ η ενεργειακή κρίση κατέστησε ακόμα πιο αναγκαία και επιτακτική την ανάγκη μετάβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη, αναπροσαρμόζοντας τα επιχειρηματικά μοντέλα και τις στρατηγικές τους στη βάση των κριτηρίων ESG. Τονίζει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσω των δράσεων ESG, πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση της κοινωνικής προσφοράς τους, παράλληλα με τη μείωση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού τους αποτυπώματος, παραμένοντας προσηλωμένες στην ηθική και αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση. Προς αυτήν την κατεύθυνση η ενημέρωση της κοινωνίας, η εκπαίδευση των στελεχών των επιχειρήσεων και η παροχή κινήτρων από την πλευρά της Πολιτείας, είναι ενέργειες που μπορούν να ενθαρρύνουν περισσότερες επιχειρήσεις στην υιοθέτηση πρακτικών Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

CSR HELLAS: Η σύνδεση της εκπαίδευσης με τη βιώσιμη ανάπτυξη 

Αναγγελία του βαρόμετρου ESG από την έδρα «Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος» του ALBA Graduate Business School σε συνεργασία με το CSR HELLAS.

Enel Green Power: Πολυδρώμενο για παιδιά και νέους στην Κάρυστο

Η Enel Green Power σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρυστίας «Άνεμος» υπό την Αιγίδα του Δήμου Καρύστου, διοργάνωσε παιδικές αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 

TÜV NORD: Απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας 

Από το 2020 η βιωσιμότητα συγκαταλέγεται στις βασικές αξίες ανάπτυξης του ομίλου, ενώ με το πλάνο “Strategy2025", η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Βραβείο Εξαγωγικής Αριστείας στην Πρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ

H εκτός συνόρων παρουσία της ΜΕΒΓΑΛ, μίας από τις πρώτες εξαγωγικές εταιρείες τροφίμων της Ελλάδας, ξεκίνησε το 1985, με πρώτη χώρα την Ιταλία.