ΑΝΕΚ LINES: Έκθεση ναυπηγικής “‘Ολα με το Χέρι” του Εμ. Γαλλιάκη

Date:

Share post:

Ένα συναρπαστικό “επιστημονικό ταξίδι στο χρόνο”, πραγματεύεται η έκθεση Ναυπηγικής “Όλα με το Χέρι” του Εμμανουήλ Β. Γαλλιάκη, Διπλ. Ναυπηγού Μηχανικού – Μηχανολόγου Μηχανικού, που φιλοξενεί η ΑΝΕΚ LINES στα Κεντρικά της Γραφεία στα Χανιά .

Μια πορεία ήθους και ευθύνης με “πυξίδα” την τεχνογνωσία ξεδιπλώνεται μέσα από 98 επιστημονικά εργαλεία – αντικείμενα και 56 σπάνια εξειδικευμένα βιβλία που δώρισε ο κος Γαλλιάκης στην ΑΝΕΚ, από την προσωπική επαγγελματική και οικογενειακή του συλλογή.

Ο κος Εμμ. Γαλλιάκης υπήρξε ένας από τους πρώτους διπλωματούχους ναυπηγούς της χώρας μας και πρώτος στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Ρέθυμνο. Σπούδασε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Τεργέστη, ως Ναυπηγός Μηχανικός, δεδομένου ότι αντίστοιχη σχολή δεν υπήρχε τότε στην Ελλάδα. Επιστρέφοντας στην πατρίδα, εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και μαζί με άλλους συναδέλφους του δημιούργησαν το 1967 ένα από τα πρώτα ναυπηγικά γραφεία με ειδικότητα κυρίως στις μετασκευές και τις νέες κατασκευές επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων. 

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και μέχρι την αποχώρηση του από την ενεργό δράση το 2006, ο κος Γαλλιάκης συνεργάστηκε με την ΑΝΕΚ LINES, στην οποία διατέλεσε & Τεχνικός Σύμβουλος.

Η αγαστή πολυετής σχέση του με την εταιρεία στάθηκε η αφορμή να δωρίσει στην ΑΝΕΚ, το “δεύτερο σπίτι του”, εργαλεία της επιστήμης του όπως: χάρακες, κλιμακόμετρα, τερίζια, βάρη, καμπυλόγραμμα, σφραγίδες, γραμμοσύρτες, λογαριθμικούς κανόνες, μηχανικές αριθμομηχανές με ανεπτυγμένα πληκτρολόγια,  βιβλία κλπ

Ο κος Γαλλιάκης αναφέρει σχετικά :

“Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, που για 35 συνεχή χρόνια, συνεργάστηκα με την ΑΝΕΚ. Ήταν μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης. Πιστεύω ότι ανταποκρίθηκα στις απαιτήσεις, καταθέτοντας τις γνώσεις μου και την πείρα μου. Αποχωρώντας δε, άφησα πίσω μου μόνο φίλους.Για μένα λοιπόν, ήταν το πιο φυσικό, όλο αυτό το υλικό, παλιά βιβλία, μέσα, όργανα και συσκευές, απομεινάρια μιας άλλης εποχής, μιας εποχής, που όλα γίνονταν με το χέρι, να “αράξουν” για πάντα, στο στεριανό λιμάνι της ΑΝΕΚ, τα Κεντρικά Γραφεία της στα Χανιά. Αυτή ήταν η επιθυμία μου και ευχαριστώ θερμά τον κο Γιάννη Σ. Βαρδινογιάννη που την αποδέχτηκε και την υλοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”

Από την πλευρά του ο Δ/νων Σύμβουλος της ΑΝΕΚ κος Γιάννης Σ. Βαρδινογιάννης ανέφερε: 

Για την ΑΝΕΚ αναμφίβολα απετέλεσε τιμή η πρόταση του κου Γαλλιάκη. Αυτονόητη ήταν η αποδοχή της μόνιμης φιλοξενίας του επιστημονικού “θησαυρού” του διακεκριμένου ναυπηγού. Έτσι, μετά από προετοιμασία μηνών το πολυετές πρωτογενές υλικό της συλλογής «Όλα με το Χέρι» κοσμεί, πλέον, τα κεντρικά μας γραφεία στα Χανιά.  Ευχαριστούμε τον κο Γαλλιάκη για την ναυπηγική και πολιτιστική παρακαταθήκη που μας κληροδότησε, δίνοντας έτσι & στους νεώτερους την δυνατότητα να ταξιδέψουν στις ατραπούς της ακούραστης ανθρώπινης δημιουργίας του χθες, που μεγαλουργούσε & χωρίς την προηγμένη ηλεκτρονική τεχνολογία του σήμερα”.

“Ολα με το Χέρι” μία νοσταλγική επιστημονική έκθεση, στην ΑΝΕΚ, που μας ταξιδεύει με σεβασμό στο χθες, το σήμερα και το αύριο της ναυπηγικής. 

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Επανεκκίνηση του φράγματος Τσικαλαριού στη Νάξο

Η κατασκευή του φράγματος είχε ξεκινήσει πριν από μια δεκαετία αλλά έχουν διακοπεί οι εργασίες λόγω γεωλογικών και αρχαιολογικών προβλημάτων.

Δράση για την εξάλειψη του αποκλεισμού και του εκφοβισμού στο διαδίκτυο

Η εμπλοκή σε εκφοβισμό, είτε ως θύμα είτε ως θύτης, μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στην υγεία και την κοινωνική ευημερία ενός ατόμου. 

«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Tο πρόγραμμα διανύει την έβδομη χρονιά εφαρμογής του και θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου δια ζώσης, με επιμορφωτικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, με περιπάτους καθώς και με ξεναγήσεις μαθητικών ομάδων.

ΒASF: Η εταιρεία αγροτεχνολογίας Solmeyea νικήτρια του διαγωνισμού καινοτομίας 

Ο διαγωνισμός καινοτομίας Innovation Hub 2022 απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και νέους ερευνητές επιβραβεύοντας ιδέες πράσινης ανάπτυξης.