Βιβλίο για την Κοινωνικά Υπεύθυνη Επένδυση

Date:

Share post:

Βιβλίο στην ελληνική γλώσσα που αναφέρεται στις εισαγωγικές έννοιες της κοινωνικά υπεύθυνης επένδυσης (ΚΥΕ) και του τρίπτυχου ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση) έγραψαν ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης και η Υποψήφια Δρ. Μαριάννα Εσκαντάρ. 

Σημειώνεται ότι η ΚΥΕ αφορά τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις με βάση όχι μόνο χρηματοοικονομικά κριτήρια, αλλά και περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια διακυβέρνησης. Οι υπεύθυνες επενδύσεις αποτελούν έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα, που όπως αποδείχθηκε από την εμφάνιση του Covid 19 είναι πολύ ανθεκτικός ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στις γενικές έννοιες της ΚΥΕ, δηλαδή τί σημαίνει ότι μια επιχείρηση έχει ευθύνες επίσης αναφέρεται στην εξέλιξη από την ΕΚΕ στα ESG και πόσο κοινωνική πρέπει να είναι μια ΚΥΕ.

Το δεύτερο κεφάλαιο συνδέει το τρίπτυχο ESG με την οικονομική κρίση και την οικολογική μόχλευση. Εξετάζεται ο ρόλος των επιδόσεων του τρίπτυχου ESG κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της υγειονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την παγκόσμια πανδημία. Η οικολογική μόχλευση ορίζεται ως η πίεση που εξασκείται στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών (πολυεθνικές, τράπεζες) με στόχο τη βελτίωση της κλιματικής πολιτικής τους, η οποία στη συνέχεια θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο.

Το τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο ασχολούνται με τις εταιρικές επιδόσεις και τη διαχείριση κινδύνων σε σχέση με το τρίπτυχο ESG.

Τίθενται ερωτήσεις και θέματα.

  • Οι ESG δραστηριότητες βελτιώνουν τις εταιρικές οικονομικές επιδόσεις;
  • Χρηματοοικονομικές επιδόσεις επιχειρήσεων που εφαρμόζουν το τρίπτυχο ESG.
  • Το τρίπτυχο ESG και η νέα προσέγγιση εκτίμησης κινδύνων.
  • Διαστάσεις βιωσιμότητας που επηρεάζουν τον πιστωτικό κίνδυνο.
  • Κίνδυνος του Greenwashing.

Το εγχειρίδιο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές όλων των ειδικοτήτων, αλλά και σε στελέχη επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος. 

O Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι: Ακαδημαϊκός, Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών, Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων, Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ, Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, France 

Η Υποψήφια Δρ. Μαριάννα Εσκαντάρ είναι: μέλος του Εργαστηρίου financial Engineering, Πολυτεχνείο Κρήτης 

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Γιάννης Ρούντος: H κλιματική κρίση απειλεί και τα μνημεία της αρχαιότητας

Η ραγδαία αλλαγή του κλίματος και η κλιματική-περιβαλλοντική κρίση έχουν άμεσο αντίκτυπο στα δύο κορυφαία πλουτοπαραγωγικά αποθέματα του...

Άσυλο Ανιάτων: Δωρεά τροφίμων από OK! Anytime Markets και Ολυμπιακή Ζυθοποιία 

Η προσφορά υλοποιήθηκε στο πλαίσιο φιλανθρωπικής ενέργειας για τη στήριξη του Ασύλου Ανιάτων και θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των διατροφικών αναγκών των 140 περιθαλπόμενων του Ιδρύματος. 

METRO ΑΕΒΕ: Επενδύει μακροπρόθεσμα στο Περιβάλλον

Τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις ύψους 62 εκατ. ευρώ σε φυσικά καταστήματα My market και METRO Cash & Carry, για την ανανέωση του εξοπλισμού ψύξης, φωτισμού και κλιματισμού.

ΕΕΣ: Διοργάνωσε Ναυαγοσωστικούς αγώνες σε Αρτέμιδα και ΟΑΚΑ

Οι αγώνες που διοργάνωσε ο Ε.Ε.Σ., ως το μοναδικό πλήρες μέλος της Διεθνούς Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας (I.L.S.F.) στην Ελλάδα, αφορούσαν την κατηγορία Qualifying, που οδηγεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής και στην κατηγορία Open.