Connect with us

ΕΚΕ

Διεθνείς Πλατφόρμες για την προώθηση της εταιρικής ευθύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης

Οικουμενικό Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)

the global compact

The Global Comact / Το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως εθελοντική πρωτοβουλία επιχειρήσεων για την προαγωγή της εταιρικής ευθύνης. Δέκα είναι οι οικουμενικές αρχές του Συμφώνου οι οποίες ενθαρρύνουν τις υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές σε τομείς όπως τα δικαιώματα του ανθρώπου, η εργασία, το περιβάλλον και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

1. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να υποστηρίζουν και να σέβονται την προστασία των διεθνώς διακηρυγμένων ανθρώπινων δικαιωμάτων.

2.  Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι δεν εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

3. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προασπίζουν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την αποτελεσματική αναγνώριση του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

4.  Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προασπίζουν την εξάλειψη κάθε μορφής καταναγκαστικής και υποχρεωτικής εργασίας.

5.  Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προασπίζουν την ουσιαστική κατάργηση της παιδικής εργασίας.

6. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προασπίζουν την εξάλειψη των διακρίσεων στις προσλήψεις και την απασχόληση.

7. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ακολουθούν προληπτική προσέγγιση ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

8.  Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

9.  Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και τη διάδοση τεχνολογιών που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

10. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιτίθενται σε κάθε μορφή διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων του εκβιασμού και της δωροδοκίας.

Caring for Climate: η μεγαλύτερη συμμαχία επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος.

CEO Water Mandate: σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που στοχεύει στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της έλλειψης εγκαταστάσεων υγιεινής.

Δείκτες βιωσιμότητας Dow Jones (DJSI)

Δείκτης FTSE4Good

Κορυφαίοι δείκτες αναφοράς για τη βιωσιμότητα με διεθνή εμβέλεια. Οι δείκτες DJSI βασίζονται σε μια ανάλυση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιδόσεων των 2.500 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου με βάση την κεφαλαιοποίησή τους. Μόνο οι εταιρείες που ανήκουν στο 10% των κορυφαίων επιτυγχάνουν την ένταξή τους, κατόπιν αξιολόγησης ενός φάσματος γενικών και κλαδικών θεμάτων, όπως της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, των προτύπων της εφοδιαστικής αλυσίδας και των εργασιακών πρακτικών.

Παγκόσμιος Δείκτης Βιωσιμότητας Dow Jones (DJSI World Index): στον δείκτη αυτό περιλαμβάνεται το 10% των 2.500 μεγαλυτέρων εταιρειών του κόσμου βάσει οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Δείκτης Βιωσιμότητας Dow Jones STOXX (δείκτη DJSI Europe): ο δείκτης αυτός περιλαμβάνει το ανώτερο 20% των καλύτερων εταιριών στον τομέα της βιωσιμότητας, μεταξύ των 600 μεγαλυτέρων εταιριών της Ευρώπης.

Δείκτες FTSE4Good
Δείκτης FTSE4Good

Οι δείκτες FTSE4Good έχουν σχεδιαστεί για τη μέτρηση των επιδόσεων των εταιρειών που αποδεικνύουν ισχυρές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εταιρικής διακυβέρνησης πρακτικές (ESG). Διαφανής διαχείριση και σαφώς καθορισμένα κριτήρια ESG, καθιστά τους FTSE4Good δείκτες κατάλληλα εργαλεία για να χρησιμοποιούνται από ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων στην αγορά κατά τη δημιουργία ή την αξιολόγηση υπεύθυνων επενδυτικών προϊόντων. Οι FTSE4Good δείκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τέσσερις κύριους τρόπους :

• Χρηματοοικονομικά προϊόντα – ως εργαλεία για τη δημιουργία του δείκτη παρακολούθησης των επενδύσεων, των χρηματοπιστωτικών μέσων ή των επενδυτικών προϊόντων επικεντρωμένων στις υπεύθυνες επενδύσεις.

• Έρευνα – να εντοπίσει περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες.

• Αναφορά – ως ένα διαφανές και εξελισσόμενο παγκόσμιο πρότυπο ESG, κατά το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιολογήσουν την πρόοδο και τα επιτεύγματα τους.

• Συγκριτική αξιολόγηση – ως δείκτη αναφοράς για την παρακολούθηση της απόδοσης των υπεύθυνων επενδύσεων χαρτοφυλακίων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8# Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη

Επιχειρηματικός Επιταχυντής INNOVATHENS – 7ος κύκλος

INNOVATHENS

Το INNOVATHENS powered by Samsung, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, μετά από δύο επιτυχημένους θεματικούς κύκλους, διοργανώνει για 3η φορά Επιχειρηματικό Επιταχυντή “Creative Industries Vol. 3” αφιερωμένο στις Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες: βιβλίο, μουσική, (ανα)παραστατικές τέχνες (performing arts), τηλεόραση, κινηματογράφος, ραδιόφωνο, e-games και ψηφιακές εφαρμογές, εικαστικές τέχνες (visual arts), αρχιτεκτονική και διαφήμιση.

Ο Επιχειρηματικός Επιταχυντής (Business Accelerator) του INNOVATHENS είναι ένα 3μηνο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Παρέχει, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε startups και επιχειρήσεις ώστε να αναπτυχθούν, να εξελιχθούν και να διεκδικήσουν επάξια μια θέση στο οικοσύστημα καινοτομίας της πόλης, την ελληνική και, κυρίως, τη διεθνή αγορά.

Ο 7ος κύκλος του Επιχειρηματικού Επιταχυντή του INNOVATHENS διοργανώνεται με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Ίδρυματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), της εταιρίας Planet S.A. – Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Επιχειρηματικότητας, των Athens Σynergies και του ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος).

Συμμετοχές γίνονται δεκτές μέχρι την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.

Περισσότερα

ΕΚΕ

Η Ashoka Greece καλεί τους νέους να γίνουν “Changemakers”

Η Ashoka Greece, το μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών παγκοσμίως, το Ίδρυμα Robert Bosch Stiftung και το ChangemakerXchange Greece 2018, η πλατφόρμα που εντοπίζει, ενώνει και υποστηρίζει τους κορυφαίους νέους Changemakers συνδιοργανώνουν την “Pitch & Mix” εκδήλωση, αφιερωμένη στους Changemakers όλου του κόσμου.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στις 18:30 – 21:00 στο Impact Hub Athens, το πρόγραμμα “ChangemakerXchange” έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να καλωσορίσει και να παρουσιάσει 25 νέους κοινωνικούς επιχειρηματίες από την Ευρώπη και την Ασία.

Όσοι παρευρεθούν σε αυτή τη βραδιά, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους 25 επίλεκτους Changemakers-νέους επιχειρηματίες του προγράμματος που έρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου, να εμπνευστούν από τις ιστορίες τους και να ακούσουν τις πρωτοβουλίες τους στο χρονικό διάστημα των 90 δευτερολέπτων που θα έχει ο καθένας στη διάθεσή του.

Changemakers από τη Γερμανία, τον Λίβανο, την Αλγερία, τη Μάλτα, το Μαρόκο, την Ιταλία, την Συρία, τη Ρουμανία, την Αρμενία, την Παλαιστίνη, τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Σκωτία, τη Νορβηγία και φυσικά την Ελλάδα θα παρουσιάσουν το όραμά τους για το πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά, να φέρουν την αλλαγή και να ανταποκριθούν με επιτυχία σε κάθε πρόκληση που εμφανίζεται στο δρόμο τους. Παράλληλα, θα είναι μια ευκαιρία για τους 25 changemakers να δικτυωθούν με τοπικούς και διεθνείς φορείς, να ανταλλάξουν γνώσεις μεταξύ τους και να δημιουργήσουν πιθανές συνεργασίες με θετικό αντίκτυπο.

Περισσότερα

ΕΚΕ

Συμβουλές από τα Παιδικά Χωριά SOS

Τις θλιβερές αυτές μέρες που διανύουμε έχουμε όλοι γίνει μάρτυρες τραγικών στιγμών και απωλειών συνανθρώπων μας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα παιδικά χωριά SOS.

Χρώματα μαύρα, που έρχονται να σκεπάσουν τη συνηθισμένη καθημερινότητα και τη χαρά των παιδιών – αυτές ακριβώς τις στιγμές είναι που τα παιδιά μάς χρειάζονται περισσότερο από ποτέ δίπλα τους.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση αυτές τις στιγμές αξίζει να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, από την έκθεση σε όλες αυτές τις σκληρές εικόνες και τα ακούσματα. Τα παιδιά βλέπουν, ακούν, ρωτούν… Πώς να το διαχειριστούμε;

«Σε περιόδους και γεγονότα κρίσης, δύο σημαντικές διαστάσεις που οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας είναι η τραυματική εμπειρία και οι πιθανές συνέπειές της, καθώς και η αποτελεσματική επικοινωνία» επισημαίνει ο Διευθυντής της Παιδαγωγικής Υπηρεσίας των Παιδικών Χωριών SOS, Παναγιώτης Σοφίος, Ψυχολόγος. «Μια φυσική καταστροφή, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές, μπορεί να διακινήσει πολλά και έντονα συναισθήματα στα παιδιά, διαταράσσοντας την ψυχική τους ισορροπία. Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη κοινότητα, στο σπίτι, στα πρόσωπα των δικών τους ανθρώπων και στις συζητήσεις τους, προκαλούν μεγάλη συναισθηματική επιβάρυνση με κίνδυνο να προκληθούν τραυματικές εμπειρίες, ακόμα κι αν τα ίδια τα παιδιά δεν ήταν άμεσα παρόντα στην περιοχή της καταστροφής. Διαταραχές άγχους, προβλήματα στον ύπνο, φοβίες, πανικός, παρατεταμένη λύπη, μελαγχολία ή κατάθλιψη είναι ορισμένοι από τους πιθανούς κινδύνους. Οι γονείς είναι απαραίτητο να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά με σκοπό να τα βοηθήσουν να καταλάβουν, να εκφράσουν και να διαχειριστούν τη φόρτιση που βιώνουν», προσθέτει.

Ο Παναγιώτης Σοφίος συνεχίζει τονίζοντας ότι «τα παιδιά ζουν την καθημερινότητα όπως όλοι μας και αναπόφευκτα εκτίθενται σε εικόνες και ακούσματα τόσο από τα μέσα επικοινωνίας όσο και από τις συζητήσεις των ενηλίκων και των φίλων τους. Στις ερωτήσεις των παιδιών είναι σημαντικό να είμαστε “παρόντες”, δηλαδή να συγκεντρωθούμε στη στιγμή, να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το συναίσθημα του παιδιού, το τι πραγματικά θέλει να μάθει ρωτώντας μας. Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε βλεμματική επαφή μαζί του στη διάρκεια της συζήτησης και να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με ειλικρίνεια και στο επίπεδο που το παιδί είναι σε θέση να κατανοήσει και να διαχειριστεί. Το βοηθάμε να βάλει σε λόγια το συναίσθημά του και την όποια ανησυχία βιώνει, ενώ παράλληλα ανταποκρινόμαστε σε αυτό παρέχοντάς του την ασφάλεια που αναζητά…».

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ