Connect with us

ΕΚΕ

Διεθνείς Πλατφόρμες για την προώθηση της εταιρικής ευθύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης

Οικουμενικό Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)

the global compact

The Global Comact / Το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως εθελοντική πρωτοβουλία επιχειρήσεων για την προαγωγή της εταιρικής ευθύνης. Δέκα είναι οι οικουμενικές αρχές του Συμφώνου οι οποίες ενθαρρύνουν τις υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές σε τομείς όπως τα δικαιώματα του ανθρώπου, η εργασία, το περιβάλλον και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

1. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να υποστηρίζουν και να σέβονται την προστασία των διεθνώς διακηρυγμένων ανθρώπινων δικαιωμάτων.

2.  Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι δεν εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

3. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προασπίζουν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την αποτελεσματική αναγνώριση του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

4.  Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προασπίζουν την εξάλειψη κάθε μορφής καταναγκαστικής και υποχρεωτικής εργασίας.

5.  Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προασπίζουν την ουσιαστική κατάργηση της παιδικής εργασίας.

6. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προασπίζουν την εξάλειψη των διακρίσεων στις προσλήψεις και την απασχόληση.

7. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ακολουθούν προληπτική προσέγγιση ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

8.  Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

9.  Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και τη διάδοση τεχνολογιών που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

10. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιτίθενται σε κάθε μορφή διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων του εκβιασμού και της δωροδοκίας.

Caring for Climate: η μεγαλύτερη συμμαχία επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος.

CEO Water Mandate: σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που στοχεύει στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της έλλειψης εγκαταστάσεων υγιεινής.

Δείκτες βιωσιμότητας Dow Jones (DJSI)

Δείκτης FTSE4Good

Κορυφαίοι δείκτες αναφοράς για τη βιωσιμότητα με διεθνή εμβέλεια. Οι δείκτες DJSI βασίζονται σε μια ανάλυση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιδόσεων των 2.500 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου με βάση την κεφαλαιοποίησή τους. Μόνο οι εταιρείες που ανήκουν στο 10% των κορυφαίων επιτυγχάνουν την ένταξή τους, κατόπιν αξιολόγησης ενός φάσματος γενικών και κλαδικών θεμάτων, όπως της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, των προτύπων της εφοδιαστικής αλυσίδας και των εργασιακών πρακτικών.

Παγκόσμιος Δείκτης Βιωσιμότητας Dow Jones (DJSI World Index): στον δείκτη αυτό περιλαμβάνεται το 10% των 2.500 μεγαλυτέρων εταιρειών του κόσμου βάσει οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Δείκτης Βιωσιμότητας Dow Jones STOXX (δείκτη DJSI Europe): ο δείκτης αυτός περιλαμβάνει το ανώτερο 20% των καλύτερων εταιριών στον τομέα της βιωσιμότητας, μεταξύ των 600 μεγαλυτέρων εταιριών της Ευρώπης.

Δείκτες FTSE4Good
Δείκτης FTSE4Good

Οι δείκτες FTSE4Good έχουν σχεδιαστεί για τη μέτρηση των επιδόσεων των εταιρειών που αποδεικνύουν ισχυρές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εταιρικής διακυβέρνησης πρακτικές (ESG). Διαφανής διαχείριση και σαφώς καθορισμένα κριτήρια ESG, καθιστά τους FTSE4Good δείκτες κατάλληλα εργαλεία για να χρησιμοποιούνται από ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων στην αγορά κατά τη δημιουργία ή την αξιολόγηση υπεύθυνων επενδυτικών προϊόντων. Οι FTSE4Good δείκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τέσσερις κύριους τρόπους :

• Χρηματοοικονομικά προϊόντα – ως εργαλεία για τη δημιουργία του δείκτη παρακολούθησης των επενδύσεων, των χρηματοπιστωτικών μέσων ή των επενδυτικών προϊόντων επικεντρωμένων στις υπεύθυνες επενδύσεις.

• Έρευνα – να εντοπίσει περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες.

• Αναφορά – ως ένα διαφανές και εξελισσόμενο παγκόσμιο πρότυπο ESG, κατά το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιολογήσουν την πρόοδο και τα επιτεύγματα τους.

• Συγκριτική αξιολόγηση – ως δείκτη αναφοράς για την παρακολούθηση της απόδοσης των υπεύθυνων επενδύσεων χαρτοφυλακίων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΚΕ

Παιδιά που ναυαγούν στη στεριά

Περισσότερα

ΕΚΕ

Το μεγαλύτερο Youth Empowered της χρονιάς στο Περιστέρι

300 νέοι, 18 έως 30 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν κατάλληλα για την αγορά εργασίας, να γνωρίσουν από κοντά τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών που συμμετέχουν και να διεκδικήσουν ευκαιρίες απασχόλησης, στο πλαίσιο του πενθήμερου προγράμματος Youth Empowered, 25-29 Ιουνίου, στο Περιστέρι και με την υποστήριξη του Δήμου Περιστερίου.

Δηλώνοντας συμμετοχή στο www.youthempowered.gr μέχρι και τις 15 Ιουνίου, 300 νέοι θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο και θα ζήσουν την εμπειρία του Youth Empowered. Επιπλέον, για πρώτη φορά, σε ένα διαδραστικό inspirational session, οι νέοι θα συναντήσουν από κοντά τους επικεφαλής της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της Coca-Cola, καθώς και των στρατηγικών συνεργατών του Προγράμματος για να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που θα τους βοηθήσουν στην προσωπική και επαγγελματική τους ενδυνάμωση. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, με σειρά προτεραιότητας, δεν προϋποθέτει εξειδίκευση και συνοδεύεται από βεβαίωση παρακολούθησης.

Τις πέντε ημέρες του Προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν υψηλόβαθμα στελέχη από την Coca-Cola Τρία Έψιλον, την Coca-Cola, τη METRO ΑΕΒΕ, τη Microsoft, το kariera.gr και πολλών ακόμα συνεργαζόμενων εταιρειών και φορέων, που θα τους προσφέρουν συμβουλές και καθοδήγηση μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και παρουσιάσεις. Η METRO AEBE, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας με ανθρώπινο δυναμικό που ξεπερνά τους 10.500 εργαζομένους, θα προσφέρει ευκαιρίες στους νέους του προγράμματος για να ενταχθούν σε θέσεις εργασίας στο πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων που διαθέτει. Η Microsoft, μία εταιρεία που αποτελεί επιλογή καριέρας για τη νέα γενιά, ανέλαβε να βοηθήσει τους νέους να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους με την τεχνολογία και να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις εργασίας. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν την αξία και τη χρήση εργαλείων επαγγελματικής προβολής, όπως το LinkedIn, αλλά και θα εκπαιδευτούν σε προγράμματα παραγωγικότητας (Office).

Περισσότερα

ΕΚΕ

Πράσινο Κίνημα: Στηρίζει το Χωριό Παραγωγών Χωρίς Μεσάζοντες

Το Χωριό Παραγωγών χωρίς μεσάζοντες επισκέφτηκε το Πράσινο Κίνημα, στο πλαίσιο του τριήμερου φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον Φλοίσβο.

Οι συμπρόεδροι του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης και Ρία Ακρίβου, μαζί με στελέχη του κόμματος, έδωσαν το παρόν θέλοντας για ακόμα μία φορά να δείξουν εμπράκτως ότι στηρίζουν τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα.

Μαζί με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Χωριού Παραγωγών, μελισσοκόμο, Νίκο Ρομποτή, επισκέφτηκαν τα περίπτερα των παραγωγών συνομίλησαν μαζί τους και κατέγραψαν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Πράσινο Κίνημα πιστεύει ότι τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, με έμφαση στα βιολογικά προϊόντα, πρέπει να στηριχτούν με συγκεκριμένες πολιτικές και να αποτελέσουν μία σοβαρή εξαγωγική προοπτική, βελτιώνοντας σημαντικά το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών της χώρας μας.

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι το Πράσινο Κίνημα, διατρανώνει σταθερά την αντίθεσή του με τα μεταλλαγμένα προϊόντα, τα οποία απειλούν ευθέως τα ελληνικά ποιοτικά και βιολογικά προϊόντα. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε τη μάχη μαζί με τους Έλληνες παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων.

Στη φωτογραφία οι δύο συμπρόεδροι του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης και Ρία Ακρίβου, μαζί με τον πρόεδρο του Χωριού Παραγωγών Χωρίς Μεσάζοντες Νίκο Ρομποτή.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ