ΕΕΣ: Παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους αρχαιολογικούς χώρους

Date:

Share post:

Την Τρίτη (25/4), στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, μεταξύ του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), Dr. Αντώνιου Αυγερινού και της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, επισφραγίζοντας την εξαίρετη μακροχρόνια συνεργασία του Ε.Ε.Σ. με το Υπουργείο.

Κατά τη διάρκειά της, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του απολογισμού της ιδιαίτερα επιτυχημένης τετραετούς συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Ε.Ε.Σ. και παράλληλα όλες οι λεπτομέρειες για την επέκταση της μεταξύ τους συνεργασίας. Το μνημόνιο που υπεγράφη περιλαμβάνει την παροχή Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Κάλυψης στους παρακάτω αρχαιολογικούς χώρους: Ακρόπολη Αθηνών, Κνωσό, Μυκήνες, Δελφοί, Επίδαυρος, Αρχαία Ολυμπία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ε.Ε.Σ. από τον Ιούλιο του 2019, ανταποκρινόμενος άμεσα στο αίτημα της Υπουργού, παρέχει υγειονομική και διασωστική κάλυψη στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων υψηλής επισκεψιμότητας της χώρας και ιδιαίτερα σε αυτόν της Ακρόπολης όπου ο αριθμός των επισκεπτών καθημερινά είναι τεράστιος. Συγκεκριμένα, το ιατρείο – σταθμός Πρώτων Βοηθειών της Ακροπόλεως αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής επισκεπτών. Τα περιστατικά αναλαμβάνουν, διαχειρίζονται και αντιμετωπίζουν επαγγελματίες Νοσηλεύτριες του Τομέα Υγείας και εθελοντές των Τομέων Υγείας και Σαμαρειτών – Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πιστοποιημένοι στις Πρώτες Βοήθειες. Συγκεντρωτικά, από το 2019 ως το τέλος του 2022, αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τον Ε.Ε.Σ. 1363 περιστατικά. 

Η Υπουργός, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και ο Πρόεδρος Αντώνης Αυγερινός, ανταποκρίθηκαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, στην παράκλησή μας να συνδράμουν στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στους αρχαιολογικούς χώρους. Για το Υπουργείο Πολιτισμού είναι σημαντικό ότι η εξασφαλίζεται στους αρχαιολογικούς χώρους, υψηλής επισκεψιμότητας, η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας των επισκεπτών τους, από τους εξαιρετικά εκπαιδευμένους και καταρτισμένους εθελοντές, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πρέπει να σημειώσω ότι σε κάποιες –ευτυχώς λίγες- περιπτώσεις η άμεση παρέμβαση, η γνώση και η εμπειρία των ερυθροσταυρητών έσωσε ανθρώπινες ζωές. Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο για την εξαιρετική μας συνεργασία, τους εθελοντές για την ανεκτίμητη προσφορά τους αλλά και την συνεισφορά και προθυμία όλων των συνεργατών του ΕΕΣ».

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ., Dr. Αντώνιος Αυγερινός, δήλωσε: «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμπορεύεται με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε θέματα εθελοντισμού, ανθρωπισμού, παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους και τούτο είναι αποτέλεσμα κοινών αντιλήψεων, αρχών και θέσεων που διέπουν τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όσο και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Συνοδοιπορούμε, σε έναν ευρύ ορίζοντα, δράσεων και συνεργασιών. Έχουμε πετύχει πολλά. Επενδύουμε σε ακόμη περισσότερα. Ευχαριστούμε θερμά την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη για την εμπιστοσύνη της προς το καθημερινό τεράστιο έργο του ΕΕΣ».

Related articles

Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης: Συνεισφορά στην Πάρνηθα 

Σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναλαμβάνει την αποκατάσταση και αναδάσωση καμένων εκτάσεων της Πάρνηθας.

Costa Navarino: Μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 80% το 2022

Η μείωση οφείλεται στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές μέσω πιστοποιητικών προέλευσης, τη μείωση χρήσης LPG καθώς και τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας / ανά διανυκτέρευση. 

SolidarityNow: Έκθεση για τις 16 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της έμφυλης βίας

Το Κέντρο υποστηρίζει ανθρώπους από 80 διαφορετικές χώρες και σκοπός είναι να αποτελέσει κόμβο ευαισθητοποίησης.

ARIEL και Κινητό Πλυντήριο Ρούχων ITHACA δίπλα στους πλυμμηροπαθείς της Θεσσαλίας

Με τη συνεργασία να «μετρά» ήδη 5 χρόνια έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να προσφέρουν πάνω από 184.165 κιλά καθαρών ρούχων, έχοντας εξυπηρετήσει 9.384 άστεγους συνανθρώπους μας.
Skip to content