ΕΙΤ Health: Κάλεσμα για στήριξη ταλέντων 

Date:

Share post:

Το EIT Health (μέρος του EIT, φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) επιδιώκει να συνεργαστεί με βιομηχανικούς και τεχνολογικούς κολοσσούς, σε μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την εξασφάλιση νέων ταλέντων και την προετοιμασία του τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το μέλλον.

Ο θεσμός της Ε.Ε. για την υποστήριξη της καινοτομίας στον τομέα της υγείας εγκαινιάζει το ίδρυμα WorkInHealth με στόχο να καταρρίψει τους φόβους για έλλειψη εργατικού δυναμικού την ερχόμενη δεκαετία. 

Η πανδημία έχει επιταχύνει τη στροφή προς την τεχνητή νοημοσύνη και θέσεις εργασίας που απαιτούν εξειδίκευση σε ψηφιακά περιβάλλοντα, δεδομένα και πόρους. Περισσότερες από 120.000 νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τα επόμενα 10 χρόνια, καθώς περίπου το 50% των ήδη υπαρχόντων θέσεων στη βιομηχανική παραγωγή στον ιατροφαρμακευτικό τομέα θα αντικατασταθούν με αυτοματοποιημένα συστήματα. Παράλληλα, στον κλάδο της βιοκατασκευής, οι οργανισμοί αγωνίζονται να προσλάβουν μηχανικούς βιοδιεργασιών, μηχανικούς αυτοματισμού, ταλέντα στην επιστήμη κατασκευών και στις τεχνολογίες. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο των εταιρειών στον ιατροφαρμακευτικό βιομηχανικό τομέα  έχει ξεκινήσει προσπάθειες αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, με μέση επένδυση πολύ χαμηλότερη από εταιρείες όπως η Amazon ή η AT&T, που επενδύουν έως και 27.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Το Ίδρυμα WorkInHealth πρόκειται να δημιουργήσει μία πλατφόρμα βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα αντιστοιχήσει εξειδικευμένα ταλέντα σε θέσεις εργασίας του ιατροφαρμακευτικού κλάδου σε όλη την Ευρώπη. Επιδιώκει να συγκεντρώσει δύο εκατομμύρια ευρώ από τον τομέα της τεχνολογίας και εταιρικές χορηγίες με στόχο να ενισχύσει οικονομικά τις εκστρατείες προσέλκυσης νέων ταλέντων, να αναβαθμίσει τις δεξιότητες των σημερινών εργαζομένων, καθώς η Ευρώπη στρέφεται προς την ψηφιοποίηση του ιατροφαρμακευτικού τομέα. Η αναζήτηση χρηματοδοτών θα πραγματοποιηθεί στο υπάρχον δίκτυο συνεργατών του EIT Health – το οποίο περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Sanofi και η Atos – αλλά και από υποστηρικτές εκτός του τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογικών κολοσσών όπως η Amazon, η Apple και η Microsoft.

Η Celine Carrera, Διευθύντρια Εκπαίδευσης στο EIT Health και Πρόεδρος του Ιδρύματος WorkInHealth δήλωσε: «Εάν η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει έναν ισχυρό και βιώσιμο ιατροφαρμακευτικό τομέα που να διαπρέπει στην καινοτομία, οφείλει να ανταποκριθεί στην πρόκληση που αφορά στην πρόσληψη και εκπαίδευση των καλύτερων ταλέντων. Είναι σαφής η ανάγκη του κλάδου για προσέλκυση και διατήρηση νέων ταλέντων από διάφορους κλάδους, προσαρμόζοντας και αναβαθμίζοντας παράλληλα τις δεξιότητες των σημερινών εργαζομένων του κλάδου. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη ευέλικτων και συναρπαστικών επαγγελματικών επιλογών, και για τον εντοπισμό λαμπρών ταλέντων που θα τις αξιοποιήσουν. Είμαστε περήφανοι που πρωτοστατούμε σε μια μακροπρόθεσμη συλλογική λύση που μπορεί να ενισχύσει την προσέγγισή μας».

Η επανεκπαίδευση – ειδικά στις ψηφιακές δεξιότητες και στις δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης – αποτελεί τη βάση αρκετών εθνικών και ευρωπαϊκών σχεδίων ανάκαμψης για τη μετα-πανδημική περίοδο. Η Γαλλική Κυβέρνηση αναμένει να δημιουργηθούν 130.000 νέες θέσεις εργασίας από startups και scale-ups στον τομέα της υγείας και τεχνολογίας μέχρι το 2030.

Κύριες θεματικές στις οποίες θα εργαστεί το ίδρυμα WorkInHealth είναι η βελτίωση της εικόνας και της φήμης του ιατροφαρμακευτικού τομέα, η προσέλκυση εργαζομένων στον κλάδο, η βοήθεια των οργανισμών να προσδιορίσουν καλύτερα τις ανάγκες τους, και η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάπτυξης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για εργαζόμενους και απόφοιτους.

Ο Cedric Volanti, VP General Manager, Viral Vector Services EU στο Thermo Fisher Scientific, δήλωσε: «Στον τομέα της βιοκατασκευής, υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις καθώς υπάρχει έλλειψη ταλέντων, γεγονός που δημιουργεί αναστάτωση στον κλάδο. Είναι ένα κρίσιμο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Στο εξής, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που αφορούν ψηφιακές διαδικασίες και δεδομένα στον ιατροφαρμακευτικό τομέα. Πρέπει να δράσουμε άμεσα». 

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Alpha Bank: Πρωτοβουλίες για τη γυναικεία ενδυνάμωση

Συνάντηση του CEO και της CHRO του Ομίλου στο Ηράκλειο της Κρήτης με τη αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση “Women Do Business” με θέμα τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Upfield Hellas: Συμμαχία για τη μείωση σπατάλης τροφίμων

Με την ένταξή της στη Συμμαχία, η Upfield Hellas στοχεύει να συμβάλλει στην εξάλειψη της σπατάλης τροφίμων, ενός φαινομένου που είναι αρκετά έντονο στη χώρα μας.

ΕlvalHalcor: Συνεργασία με Regeneration και επένδυση στους νέους

Oλοκληρώθηκε η περίοδος συμμετοχής στο «ReGeneration Academy on Industry 4. Engineers powered by Viohalco Companies».

Pharmathen: Συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας

Πρόσφερε απευθείας στην Πρεσβεία της Ουκρανίας υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και τρόφιμα.