Connect with us

Ευρώπη

ΕΚΕ: Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Διακήρυξη 2020

Enterprise-2020-Manifesto.jpg

Το κίνημα αλλαγής για την  Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) στην Ευρώπη προσδιορίζει τις κύριες προτεραιότητές του μέσω της Επιχειρηματικής Διακήρυξης 2020 για την ΕΚΕ, που παρουσιάζεται σήμερα 19 Ιουνίου  στο Μιλάνο,  στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης EXPOMILANO 2015.

Λόγω της επιτακτικής ανάγκης να αντιμετωπιστούν: η ανεργία, η κλιματική αλλαγή και οι δημογραφικές μεταβολές στην Ευρώπη, το κίνημα αλλαγής για την ΕΚΕ διαμόρφωσε την Επιχειρηματική Διακήρυξη 2020, με σκοπό  να υλοποιηθεί έως το 2020.

Υπό την καθοδήγηση του CSR Europe, του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Δικτύου για την ΕΚΕ, στη διαμόρφωση της Διακήρυξης συνεργάστηκαν 42 Εθνικά Δίκτυα ΕΚΕ  εκπροσωπώντας περισσότερες από 10.000 εταιρείες από όλη την Ευρώπη.

Η Επιχειρηματική Διακήρυξη 2020 καλεί τους ανθρώπους τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν προκειμένου  να ασχοληθούν με τρεις κύριες προτεραιότητες στρατηγικής στο χρονικό διάστημα  των πέντε ετών μέχρι το 2020, που είναι:

 1. Να τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα των διοικητικών συμβουλίων, της διοίκησης και των αλυσίδων αξίας η απασχολησιμότητα και η ένταξη χωρίς διακρίσεις.
 2. Να κινητοποιηθούν οι επιχειρήσεις ώστε  να εμπλακούν ενεργά, ως αφοσιωμένοι συνεργάτες, στην ανάπτυξη των κοινωνιών, των πόλεων και των περιφερειών και να εφαρμόσουν νέες μεθόδους αειφόρου παραγωγής, κατανάλωσης και τρόπου ζωής.
 3. Να τεθούν στο επίκεντρο της επιχειρηματικής συμπεριφοράς η διαφάνεια και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Επιχειρηματική Διακήρυξη αποτελεί την απάντηση του κινήματος ΕΚΕ στις προκλήσεις που τέθηκαν στα πλαίσια της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρώπη   2020 (Europe 2020),  που στοχεύει  σε ανάπτυξη έξυπνη, αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Etienne Davignon, Πρόεδρος του CSR Europe και τέως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στους στόχους της Επιχειρηματικής Διακήρυξης είπε: «Με εμπειρία 50 και πλέον ετών σε κυβερνητικές θέσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, θεωρώ ότι πρόκειται για μια από τις πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες που έχω συναντήσει ποτέ – πρωτοβουλίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης μέσω πρακτικών λύσεων που προτείνονται από τις επιχειρήσεις. Σας καλούμε να συμμετέχετε!».

Η πορεία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την επίτευξη των προτεραιοτήτων της Επιχειρηματικής Διακήρυξης θα παρακολουθείται για τα επόμενα πέντε χρόνια από την εφαρμογή, Business Impact Maps στην ιστοσελίδα του CSR Europe μέσω της οποίας θα αναδεικνύονται εκατοντάδες πρωτοβουλίες επιχειρήσεων  από όλη την Ευρώπη.

Το CSR Europe καλεί τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες να συμμετάσχουν ενεργά στην πρωτοβουλία αναλαμβάνοντας  τις δικές τους πρωτοβουλίες.

Την Επιχειρηματική Διακήρυξη και περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση παρουσίασής της στο Μιλάνο μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του CSR Europe.

Η παρουσίαση της Επιχειρηματικής Διακήρυξης θα γίνει την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 (από  11:40 π.μ. έως  12:40 μ.μ.) κατά το   συνέδριο  με τίτλο «Last Callto Europe 2020», που γίνεται στο Μιλάνο στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης EXPO MILANO, ενώ την ευθύνη της οργάνωσής του  έχει αναλάβει το ιταλικό Επιχειρηματικό Δίκτυο Sodalitas.

Εκδήλωση:

Παρασκευή 19 Ιουνίου

Ώρα: 11:40 π.μ. -12:40 μ.μ.

Τίτλος Συνεδρίου «Last Call to Europe 2020»

Χώρος διεξαγωγής: EXPO Auditorium, Milan Expo site

Ομιλητές συνεδρίου:

 • Viscount Etienne Davignon, President – CSR Europe & former Vice President – European Commission
 • Stefan Crets, Executive Director, CSR Europe
 • Άλλοι ηγέτες του ευρωπαϊκού κινήματος ΕΚΕ

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13# Δράση για το κλίμα

ΕΕ: Πρωτοβουλίες για την Κλιματική Αλλαγή

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση μελλοντικών ανθρώπινων απωλειών και καταστροφών, όπως αυτή στη Χαλκιδική, κατέθεσε την ακόλουθη κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Συγκλονισμένοι είναι οι πολίτες της χώρας μου και ειδικά οι κάτοικοι της Χαλκιδικής που έζησαν την απόλυτη καταστροφή με την χθεσινή κακοκαιρία, η οποία έχει προκαλέσει, μέχρι τώρα το θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100.

Μέσα σε λίγα λεπτά οι σφοδροί άνεμοι σάρωσαν την περιοχή, ενώ σχηματίσθηκαν ακόμα και ανεμοστρόβιλοι. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν ενδείξεις για την αλλαγή του κλίματος. Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1.Σκοπεύει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες ειδικά στη νέα προγραμματική περίοδο, που να στοχεύουν στην αύξηση της ετοιμότητας των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

2.Σκοπεύει να ενισχύσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέπονται για την κλιματική αλλαγή, να ενισχύσει τη χρηματοδότηση που παρέχεται μέσω του προγράμματος LIFE για στη διαχείριση των πλημμυρών καθώς και μέσω και των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ;»

Περισσότερα

9# Βιομηχανία, Καινοτομία & Υποδομές

Τα green bonds και οι …αποχρώσεις του πράσινου

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας, διαφάνεια, συγκρισιμότητα και αξιοπιστία είναι τα συστατικά που θα καταστήσουν την “αναδυόμενη” αγορά των green bonds (πράσινα ομόλογα) ελκυστική για τους επενδυτές – στοιχείο κρίσιμο τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα ειδικότερα ενόψει της μετάβασης στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και της ανάληψης συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

της Σοφίας Εμμανουήλ

Ο όγκος της χρηματοδότησης μέσω πράσινων ομολόγων αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, το φάσμα των εκδοτών έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει κυβερνήσεις, τοπικούς δήμους, διεθνείς και εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες.

Παγκοσμίως η αγορά των πράσινων ομολόγων αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς ενώ στην Ελλάδα, αν και το επενδυτικό ενδιαφέρον χαρακτηρίζεται σχετικά ασθενές, ήδη το 2017 εκδόθηκε πράσινο ομόλογο από την Τέρνα Ενεργειακή ενώ ακολούθησαν κι άλλες εταιρείες, κυρίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg το 2018 είχαν εκδοθεί διεθνώς πράσινα ομόλογα ύψους 580 δισ. δολ. και για το α’ μισό του 2019 έχουν ξεπεράσει ήδη τα 100 δισ. δολ., ποσό που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί καταδεικνύοντας τη δυναμική της αγοράς ενόψει μάλιστα των επενδύσεων (γύρω στα 180 δισ. ευρώ) που δρομολογεί η Ευρώπη ετησίως για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που έχει θέσει για το 2030 στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού. Αυτές οι επενδύσεις πάντως προς το παρόν είναι μόνο ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων που υπολογίζεται πάνω από τα 100 τρισ. δολ.

Οι κίνδυνοι

Αν και η Ευρώπη δείχνει να πρωταγωνιστεί στην προώθηση τέτοιων εργαλείων συγκριτικά με τις ΗΠΑ και την Ασία έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα πολύ μεγάλων εταιρειών οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν ομόλογα μεγάλου ύψους με τα οποία σχεδιάζουν τη χρηματοδότηση “πράσινων επενδύσεων”, αλλά την ίδια στιγμή οι ίδιες εταιρείες διατηρούν δραστηριότητες οι οποίες ρυπαίνουν και βλάπτουν το περιβάλλον. Είναι λοιπόν εύλογο το ερώτημα εάν η ίδια εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιεί εργαλεία όπως τα green bonds για να επενδύσει σε δραστηριότητες που θα της αποφέρουν κερδοφορία ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την καταστροφική για το περιβάλλον δράση της. Καθώς αυτή η πρακτική ενέχει τον κίνδυνο της …συγκάλυψης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά στην πρόκληση με τη θέση ότι:

Γενικά τα πράσινα ομόλογα υποστηρίζονται ως μέσο για την άντληση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για επενδύσεις που συμβάλλουν θετικά στην κλιματική αλλαγή ή στο περιβάλλον στην ΕΕ ή σε τρίτες χώρες. Υπό το πρίσμα των σημαντικών επενδυτικών αναγκών σε όλους τους περιβαλλοντικούς τομείς, η χρηματοδότηση μέσω πράσινων ομολόγων μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη οδό για την επιτάχυνση αυτών των επενδύσεων.

Οι κανόνες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι εκδότες πράσινων ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών εταιρειών, τηρούν σαφείς και διαφανείς κανόνες, όπως αυτοί που προβλέπονται επί του παρόντος στις “αρχές των πράσινων ομολόγων”.

Δηλαδή, τα τελευταία χρόνια επιχειρείται να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις σε επίπεδο ρυθμιστικό/κανονιστικό ώστε τα πράσινα ομόλογα να γίνουν αποτελεσματικά εργαλεία χρηματοδότησης της βιώσιμης οικονομίας.

Πολλοί εκδότες λένε ότι ακολουθούν τις αρχές των πράσινων ομολόγων αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αρχές είναι εθελοντικές και υπάρχει ένα σημαντικό κενό σε παγκοσμίως αποδεκτά πρότυπα και μεθοδολογίες επαλήθευσης. Επίσης διαπιστώνεται ότι η αντίληψη του “πράσινου” διαφέρει από χώρα σε χώρα. Έτσι, οι πληροφορίες θέλουν τις κινεζικές αρχές στην Κίνα να αποβάλλουν τον λεγόμενο καθαρό άνθρακα από τους ορισμούς των πράσινων ομολόγων για να τους εναρμονίσουν με τα πρότυπα της ΕΕ και να προσελκύσουν επενδυτές ενώ μια ενδιαφέρουσα τάση είναι η υιοθέτηση των αποχρώσεων του πράσινου για τις σχετικές επενδύσεις: σκούρο πράσινο για έργα που θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 μακροπρόθεσμα, κανονικό πράσινο για έργα που κάνουν ένα βήμα μπροστά, όπως plug-in υβριδικά μεταφορικά μέσα, ανοιχτό πράσινο για φιλικά προς το περιβάλλον έργα χωρίς μακροπρόθεσμες προοπτικές, όπως οι πιο αποδοτικές υποδομές ορυκτών καυσίμων και τέλος καφέ για τα νέα έργα που είναι βασισμένα στον άνθρακα.

Το πρότυπο

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε σε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων να εκπονήσει έκθεση σχετικά με τη θέσπιση ενός προτύπου της ΕΕ για τα πράσινα ομόλογα (EU-GBS) με βάση βέλτιστες πρακτικές, σε συνέχεια του σχεδίου δράσης για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης (που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2018). Η ειδική αυτή επιτροπή προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, να δημιουργηθεί ένα εθελοντικό πρότυπο για τα πράσινα ομόλογα στην ΕΕ και σχετικές αποφάσεις αναμένονται από την νεοεκλεγείσα Ευρωβουλή.

Πάντως το πρότυπο αν και εθελοντικό, προβλέπεται ότι θα είναι ευθυγραμμισμένο με την ταξινόμηση της ΕΕ ώστε τα έσοδα από τα πράσινα ομόλογα να χρηματοδοτούν ή να αναχρηματοδοτούν έργα / δραστηριότητες που συμβάλλουν ουσιαστικά σε περιβαλλοντικές επιδιώξεις, θα επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική του εκδότη ευθυγραμμίζεται με τους περιβαλλοντικούς στόχους και θα παρέχει λεπτομέρειες για όλες τις βασικές πτυχές της προτεινόμενης χρήσης εσόδων, με σχετική επαλήθευση από εξωτερικό ελεγκτή.

Το βέβαιο είναι ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον από διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων για βιώσιμες επιλογές αυξάνεται. Και επειδή οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την πρόκληση να κρίνουν αν ένα έργο είναι πραγματικά “πράσινο”, οι ρυθμιστικές αρχές εργάζονται πάνω σε πρότυπα για να βοηθήσουν στην προστασία από το “πράσινο ξέπλυμα” (green wash).

Περισσότερα

14# Ζωή στο Νερό

Το ΕΚ οριστικοποιεί την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης 2021

Τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης, οι μπατονέτες, τα καλαμάκια και οι αναδευτήρες ποτών από πλαστικό θα απαγορευτούν μέχρι το 2021

Στόχος συλλογής του 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2029

Πιο αυστηρή εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»

Την Τετάρτη, το ΕΚ ενέκρινε έναν καινούριο νόμο σχετικά με την απαγόρευση των πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης, όπως τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, τα καλαμάκια και οι μπατονέτες. 560 μέλη του ΕΚ ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας με τους υπουργούς της ΕΕ, 35 κατά, ενώ 28 απείχαν. Τα παρακάτω προϊόντα θα απαγορευτούν στην ΕΕ σταδιακά μέχρι το 2021:

 • Πλαστικά μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού)
 • Πλαστικά πιάτα μίας χρήσης
 • Πλαστικά καλαμάκια
 • Μπατονέτες με πλαστικά μέρη
 • Πλαστικές βάσεις μπαλονιών
 • Οξοδιασπώμενα πλαστικά
 • Συσκευασίες φαγητού και ποτού από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ)

Νέος στόχος ανακύκλωσης και μεγαλύτερη ευθύνη για τους παραγωγούς

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να πετύχουν το στόχο για συλλογή 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2029, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον κατά 25% από ανακυκλωμένο υλικό μέχρι το 2025 και 30% μέχρι το 2030. Η συμφωνία ενισχύει επίσης την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», συγκεκριμένα για τα προϊόντα καπνού, εισάγοντας καθεστώς αυξημένης ευθύνης για τους παραγωγούς. Αυτό το νέο καθεστώς θα ισχύει και για τα αλιευτικά εργαλεία, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι παραγωγοί, και όχι οι αλιείς, θα επιβαρύνονται με το κόστος συλλογής των απολεσθέντων στη θάλασσα εργαλείων. Τέλος, η νομοθεσία επιβάλει την υποχρεωτική επισήμανση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ρίψης τσιγάρων με πλαστικό φίλτρο στους δρόμους, καθώς επίσης και για άλλα αντικείμενα, όπως είναι τα πλαστικά ποτήρια, τα υγρά μαντηλάκια και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

O εισηγητής Frédérique Ries (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) δήλωσε: «Αυτή η νομοθεσία θα μειώσει το κόστος της περιβαλλοντικής ζημίας κατά 22 εκατομμύρια ευρώ, το εκτιμώμενο δηλαδή κόστος που θα προκαλέσει η μόλυνση από πλαστικά προϊόντα στην Ευρώπη μέχρι το 2030. Η Ευρώπη τώρα έχει ένα νομοθετικό μοντέλο για να υπερασπιστεί και να το προωθήσει σε διεθνές επίπεδο, δεδομένης της παγκόσμιας έκτασης του φαινομένου της θαλάσσιας ρύπανσης εξαιτίας των πλαστικών».

Σχετικές πληροφορίες

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περισσότερο από το 80% των θαλασσίων απορριμμάτων είναι πλαστικά. Τα προϊόντα τα οποία καλύπτονται από την καινούρια νομοθεσία αποτελούν το 70% των συνολικών θαλάσσιων απορριμμάτων. Εξαιτίας του αργού ρυθμού αποσύνθεσης, το πλαστικό συσσωρεύεται σε θάλασσες, ωκεανούς και παραλίες στην ΕΕ και παγκοσμίως. Τα πλαστικά υπολείμματα εντοπίζονται σε θαλάσσια είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, οι φάλαινες και τα πουλιά, αλλά επίσης στα ψάρια και τα οστρακοειδή και ως εκ τούτου στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ