Connect with us

Ανά Κλάδο

ΕΛΑΪΣ- Unilever Hellas και Αειφόρος Διαβίωση

unilever

Σκοπός της εταιρίας είναι να κάνει την αειφορία καθημερινή πρακτική

Υλοποιεί νέες επιχειρηματικές πρακτικές, που αναπτύσσουν τόσο την εταιρία όσο και τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται. Ανταποκρίνεται στη συνεχώς αυξανόμενη επιθυμία των ανθρώπων για πιο αειφόρα και «υπεύθυνα» προϊόντα και για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους. Το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης της Unilever για την Αειφορία θα τη βοηθήσει να διπλασιάσει το μέγεθος της επιχείρησης, μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμά της στο περιβάλλον και αυξάνοντας τη θετική επίδρασή της στην κοινωνία. Παράλληλα, συνεργάζεται με φορείς, μέσω των οποίων μπορεί να βοηθήσει να αλλάξουν τα πράγματα σε παγκόσμια κλίμακα: για την αποψίλωση των δασών και την κλιματική αλλαγή, την προσωπική υγιεινή, το ασφαλές πόσιμο νερό και τις εγκαταστάσεις υγιεινής, την αειφόρο γεωργία και τους μικροκαλλιεργητές.

Ο κόσμος αλλάζει

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Η θερμοκρασία αυξάνεται, οι ελλείψεις νερού είναι συχνότερες και οι προμήθειες τροφίμων όλο και λιγότερες. Η αύξηση του πληθυσμού είναι ταχύτατη, καθιστώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, ενώ οι πόροι του πλανήτη απειλούνται ολοένα και περισσότερο. Δεν υπάρχει πλέον «συνηθισμένη ροή εργασιών». Τα παλιά οικονομικά συστήματα δεν είναι πλέον κατάλληλα για να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Με προϊόντα που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια καταναλωτές, έχει μια τεράστια ευκαιρία να επιφέρει την αλλαγή και αναπτύσσει ένα νέο, αειφόρο επιχειρηματικό μοντέλο. Ένα μοντέλο στο οποίο:

• Τα δικαιώματα και οι ευκαιρίες στο χώρο εργασίας βελτιώνονται και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται δίκαια.

• Η υγεία και η ευημερία των ανθρώπων αποτελούν προτεραιότητα.

• Όλες οι γεωργικές πρώτες ύλες προέρχονται από αειφόρες πηγές.

• Το περιβάλλον προστατεύεται για τις μελλοντικές γενιές.

Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης της Unilever για την αειφορία

Το 2010 έθεσε σε εφαρμογή το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης της Unilever για την Αειφορία, το οποίο θα βοηθήσει να διπλασιάσουν το μέγεθος της επιχείρησης, μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμά της στο περιβάλλον και αυξάνοντας τη θετική επίδρασή της στην κοινωνία. Έχει θέσει τρεις μεγάλους στόχους. Έως το 2020 θα έχει:

• Βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής περισσοτέρων του 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων

• Μειώσει στο μισό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων τους

• Βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων που εργάζονται σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής μας αλυσίδας βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ανθρώπων που εργάζονται σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους.

slp-graphic-greece_tcm117-414067

Με την ενσωμάτωση της αειφορίας σε κάθε πτυχή της επιχείρησης, το Σχέδιο της ανοίγει νέες ευκαιρίες και προωθεί την ανάπτυξή τους:

• Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν προϊόντα με μια κοινωνική αποστολή, όπως το Dove και το Lifebuoy.

• Καθώς αλλάζουν οι ανάγκες των καταναλωτών, εστιάζει σε καινοτομίες, όπως τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό.

• Κάνει την αλυσίδα εφοδιασμού της πιο ασφαλή, σε συνεργασία με μικροκαλλιεργητές, για να βελτιώσει τις γεωργικές πρακτικές και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Προώθηση της αειφορίας

Μέσα από τα προϊόντα της, η Unilever ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να κάνουν εξυπνότερες επιλογές στις αγορές τους και βιώσιμες επιλογές στο σπίτι.

Θεμελιώδεις αλλαγές

Οι συνεργασίες της δίνουν επίσης τη δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα σε παγκόσμια κλίμακα. Υπάρχουν τρία μεγάλα θέματα στα οποία συνεργάζεται με άλλους οργανισμούς και φορείς:

• Αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών και της κλιματικής αλλαγής
• Βελτίωση της υγιεινής και της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό
• Υποστήριξη της αειφόρου γεωργίας και της ανάπτυξης των μικροκαλλιεργητών

Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σημείο καμπής, ένα σημείο όπου η αλλαγή είναι απαραίτητη για το καλό της ζωής σε όλο τον πλανήτη. Ο κόσμος χρειάζεται ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, με την αειφορία, την υπεύθυνη ανάπτυξη, στο επίκεντρο. Η Unilever πιστεύει πως οι επιχειρήσεις που το αντιλαμβάνονται αυτό και αναπτύσσονται με αειφόρο τρόπο, όχι μόνο θα επιβιώσουν αλλά και θα ευδοκιμήσουν. Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη εποχή για να δημιουργηθεί ένα λαμπρότερο μέλλον.

Πρωτοβουλίες Αειφορίας στην Ελλάδα 2014

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βραβεία

Merck: Βραβείο “Future Insight” ύψους έως 1 εκατ. ευρώ

Η Merck, δυναμική εταιρεία επιστημών και τεχνολογίας, ανακοίνωσε ένα νέο βραβείο έρευνας, το βραβείο «Future Insight» μέχρι 1 εκατ. ευρώ, το οποίο θα απονέμεται κάθε χρόνο για τα επόμενα 35 χρόνια.

Το βραβείο θα παρουσιαστεί σε ερευνητές οι οποίοι θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη καινοτομιών σημαντικών για το μέλλον της ανθρωπότητας στις κατηγορίες της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας.

«Καθώς συζητάμε για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας στο συνέδριο “Curious 2018 – Future Insight”, αυτό είναι το κατάλληλο σημείο για να ανακοινώσουμε το «Future Insight Prize”. Με αυτό το βραβείο επιδιώκουμε να παρακινήσουμε την πρωτοπόρο επιστήμη και την καινοτόμο ανάπτυξη σημαντικών προϊόντων ή τεχνολογιών, για να «ζωντανέψουμε» σημαντικά οράματα προς όφελος της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Stefan Oschmann, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και CEO της Merck, όταν ανακοίνωσε το βραβείο στο συνέδριο. Η εκδήλωση αυτή στο Darmstadt, της οποίας η Merck είναι ο κύριος χορηγός, διεξήχθη για πρώτη φορά και συγκέντρωσε παγκοσμίως γνωστούς επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και πέντε βραβευθέντες με βραβείο Nobel.

Το νέο βραβείο θα απονεμηθεί για πρώτη φορά στο συνέδριο «Curious 2019» του επόμενου έτους. Θα αφορά στην κατηγορία Υγεία και σε ένα προϊόν προστασίας από πανδημία (Pandemic Protector) – ένα προϊόν προσανατολισμένο στο μέλλον που θα επιτρέπει την ταχεία προστασία έναντι των νεοεμφανιζόμενων παθογόνων παραγόντων. Το προϊόν “Pandemic Protector” θα πρέπει να καθιστά εφικτή την ταχεία ανάλυση αναδυόμενων παθογόνων παραγόντων, να συντελεί στην αντιμετώπιση ή πρόληψη ασθενειών και στην προστασία της ανθρωπότητας από την εκδήλωση μιας νέας παγκόσμιας μάστιγας.

Μια ερευνητική ομάδα θα παρακολουθεί την επιστημονική δραστηριότητα παγκοσμίως με σκοπό την επιλογή των πιθανών υποψηφίων για το βραβείο. Οι εμπειρογνώμονες στα σχετικά πεδία είναι επίσης ελεύθεροι να προτείνουν τους υποψηφίους τους. Οι επιλεγμένοι επιστήμονες θα προσεγγιστούν και θα κληθούν να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους σε μία κριτική επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων και διευθυντικών στελεχών, που προέρχονται από τη Merck και εκτός αυτής. Ο νικητής του αντίστοιχου βραβείου θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το χρηματικό έπαθλο για περαιτέρω έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο.

Το βραβείο “Future Insight” για τα επόμενα χρόνια θα απονεμηθεί για τα ακόλουθα τρία θέματα:

2020: Multi Drug Resistance Breaker – Επίλυση του προβλήματος της αντιβακτηριακής αντοχής σε πολλαπλά αντιβακτηριακά (κατηγορία υγεία)

2021: Food Generator – Τεχνολογία που συμβάλλει στη διατροφή του αυξανόμενου πληθυσμού στον κόσμο (κατηγορία διατροφή)

2022: CO2-to-Fuel Converter – Παραγωγή καυσίμου με φωτοκαταλυτική μετατροπή ατμοσφαιρικού CO2 (κατηγορία ενέργεια)

Όλα τα μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα που θα λάβουν αυτό το βραβείο θα πρέπει να συμβάλλουν στο να τεθεί η επιστημονική και τεχνολογική βάση για τη μεταγενέστερη υλοποίηση των αποκαλούμενων “dream products”, στο πρώτο έτος του “Pandemic Protector”. Τα προϊόντα που προβλέπονται είναι προϊόντα προσανατολισμένα στο μέλλον τα οποία θα γίνουν πραγματικότητα με το βραβείο. Η ίδια αρχή ισχύει και για τα προϊόντα Multi-Drug Resistance Breaker, Food Generator και CO2-to-Fuel Converter. Κανένα από τα βραβευθέντα προγράμματα δεν προορίζεται να συνδεθεί ή να συμβάλλει άμεσα σε οποιονδήποτε από τους τρεις επιχειρηματικούς τομείς της Merck.

Περισσότερα

Ψυχαγωγία

Creta Maris Beach Resort: 5η Αναφορά Βιωσιμότητας

Έχοντας στον πυρήνα της φιλοσοφίας του τον άνθρωπο, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνεισφορά στην τοπική κοινωνία, το Creta Maris Beach Resort δημοσίευσε την 5η κατά σειρά Αναφορά Βιωσιμότητaς.

Tο πρόγραμμα Βιωσιμότητας του Creta Maris Beach Resort αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας του ξενοδοχείου και περιλαμβάνει σειρά πολυεπίπεδων δράσεων που στοχεύουν:

– στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών εργασίας,

– στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φιλοξενίας με περιβαλλοντικό πρόσημο,

– στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα οικολογικής φύσεως

– στην εν γένει βιώσιμη λειτουργία του ξενοδοχείου.

Τομείς του προγράμματος αυτού είναι η παροχή υπηρεσιών με έντονο άρωμα της Κρητικής παράδοσης, η βιώσιμη κηπουρική και παραγωγή βιολογικών προϊόντων και γευμάτων, η ανακύκλωση, η προστασία του περιβάλλοντος, η στήριξη και συνεργασία με την τοπική οικονομία και κοινωνία, η συστηματική εξοικονόμηση ενέργειας, η ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού και την γαστρονομίας, σε συνδυασμό με τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών του ξενοδοχείου.

Συγκεκριμένα, και βάση του Προγράμματος Βιωσιμότητας το 2017, επετεύχθη εξοικονόμηση ενέργειας κατά μέσο όρο 580.000 Kwh, ενώ ανακυκλώθηκαν συνολικά 10.200 κιλά χαρτιού, 23.590 κιλά γυαλιού, 1.210 κιλών αλουμινίου – σιδήρου, καθώς και άλλων υλικών όπως μπαταρίες, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, λαμπτήρες και μαγειρικά έλαια.

Επίσης, το ξενοδοχείο επέλεξε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης σαπουνιών «Green Soap» της οργάνωσης «Καθαρά Χέρια», με στόχο να γίνει ένα ξενοδοχείο μηδενικών αποβλήτων, ενώ εκτός από τη γνωστή διαδικασία της κομποστοποίησης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Food 4 Feed», το ξενοδοχείο συμβάλει στην μετατροπή των τροφικών αποβλήτων του σε ζωοτροφές.

Η απασχόληση 329 Κρητικών εργαζόμενων, δηλαδή του 92% του συνολικού αριθμού των απασχολούμενων στο ξενοδοχείο, έδωσε τη δυνατότητα να επιστρέψουν 5 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, ενώ η προτίμηση Ελλήνων και Κρητικών παραγωγών, συνεισέφερε περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια ευρώ στην εθνική και τοπική οικονομία.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Ανδρέας Μεταξάς, δήλωσε σχετικά:

Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι, γιατί κάνουμε το λόγο μας πράξη. Έχοντας στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας τον Άνθρωπο, την προστασία του περιβάλλοντος και την υποστήριξη των κοινωνιών εντός των οποίων λειτουργούμε, στα ξενοδοχεία του ομίλου μας έχουμε εντάξει την βιωσιμότητα στον πυρήνα της λειτουργίας μας, προωθώντας την τοπική κουλτούρα και στηρίζοντας την τοπική παραγωγή, έτσι ώστε οι επισκέπτες μας να πάρουν μαζί τους ‘’ένα κομμάτι Ελλάδα’’ και να το μεταφέρουν στον τόπο τους.

Με αφορμή τη δημοσίευση της 5ης Αναφοράς Βιωσιμότητας, δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα συνεχίσουμε, να συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην τοπική και εθνική οικονομία, δίνοντας προστιθέμενη αξία στον ελληνικό τουρισμό και οικονομική ενδυνάμωση στις τοπικές κοινωνίες.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία δημοσιεύτηκαν στον ετήσιο Απολογισμό Αειφορίας, που εκδίδει το Creta Maris από το 2013 μέχρι και σήμερα, ο οποίος είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του www.cretamaris.gr (CretaMaris/Sustainability Report/2017).

Περισσότερα

Βιομηχανία

Κάλεσμα από τη Lanes για τον αγώνα “Race for the Cure”

Η Lanes, για 3η συνεχή χρονιά, στέκεται στο πλευρό του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του Μαστού, Άλμα Ζωής, ανανεώνοντας και φέτος το αγωνιστικό της ραντεβού με το “Race for the Cure”.

Με μήνυμα «Παίρνουμε θέση στον αγώνα», καλεί το κοινό να γίνει μέλος της Lanes Running Team και να στηρίξει τις γυναίκες που δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα ενάντια στον καρκίνο του Μαστού.

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου θα στηθεί το περίπτερο της Lanes στο Ζάππειο, με έναν κατακόκκινο σάκο του μποξ να έχει κεντρική θέση. Ο σάκος συμβολίζει το φόβο, την άγνοια και την προκατάληψη και μας καλεί να τον χτυπήσουμε όσες περισσότερες φορές μπορούμε μέσα σε 30’’! Γι’ αυτή τη συμβολική κίνηση, η Lanes θα χαρίζει 1 ευρώ στο Άλμα Ζωής.

Τη συμμετοχή της Lanes Running Team στηρίζουν οι αθλητές του στίβου Λίλυ Αλεξούλη, Μιχάλης Αναστασάκης, Ιάσωνας Θανόπουλος, Παναγιώτης Ματζουρογιάννης, Οδυσσέας Μουζενίδης, Πάρης Μπατζάβαλης και Ελισάβετ Πεσιρίδου, τους οποίους η Lanes συμπληρώνει σε κάθε αγωνιστική τους προσπάθεια.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ