Ελλάδα: Πάνω από τις μισές εταιρείες με Απολογισμό ESG δεν είναι εισηγμένες

Date:

Share post:

Tης Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για την μετάβαση της ελληνικής αγοράς στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί εύρημα μελέτης της Grant Thornton σχετικά με το ποσοστό των εταιρειών που δημοσιεύουν εκθέσεις/απολογισμούς βιωσιμότητας (ESG Reports), με την πλειοψηφία πάντως, ήτοι 54%, να αποτελούν μη εισηγμένες εταιρείες.

Συμπεραίνεται ότι η τοπική αγορά έχει να επιδείξει πολύ υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης με διεθνή πρότυπα και οδηγίες. Σύμφωνα με την έρευνα το 75% των εκθέσεων που συνολικά δημοσιεύθηκαν έως τον Νοέμβριο του 2021 αναφέρουν πως οι εταιρείες έχουν εφαρμόσει τα διεθνή πρότυπα GRI standards, ενώ το 34% αυτών επιβεβαιώνεται από τρίτο ανεξάρτητο φορέα (εξωτερική επαλήθευση/ διασφάλιση). Το 66% δεν διαθέτει εξωτερική επαλήθευση, που σημαίνει ότι μόνο 1 στους 3 απολογισμούς ελληνικών επιχειρήσεων, έχει λάβει εξωτερική επαλήθευση από τρίτο μέρος.

Αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς, μόνο το 46% των εταιρειών που δημοσίευσαν απολογισμό για τα έτη 2019-2020 είναι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το 54% να είναι μη εισηγμένες και ένα αξιόλογο ποσοστό της τάξης του 22% να είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Mια σημαντική τάση που παρατηρούν οι συντάκτες της μελέτης σχετικά με την περιοδικότητα της δημοσίευσης, είναι ότι το 81% των εταιρειών εκδίδουν σε ετήσια βάση απολογισμό εταιρικής υπευθυνότητας / βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ το υπόλοιπο 19% προτιμά να εκδίδει ανά διετία ή και τριετία. Επίσης, από το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών μόνο το 42% δημοσιεύει ετήσιο απολογισμό ESG.

Σημειώνεται επίσης, ότι στο σύνολο του δείγματος 36% των εταιρειών δημοσιεύουν αναφορά προόδου (COP) βάσει των αρχών του Global Compact ενώ ποσοστό 82% δημοσιεύουν τη συμβολή τους στους παγκόσμιους στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Είναι όμως σημαντικό ότι το 18% δεν κάνει καμία αναφορά στους απολογισμούς του. Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως το 56% των εταιρειών που αποτυπώνουν τη συμβολή τους στους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, συνδέουν και τα ουσιαστικά τους θέματα με συγκεκριμένους στόχους (SDGs), περιγράφοντας αναλυτικότερα τη συμβολή τους σε αυτούς.

Επίσης, το 36% των Απολογισμών που μελετήθηκαν αποτελούν Αναφορά Προόδου σύμφωνα με τις 10 Αρχές του UN Global Compact.

Συνολικά, όπως αναφέρθηκε, το 75% των εταιρειών που μελετήθηκαν, δημοσιεύουν απολογισμούς εφαρμόζοντας τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες του οργανισμού GRI (GRI Standards) και το υπόλοιπο 25% ακολουθεί διαφορετικές κατευθύνσεις/πρότυπα (UNGlobalCompact,SDGsκ.ά.) ή απλώς ενσωματώνει κάποιες βασικές κατευθύνσεις των GRI Standards.

Σύμφωνα με την Κατερίνα Κατσούλη, ESG & Sustainability Director, ESGRC, Grant Thornton, “Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία ενημέρωσης όλων των ομάδων των ενδιαφερομένων μερών / συμμετόχων μιας εταιρείας. Το εγχείρημα της έκδοσης ενός Απολογισμού αγγίζει τόσα πολλά θέματα μέσα σε έναν οργανισμό που αναγκαστικά και μη, οδηγεί στην αυτό-βελτίωση. Όσο πιο μακρύ είναι το «ταξίδι», τόσο πιο επωφελές για την εταιρεία”. 

Από την πλευρά της η Αθηνά Μουστάκη, Partner, Head of Environmental, Social, Governance, Risk & Compliance, Grant Thornton, σημειώνει ότι “σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον τη διετία 2020-21, η έρευνα ανέδειξε ότι οι επιχειρήσεις φαίνεται να αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη υιοθέτησης αρχών βιώσιμης ανάπτυξης και διαμόρφωσης της ESG στρατηγικής τους. Η μετάβαση στο νέο πλαίσιο ESG είναι πολύπλοκη και ίσως χρονοβόρα, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα παράγει πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, καθώς και αξία για το περιβάλλον και την κοινωνία”.

Σημειώνεται τέλος ότι οι ελληνικές εταιρείες σε ποσοστό 39% προωθούν τον Απολογισμό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, 95% των εταιρειών αναρτούν τον Απολογισμό ESG στην ιστοσελίδα τους ενώ 63% των εταιρειών που δημοσιεύουν Απολογισμό ESG έχουν σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Alpha Bank: Πρωτοβουλίες για τη γυναικεία ενδυνάμωση

Συνάντηση του CEO και της CHRO του Ομίλου στο Ηράκλειο της Κρήτης με τη αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση “Women Do Business” με θέμα τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Upfield Hellas: Συμμαχία για τη μείωση σπατάλης τροφίμων

Με την ένταξή της στη Συμμαχία, η Upfield Hellas στοχεύει να συμβάλλει στην εξάλειψη της σπατάλης τροφίμων, ενός φαινομένου που είναι αρκετά έντονο στη χώρα μας.

ΕlvalHalcor: Συνεργασία με Regeneration και επένδυση στους νέους

Oλοκληρώθηκε η περίοδος συμμετοχής στο «ReGeneration Academy on Industry 4. Engineers powered by Viohalco Companies».

Pharmathen: Συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας

Πρόσφερε απευθείας στην Πρεσβεία της Ουκρανίας υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και τρόφιμα.