Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας κλειδί για την πράσινη οικονομία

Date:

Share post:

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες αναδύονται στην πορεία για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα με τις ΑΠΕ, τα ηλεκτρικά οχήματα, το πράσινο υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας να προσελκύουν σημαντικό ενδιαφέρον και κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη. 

Ειδικά η αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας αποδεικνύεται κλειδί στα σχέδια για την μετάβαση στην ηλιακή και αιολική ενέργεια. Καθώς οι τεχνολογίες γίνονται πιο φθηνές προσελκύουν πιο εύκολα επενδύσεις. Αντιμέτωποι με την προοπτική παρατεταμένων πληθωριστικών πιέσεων για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, οι επενδυτές παγκοσμίως αναζητούν ευκαιρίες για να μειώσουν τον αντίκτυπο στα χαρτοφυλάκια τους. Ιστορικά, οι υποδομές αποτελούσαν αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού αλλά πλέον αναδύονται δυνατότητες στην αποθήκευση ενέργειας.

Οι τεχνολογίες ιόντων λιθίου προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον αν και η χρηματοδότηση είναι αρκετά κατακερματισμένη στις αναδυόμενες τεχνολογίες μπαταριών, υποδηλώνοντας ότι οι αγορές δεν είναι πλήρως πεπεισμένες για την κυριαρχία μιας τεχνολογίας. 

Aξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχει την έδρα του ένας μεγάλος παίκτης αυτής της αγοράς, η Sunlight Group η οποία εντός του 2023 αναμένεται να ολοκληρώσει μια ακόμη επένδυση στην Ξάνθη, σε πιλοτική γραμμή παραγωγής που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο τμήμα R&D για πρωτότυπα στοιχεία ιόντων λιθίου. Η νέα μονάδα θα υποστηρίξει το φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης του ομίλου στη Δυτική Μακεδονία για την ανάπτυξη παραγωγής σε βιομηχανική κλίμακα.

Πρόκειται για τεράστια επένδυση σε βιομηχανικό πάρκο που θα εγκατασταθεί στην Κοζάνη και θα δημιουργήσει μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η Sunlight ήταν ανάμεσα στις εταιρείες που κατέθεσαν επενδυτικές προτάσεις στο πλαίσιο του masterplan για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση των πρώην λιγνιτικών περιοχών, που παρουσίασε το 2020 ο τότε υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. 

Στόχος των στρατηγικών επενδύσεων που δρομολογεί η θυγατρική του Ομίλου Olympia είναι η καθετοποίηση της παραγωγής στις μπαταρίες ιόντων-λιθίου, κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί στην αντίστοιχη παραγωγή μολύβδου-οξέος, καθώς και η επέκταση της παραγωγικής της δυναμικότητας. 

Σημειώνεται ότι η παγκόσμια αγορά συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 5,5 δισ. δολ. φέτος καταγράφοντας ισχυρό διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί εστία καινοτομίας, με δραστηριότητα που καθοδηγείται από την ανάγκη ενίσχυσης της αξιοπιστίας των συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ειδικά στην Ελλάδα, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) δίνει έμφαση στις τεχνολογίες αποθήκευσης κι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με έναν σημαντικό αριθμό εγχώριων και ξένων ομίλων να διεκδικούν μεγάλα έργα.

Καθώς οικοδομείται μια αλυσίδα αξίας για διάφορες τεχνολογίες που υποστηρίζουν τη μετάβαση στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, από την εξόρυξη και την επεξεργασία πρώτων υλών έως την κατασκευή τελικών προϊόντων και λύσεων θα ενισχύεται ο κρίσιμος ρόλος του τομέα αποθήκευσης ενέργειας.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

The Hellenic Initiative: Το Venture Fair ενδυναμώνει τις startups στην Ελλάδα 

Από την ίδρυσή του, το 2015, το Venture Fair έχει προσφέρει σε 72 συνολικά startups ευκαιρίες δικτύωσης με σημαντικούς φορείς του ελληνικού και διεθνούς οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Πρωτοβουλία του Nescafé στον Θερμαϊκό και νέο πρόγραμμα στην Εύβοια

H συνεργασία του καφέ Nescafé με τους οργανισμούς ΕΝΑΛΕΙΑ και Aegean Rebreath εστιάζει στις δράσεις συλλογής πλαστικών απορριμμάτων και ενημέρωσης.

Teleperformance Greece: Διάκριση στα Best Workplaces Hellas 2023

Η Teleperformance Greece συναντάται φέτος στην 8η θέση της λίστας Best Workplaces για εταιρείες που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους.

ΕΕΣ: Μεγαλειώδης εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκε με την Ανώτερη Τιμητική Διάκριση του Χρυσού Σταυρού, μετά χρυσού κλάδου Δάφνης, η Μαριάννα Λάτση για το φιλανθρωπικό της έργο.
Skip to content