Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)
Προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες αναδύονται στην πορεία για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα με τις ΑΠΕ, τα ηλεκτρικά οχήματα, το πράσινο υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας να προσελκύουν σημαντικό ενδιαφέρον και κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη.
Ειδικά η αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας αποδεικνύεται κλειδί στα σχέδια για την μετάβαση στην ηλιακή και αιολική ενέργεια. Καθώς οι τεχνολογίες γίνονται πιο φθηνές προσελκύουν πιο εύκολα επενδύσεις. Αντιμέτωποι με την προοπτική παρατεταμένων πληθωριστικών πιέσεων για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, οι επενδυτές παγκοσμίως αναζητούν ευκαιρίες για να μειώσουν τον αντίκτυπο στα χαρτοφυλάκια τους. Ιστορικά, οι υποδομές αποτελούσαν αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού αλλά πλέον αναδύονται δυνατότητες στην αποθήκευση ενέργειας.
Οι τεχνολογίες ιόντων λιθίου προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον αν και η χρηματοδότηση είναι αρκετά κατακερματισμένη στις αναδυόμενες τεχνολογίες μπαταριών, υποδηλώνοντας ότι οι αγορές δεν είναι πλήρως πεπεισμένες για την κυριαρχία μιας τεχνολογίας.
Aξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχει την έδρα του ένας μεγάλος παίκτης αυτής της αγοράς, η Sunlight Group η οποία εντός του 2023 αναμένεται να ολοκληρώσει μια ακόμη επένδυση στην Ξάνθη, σε πιλοτική γραμμή παραγωγής που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο τμήμα R&D για πρωτότυπα στοιχεία ιόντων λιθίου. Η νέα μονάδα θα υποστηρίξει το φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης του ομίλου στη Δυτική Μακεδονία για την ανάπτυξη παραγωγής σε βιομηχανική κλίμακα.
Πρόκειται για τεράστια επένδυση σε βιομηχανικό πάρκο που θα εγκατασταθεί στην Κοζάνη και θα δημιουργήσει μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η Sunlight ήταν ανάμεσα στις εταιρείες που κατέθεσαν επενδυτικές προτάσεις στο πλαίσιο του masterplan για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση των πρώην λιγνιτικών περιοχών, που παρουσίασε το 2020 ο τότε υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.
Στόχος των στρατηγικών επενδύσεων που δρομολογεί η θυγατρική του Ομίλου Olympia είναι η καθετοποίηση της παραγωγής στις μπαταρίες ιόντων-λιθίου, κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί στην αντίστοιχη παραγωγή μολύβδου-οξέος, καθώς και η επέκταση της παραγωγικής της δυναμικότητας.
Σημειώνεται ότι η παγκόσμια αγορά συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 5,5 δισ. δολ. φέτος καταγράφοντας ισχυρό διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί εστία καινοτομίας, με δραστηριότητα που καθοδηγείται από την ανάγκη ενίσχυσης της αξιοπιστίας των συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ειδικά στην Ελλάδα, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) δίνει έμφαση στις τεχνολογίες αποθήκευσης κι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με έναν σημαντικό αριθμό εγχώριων και ξένων ομίλων να διεκδικούν μεγάλα έργα.
Καθώς οικοδομείται μια αλυσίδα αξίας για διάφορες τεχνολογίες που υποστηρίζουν τη μετάβαση στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, από την εξόρυξη και την επεξεργασία πρώτων υλών έως την κατασκευή τελικών προϊόντων και λύσεων θα ενισχύεται ο κρίσιμος ρόλος του τομέα αποθήκευσης ενέργειας.