Επισιτιστική ανασφάλεια: Ενισχύεται το αποτύπωμα της Τράπεζας Τροφίμων 

Date:

Share post:

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Συνολικά 2.168 τόνους τροφίμων διακίνησε το 2021 η Τράπεζα Τροφίμων έναντι 2.359 τόνους το 2020 και 1.414 τόνους το 2019, με τις διακυμάνσεις να αποδίδονται στην απότομη ανατροπή λόγω πανδημίας των προγραμμάτων παραγωγής τροφίμων των εταιρειών, που είχε ως αποτέλεσμα τη διάθεση στον οργανισμό μεγάλων ποσοτήτων που δεν μπορούσε να απορροφήσει η αγορά.

Από το 1995 έχουν διατεθεί 26.000 τόνοι τροφίμων. Ειδικά το 2021 ωφελήθηκαν 97.722 άνθρωποι στην Ελλάδα ενώ στις δράσεις συμμετείχαν 170 εταιρείες τροφίμων. Η Αθήνα απορρόφησε τη μερίδα του λέοντος με 1.645 τόνους που κάλυψαν τις ανάγκες 56.365 ανθρώπων, εκ των οποίων 23.420 παιδιά, 10.353 ηλικιωμένοι, με 13% άτομα με ειδικές ανάγκες.  

Στη Βόρεια Ελλάδα η Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλονίκης διέθεσε 405 τόνους τροφίμων για τη στήριξη 22.600 ανθρώπων σε 12 νομούς της περιοχής. Η Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλίας με τις δικές της δράσεις στήριξε 30.953 ανθρώπους ενώ στη Δράμα, το αντίστοιχο υποκατάστημα του οργανισμού στήριξε 2.923 ανθρώπους προσφέροντας συνολικά 133 τόνους τροφίμων. 

Τα στοιχεία της Τράπεζας Τροφίμων δείχνουν ότι ο όγκος τροφίμων διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και το 2021, δεύτερο έτος πανδημίας, γεγονός που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας Τροφίμων, Παναγή Βουρλούμη, αποδίδεται στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι εταιρείες στον οργανισμό, ο οποίος επέκτεινε τη δράση του. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2021 ιδρύθηκε η Τράπεζα Τροφίμων Ηπείρου και πρόσφατα ιδρύθηκε η Τράπεζα Τροφίμων Κρήτης. Στις σημαντικές δράσεις του οργανισμού κατά την περσινή χρονιά περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το πρόγραμμα στοχευμένης αγοράς και διάθεσης τροφίμων “Emergency Food Fund” που εγκαινιάστηκε το 2020 ενώ στις δράσεις που αναπτύχθηκαν συνέβαλλαν καθοριστικά το Ίδρυμα Andreas Mentzelopoulos, το The Hellenic Initiative, το ΤΙΜΑ Κοινοφελές Ίδρυμα, η Mytilineos ΑΕ αλλά και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ιωάννη Σ. Λάτση και Μποδοσάκη, εταιρείες όπως ΑΒ Βασιλόπουλος, ΟΤΕ, General Mills, Νestle κ.α..  

Η Tράπεζα Τροφίμων της Ελλάδας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων (EFBF), δίκτυο με περισσότερες από 340 τράπεζες τροφίμων σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, η οποία έχει στόχο να αποτρέψει τη σπατάλη τροφίμων και να μειώσει την επισιτιστική ανασφάλεια.

30 δισ. ευρώ για την επισιτιστική ανασφάλεια

Αξίξει να σημειωθεί ότι για την κρίση προωθούνται δράσεις από διεθνείς οργανισμούς και πρόσφατα η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ενέργειες συνολικού ύψους 30 δισ. δολ. απέναντι στη συνεχιζόμενη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας. Δρομολογεί έργα τους επόμενους 15 μήνες με επίκεντρο τη γεωργία, τη διατροφή, την κοινωνική προστασία και την προστασία φυσικών πόρων όπως το νερό. Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει προσπάθειες για την ενθάρρυνση της παραγωγής τροφίμων και λιπασμάτων, τη βελτίωση των συστημάτων τροφίμων και την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και παραγωγών. Η Παγκόσμια Τράπεζα εργάζεται με διάφορες χώρες για την προετοιμασία νέων έργων ύψους 12 δισ. δολ. ενώ το τρέχον χαρτοφυλάκιο της τράπεζας περιλαμβάνει μη εκταμιευμένα υπόλοιπα 18,7 δισ. δολ. για έργα σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων. Συνολικά θα διατεθούν πάνω από 30 δισ. δολ. τους επόμενους μήνες. 

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Νέο κέντρο καινοτομίας από τη Bayer AG

Το νέο κέντρο παρέχει επί του παρόντος χώρο για 100 εργαζόμενους, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να καλύψει άλλες 50 ακόμα θέσεις εργασίας τους επόμενους μήνες.

ΜοU μεταξύ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Accenture

Κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι η ενίσχυση της σύνδεσης των φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου με την Accenture και την ευρύτερη αγορά εργασίας.

Eπέκταση του δικτύου ταχυφορτιστών της Blink από τον Όμιλο Globalsat-Teleunicom

Η συμφωνία με την Carrefour προβλέπει την τοποθέτηση σταθμών φόρτισης στο δίκτυο καταστημάτων της αλυσίδας πανελλαδικά.

Η εκπαίδευση στελεχών «πολιορκητικός κριός» για τα ESG

Βάσει της υποχρεωτικής εφαρμογής του Taxonomy από το 2022 και του NFDR από το 2021 (στην Ελλάδα απαιτητός από τις εισηγμένες εταιρείες) οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τα στελέχη τους.