Επιταχύνεται η στροφή στη βιώσιμη τραπεζική

Date:

Share post:

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Mε οργανισμούς όπως η HSBC, η ING και η UBS να περιορίζουν τη χρηματοδότησή τους στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων ενθαρρύνοντας τις βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές, γίνεται σαφές ότι η στροφή προς τη βιώσιμη τραπεζική επιταχύνεται. 

Πρόκειται για οργανισμούς που αναγνωρίζουν ότι η βιώσιμη δανειοδότηση είναι κρίσιμος παράγοντας και για τη δική τους ευημερία αλλά και για την ευημερία των πελατών τους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αν οι εταιρείες δεν υιοθετήσουν βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές, είναι απίθανο να επιβιώσουν, σημειώνει σε άρθρο του για την Accenture ο  Peter Beardshaw, Managing Director – Strategy & Consulting, Global Financial Services Sustainability Lead. Όπως εξηγεί, ο βιώσιμος δανεισμός είναι το κλειδί για τη βιώσιμη τραπεζική, καθώς φέρνει οφέλη σε περιβάλλον, κοινωνία και εταιρική διακυβέρνηση (ESG), που αποτελούν τομείς που βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων μιας τράπεζας. Σαφώς, απαιτεί από τις τράπεζες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των οργανισμών που ασχολούνται με βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές. Ωστόσο, υποχρεώνει και τις τράπεζες να βοηθήσουν τις εταιρείες με χαμηλές επιδόσεις ESG να μεταβούν σε πιο βιώσιμες πρακτικές για να αποφύγουν τον περιορισμό της χρηματοδότησής τους. 

Διαπιστώνεται πάντως ότι λίγα ιδρύματα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και στις δύο πτυχές του βιώσιμου δανεισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Accenture, σε έρευνα που μελετήθηκαν 60 μεγάλες τράπεζες, οι 50 ταξινομήθηκαν ως καθυστερημένες στη βιώσιμη χρηματοδότηση. Πάντως τα δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα αυξήθηκαν σε αξία κατά περισσότερο από 50% πέρυσι. Αν και εξακολουθούν να αποτελούν ένα μικρό κομμάτι των συνολικών χρηματοδοτήεων αναμένεται να εκτιναχθούν στα επόμενα χρόνια. Εξάλλου από 5 δισ. δολ. το 2017 τα δάνεια με αειφόρο προσανατολισμό εκτινάχθηκαν σε 120 δισ. δολ. το 2020.

Στοιχεία της Refinitiv LPC δείχνουν ότι η παγκόσμια αγορά δανείων σημείωσε νέο ρεκόρ το 2021 με πάνω από 681 δισ. δολ. πράσινων δανείων. Επίσης συνολικά η παγκόσμια αγορά βιώσιμης χρηματοδότησης (ομόλογα και δάνεια) έφτασε τα 1,3 τρισ. δολ. πέρυσι σημειώνοντας αύξηση 116% και ο ενθουσιασμός είναι αμείωτος στην αγορά και το 2022.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μια σειρά από παράγοντες όπως η αβεβαιότητα σε ρυθμιστικό και κανονιστικό επίπεδο, οι ανησυχίες για τα επιχειρηματικά μοντέλα και οι αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο τιμολόγησης του κινδύνου σε βιώσιμα εγχειρήματα έχουν εμποδίσει την επιτάχυνση της υιοθέτησης από τις τράπεζες βιώσιμου δανεισμού. Το μεγαλύτερο εμπόδιο εκτιμάται ότι βρίσκεται μέσα στις ίδιες τις τράπεζες που δεν έχουν ακόμη δομήσει σωστά τις δραστηριότητές τους για να εξυπηρετήσουν βιώσιμο δανεισμό. Έχουν ήδη επενδύσει σημαντικά στην επεξεργασία των δανείων και είναι επιφυλακτικές απέναντι στον κίνδυνο που πρέπει να αναλάβουν. Στο πλαίσιο αυτό, οι εμπειρογνώμονες της Accenture αναφέρουν ότι είναι κομβικής σημασίας μεταξύ άλλων η επανεκπαίδευση στα θέματα δανεισμού, η δημιουργία πλατφόρμας δεδομένων ESG, η ενσωμάτωση των κινδύνων ESG σε πολιτικές και συστήματα διαχείρισης οικονομικών κινδύνων και η δημιουργία ενός ειδικού γραφείου ESG που θα διασφαλίζει ότι όλες οι δανειοδοτικές πράξεις είναι συμβατές με τη βιωσιμότητα. 

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Διάκριση της πρωτοβουλίας KPMG “Global Cyber Day” στα Bravo

Ξεχώρισε στη θεματική Εκπαίδευση - Νέα Γενιά - Διά βίου μάθηση στον Πυλώνα «Κοινωνία» στην οποία επωφελήθηκαν περισσότεροι από 1.400 μαθητές.

Συνεργασία My market και Fabric Republic

Η δράση ξεκίνησε πιλοτικά με την τοποθέτηση ειδικά διαμορφωμένων κάδων σε 10 καταστήματα My market στην Αττική.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Έκανε τη διαφορά στον Εθελοντισμό για 12η χρονιά

Στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού της ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποιήθηκαν 235 δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τα καταστήματα, τις αποθήκες, αλλά και τα κεντρικά γραφεία.

Η FRONERI υποστηρικτής του “No Finish Line Athens 2022”

Eργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα 100 ωρών, περπατώντας ή/και τρέχοντας με στόχο να διανύσουν χιλιόμετρα αγάπης που θα μεταφραστούν σε χρηματική προσφορά προς την Ένωση «Μαζί για το Παιδί».