Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)
Καθώς επιταχύνεται η πράσινη μετάβαση της οικονομίας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του κόστους ενέργειας ανεβάζουν ταχύτητα και οι επιχειρήσεις, από τη βιομηχανία μέχρι το λιανεμπόριο, με στόχο τον δικό τους πράσινο μετασχηματισμό.
Είναι ενδεικτικό ότι ο εξηλεκτρισμός, η ηλεκτροκίνηση, οι νέες τεχνολογίες, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για τον όμιλο Bosch, έναν παγκόσμιο κολοσσό, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη τύπου (7/6/2023) ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας, Ιωάννης Κάπρας. Η εταιρεία που διοικεί εμφάνισε κύκλο εργασιών 245,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, με αύξηση 11,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τις προκλήσεις που ανέδειξε η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των επιτοκίων, καθώς και ο πληθωρισμός.
Σε ομιλικό επίπεδο, σύμφωνα με τον κ. Κάπρο, όλες οι προσπάθειες της Bosch συμβάλλουν προς την επίλυση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, με χαρτοφυλάκιο που μπορεί πλέον να επηρεάσει θετικά, κατά 90% την κατανάλωση ενέργειας όλων των οικιακών συσκευών. Η εταιρεία επιταχύνει επενδύσεις σε βιώσιμες τεχνολογίες και την ανάπτυξη ενεργειακών λύσεων όπως είναι η ηλεκτροκίνηση, οι κυψέλες καυσίμου, η τεχνολογία υδρογόνου και οι λύσεις με νέες αντλίες θερμότητας. Η Bosch επενδύει επίσης στον τομέα των ημιαγωγών, μέσω εξαγορών, λόγω της έλλειψης που παρατηρείται.
Επίσης, η Μytilineos, κορυφαία βιομηχανία στην Ελλάδα, τοποθετείται στρατηγικά στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ενώ με μια σειρά εξαγορών και επιχειρηματικών συμφωνιών καθιερώνεται ως σημείο αναφοράς της ανταγωνιστικής “πράσινης” μεταλλουργίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Εκτός όμως από τη βιομηχανία και επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς επενδύουν στον πράσινο μετασχηματισμό. Είναι ενδεικτικές άλλωστε οι κινήσεις που γίνονται από όλους τους μεγάλους παίκτες του λιανεμπορίου. Η METRO για παράδειγμα, προωθεί “πράσινες επενδύσεις” περί τα 18 εκατ. ευρώ σε 97 φωτοβολταϊκά έργα, καθώς και σε μη ενεργοβόρα ψυγεία, μειώνοντας την ενέργεια που καταναλώνει. Ενισχύει επίσης το δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο των καταστημάτων της ενώ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την καμπάνια της “Νικήστε την πλαστική ρύπανση – Beat Plastic Pollution” έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις επιδόσεις της στην ανακύκλωση (στα δίκτυα My market και METRO Cash & Carry).
Ισχυρό είναι το πράσινο αποτύπωμα και άλλων αλυσίδων, με τη Lidl να κάνει ήδη χρήση 100% πράσινης ενέργειας ενώ συνεχίζει να επενδύει σε φωτοβολταϊκά συστήματα στο δίκτυο των καταστημάτων της και άλλες πράσινες υποδομές.
Aξιοσημείωτες είναι οι κινήσεις στη ho.re.ca., με ενδεικτική την πρωτοβουλία της Coca-Cola Hellas στο ψηφιακό Zero Waste ΗοReCa Hub, μία ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπαίδευση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για έναν “Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα”. Εντωμεταξύ, επενδύσεις δρομολογεί σταθερά στη βιώσιμη ανάπτυξη και η Coca-Cola Τρία Έψιλον.
Πολλές εταιρείες του κλάδου εστίασης καταρτίζουν στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης, με ενδεικτική την περίπτωση της Coffee Island, η οποία αξιοποιεί το διευρυμένο δίκτυό της για να προωθήσει στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης με έμφαση σε συνεργασίες με Έλληνες προμηθευτές, startups αλλά και παραγωγούς καφέ.
Εντωμεταξύ, κίνητρα δίνονται και μέσω προγραμμάτων για τον πράσινο μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις πράσινες παραγωγικές επενδύσεις στο πλαίσιο της δέσμης δράσεων “Πράσινη μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων”. Οι δράσεις καλύπτουν τα επενδυτικά σχέδια με ΚΑΔ επένδυσης “Καταλύματα” (ΚΑΔ 55) του Τομέα του τουρισμού.