Connect with us

ΕΚΕ

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην ΕΕ

european-commission-logo-dt

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αφορά τις επιχειρήσεις που αποφασίζουν οικειοθελώς να ενσωματώσουν κοινωνικούς και φιλοπεριβαλλοντικούς στόχους στις καθημερινές επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, πέρα από κάθε νομική υποχρέωση. Καλύπτει ποικίλους τομείς δραστηριότητας:

  • τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» (ιδίως τις νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας, τη νεολαία, την τοπική ανάπτυξη)
  • τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • την κοινοποίηση στοιχείων σχετικά με την εταιρική κοινωνική ευθύνη
  • τις κοινωνικά υπεύθυνες δημόσιες συμβάσεις.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν δίκαιες εργασιακές πρακτικές και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα όταν τα προϊόντα προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξιολόγηση από ομοτίμους των πολιτικών και των δραστηριοτήτων των κρατών μελών στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Την περίοδο 2013-2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε μια διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους των δραστηριοτήτων των κρατών μελών στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Πραγματοποιήθηκαν 7 συνεδριάσεις στις οποίες συμμετείχαν κάθε φορά 4 χώρες με στόχο την καλύτερη αμοιβαία κατανόηση των πολιτικών που εφαρμόζουν στον εν λόγω τομέα και τη διατύπωση τυχόν ερωτημάτων. Η διαδικασία αυτή ήταν επίσης μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επικαιροποιήσει τα αρχεία της και να εξετάσει ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και μεμονωμένα ζητήματα ανά χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε τη σύνοψη των πολιτικών και δραστηριοτήτων των κρατών μελών όσον αφορά την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Η τελευταία σύνοψη ήταν του 2011. Η επικαιροποίηση αυτή βασίζεται στο συμπέρασμα αξιολόγησης ομοτίμων, για την περίοδο 2013-2014, από και με τα κράτη μέλη σε σχέση με την τήρηση των δεσμεύσεών τους στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Η σύνοψη έχει θεματική δομή που δείχνει τις κοινές προτεραιότητες των χωρών της ΕΕ, καθώς και ένα παράρτημα με τις εθνικές προτεραιότητες.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

SDG's

L.Kingo στο csrindex: H επιχειρηματικότητα ευδοκιμεί όταν ευημερούν οι άνθρωποι

Οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης ακόμη και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις δεν δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον, σύμφωνα με την Lise Kingo, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, που μιλά στo csrindex.gr για τον κανόνα που λέει ότι η επιχειρηματικότητα ευδοκιμεί μόνο όταν ευημερούν οι άνθρωποι και ο πλανήτης.

Tης Σοφίας Εμμανουήλ (semm@csrindex.gr)

Η Ατζέντα του 2030 θα απαιτήσει τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ανθρώπινη ιστορία, καθώς η επιτυχία και η οικονομική απόδοση δεν μπορούν πλέον να αποβαίνουν εις βάρος των ανθρώπων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

“Η ηθική, η ενότητα και η δικαιοσύνη θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μετράμε και υπολογίζουμε την πρόοδό μας. Στη νέα βιώσιμη οικονομία εκτιμούμε εξίσου την αξία των ανθρώπων, του πλανήτη και της ευημερίας. Στην εποχή των SDGs, κερδίζουμε μαζί ή χάνουμε μαζί. Οι επιχειρήσεις που θα ηγηθούν σ` αυτόν τον μετασχηματισμό θα βγουν νικητές. Όσοι αποτύχουν να μεταμορφώσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα θα βγουν εκτός”.

Αυτή είναι η θέση της Lise Kingo, Executive Director United Nations Global Compact, επικεφαλής της μεγαλύτερης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στον κόσμο για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, με πάνω από 13.500 μέλη από 170 χώρες που έχουν δεσμευτεί να ευθυγραμμίσουν τις στρατηγικές τους με τις παγκόσμιες αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη λήψη μέτρων που προάγουν την κοινωνία.

Συναντήσαμε την κ. Kingo με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, όπου ήταν καλεσμένη του CSR Hellas, στο πλαίσιο του Balkans & Black Sea Forum 2018 (BBSF 30/5 – 1/6), το οποίο υποστήριξε το csrindex.gr ως χορηγός επικοινωνίας.

Τη ρωτήσαμε για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν στο νέο περιβάλλον, για να μας παρουσιάσει ως παράδειγμα την ανανεώσιμη ενέργεια: “σήμερα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ανταγωνιστικές ως προς τις τιμές των ορυκτών καυσίμων και τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη είναι απτά – μια οικονομία ουδέτερου άνθρακα είναι ανεξάρτητη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και συμβάλλει σε έναν υγιή πλανήτη και μια υγιή κοινωνία ανθρώπων. Σύμφωνα με την Επιχειρηματική Επιτροπή για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Business Commission for Sustainable Development), η καθαρή ενέργεια θα προσφέρει την τέταρτη μεγαλύτερη επιχειρηματική ευκαιρία μέχρι το 2030 αξίας 1,2 δις. δολ. ΗΠΑ”.

Η ίδια θεωρεί ότι υπάρχουν επαρκή πρότυπα, διεθνώς αποδεκτά, τα οποία να υποστηρίζουν τις ανάγκες λογοδοσίας των επιχειρήσεων σε θέματα υπεύθυνης λειτουργίας και τονίζει ότιεάν όλες οι εταιρείες συμμορφώνονταν με τις 10 αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη, θα είχαμε ήδη διανύσει πολύ δρόμο στην πορεία για την υλοποίηση των SDGs. Η λογοδοσία είναι καθοριστικής σημασίας και γι ‘αυτό το λόγο το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζεται στενά με τον οργανισμό Global Reporting Initiative (GRI)…”.

Σύμφωνα με την κ. Kingo, μέσω της στρατηγικής του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών – Global Goals Local Business – στόχος είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος βιώσιμων επιχειρήσεων και ενδιαφερομένων μερών, που ξεκινά με την ενσωμάτωση των 10 Αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ στην επιχειρηματική στρατηγική, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και στην επικοινωνία σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται σε ετήσια βάση. “Με το Blueprint for Business Leadership για τους SDGs, το οποίο ξεκίνησε το 2017, στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε όλες τις επιχειρήσεις – ανεξαρτήτως μεγέθους, τομέα ή γεωγραφικής θέσης – να αναλάβουν πρωτοποριακή δράση για την επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης…”, προσθέτει.

Σε ερώτημα για το αν το Global Compact έχει προβλέψει την εφαρμογή προτύπων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κ. Kingo εξηγεί ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι πόροι, τα εργαλεία και οι πλατφόρμες δράσης που αναπτύσσονται είναι συναφή με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ρόλος των συμμαχιών

Στο συνέδριο BBSF που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό στην Αθήνα, αναδείχθηκε το θέμα της ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας. Ο απώτερος στόχος αυτής της προσέγγισης σύμφωνα με την κ. Kingo – που μας μίλησε για την παρουσία του Global Compact στην περιοχή μέσω 10 ενεργών τοπικών δικτύων σε Βουλγαρία, Κροατία, Γεωργία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Ουκρανία, καθώς και Αζερμπαϊτζάν και Σλοβενία – είναι η ενίσχυση των δεσμεύσεων των επιχειρήσεων σε αυτή την περιοχή απέναντι στο Παγκόσμιο Σύμφωνο, μέσω συνεργασιών σε τομείς όπως η αειφόρος οικονομία των ωκεανών, η καινοτόμος χρηματοδότηση των SDGs και η λήψη μέτρων για το κλίμα.

Απαντώντας σε ερώτημα του csrindex.gr για το κατά πόσον οι παραπάνω συμμαχίες είναι εφικτές σε μια περίοδο που το γεωπολιτικό ρίσκο δείχνει να έχει αναβαθμιστεί, η κ. Kingo σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν μια πραγματική ευκαιρία να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε μια εποχή γεωπολιτικων αμφισβητήσεων και αυξημένου κινδύνου. “Η περιοχή των Βαλκανίων και η Μαύρη Θάλασσα μοιράζονται τους ωκεανούς και τις ακτές που παρέχουν το οικονομικό υπόβαθρο για τη ναυτιλία, την αλιεία και τον τουρισμό. Η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, της ρύπανσης και των απειλών για τη βιοποικιλότητα είναι κρίσιμες για την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή σας. Οι ακτές σας είναι επίσης ο προορισμός του μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο – άνθρωποι που ξεφεύγουν από την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια, τις ένοπλες συγκρούσεις και τον εκτοπισμό στο εσωτερικό των χωρών τους σε περιοχές όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή. Η επιχειρηματική κοινότητα στην περιοχή αυτή έχει ισχυρά κίνητρα για συνεργασίες προκειμένου να δώσει λύσεις και να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις…”, προσθέτει.

Περισσότερα

ΕΚΕ

Grand Award για τον ΔΕΣΦΑ στα “Environmental Awards 2018”

Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), για μια ακόμη χρονιά, απέσπασε σημαντικές διακρίσεις στην τελετή απονομής των “Environmental Awards 2018”, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 10 Ιουλίου, στο κτήμα Αριάδνη στη Βαρυμπόμπη.

Ειδικότερα, ο ΔΕΣΦΑ παρέλαβε την υψηλότατη διάκριση GRAND AWARD στην κατηγορία «Climate Protection». Πρόκειται για ένα βραβείο, το οποίο λαμβάνουν όσες εταιρείες ξεχωρίζουν για την εξαιρετική πορεία, τη δέσμευσή τους και τους φιλόδοξους στόχους τους στη διαρκή περιβαλλοντική βελτίωση και βιώσιμη ανάπτυξη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Διαχειριστής έλαβε τη διάκριση για την «Εκμετάλλευση Απορριπτόμενης Θερμικής ενέργειας» και τη «Μείωση Εκπεμπόμενων Αερίων Θερμοκηπίου». Τη διάκριση παρέλαβε από πλευράς του ΔΕΣΦΑ, ο Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος της εταιρείας, Ε. Δρόσος.

Το βραβείο GOLD AWARD στην κατηγορία «Sustainable Infrastructure Development» παρέλαβε ο Δ. Σαρρής, Διευθυντής Διαχείρισης Ροής του Διαχειριστή, ενώ το SILVER AWARD στην κατηγορία «Waste Management» παρέλαβε ο Ι. Χωματάς, Διευθυντής Δραστηριότητας Διαχείρισης Έργων της εταιρείας.

Η τελετή λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Αθήνα, επιβραβεύοντας τις βέλτιστες πρακτικές των επιχειρήσεων της Ελλάδας για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Αειφόρο ανάπτυξη. Περιλαμβάνει μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης μέσω ενός online συστήματος αξιολόγησης μεταξύ πολλών και υψηλού επιπέδου συμμετεχόντων.

Τη φετινή εκδήλωση που βράβευσε τα πιο καινοτόμα «πράσινα» έργα της χρονιάς διοργάνωσε για ακόμη μια φορά η εταιρεία Boussias Communications, ενώ το παρών έδωσαν εκπρόσωποι κορυφαίων εταιρειών, οι οποίες με τις πρακτικές τους εστιάζουν στην προαγωγή της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας, καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτείας, οργανισμών και φορέων του δημοσίου.

Στη φωτογραφία: Ο Δ. Σαρρής, Διευθυντής Διαχείρισης Ροής, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο GOLD AWARD στην κατηγορία «Sustainable Infrastructure Development»

Περισσότερα

ΕΚΕ

Διάσημοι ενώνουν τη φωνή τους για τα θανάσιμα τροχαία

Διάσημοι από όλο τον κόσμο, τραγουδιστές, ηθοποιοί, αθλητές , πολιτικοί και οδηγοί της Formula ενώνουν τη φωνή τους για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τα τροχαία ατυχήματα μέσα από παγκόσμια εκστρατεία. Την Πέμπτη 28 Ιουνίου, 2018, πραγματοποιήθηκε η ελληνική Συνέντευξη Τύπου για την εκστρατεία #3500LIVES της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η διεθνής εκστρατεία και η ελληνική συμμετοχή με τους Έλληνες Πρεσβευτές να αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τις δικές τους εμπειρίες από τροχαία συμβάντα και να μας παροτρύνουν να ακολουθήσουμε μερικούς απλούς κανόνες για να είμαστε ασφαλείς και να σώσουμε όχι μόνο τη δική μας ζωή, αλλά και τις ζωές των άλλων.

Η κυρία Αντριάνα Παρασκευοπούλου, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ, ο κύριος Πασχάλης Τσαρούχας, ηθοποιός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, η κυρία Δήμητρα Κοροκίδα, χάλκινη παραολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια στη σφαιροβολία, και ο κύριος Φώτης Θωμάς, μηχανολόγος-αεροναυπηγός και πρωταθλητής στα GOCART, ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου (ΚΣΑ) και έγιναν οι πρεσβευτές της διεθνούς εκστρατείας της FIA στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Θερμά συγχαρητήρια στο Ινστιτούτο και στην Πρόεδρό του, κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά έστειλε μέσω βιντεοπροβολής, ο κύριος Jean Todt, Πρόεδρος της FIA, για την αφοσίωση και την προσήλωσή τους στο στόχο της Οδικής Ασφάλειας, καθώς και στις ελληνικές προσωπικότητες που δρουν σαν τοπικοί πρεσβευτές. «Ειδικότερα» τόνισε ο κύριος Todt, «θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συμβολή σας στην προώθηση της καμπάνιας #3500lives στην Ελλάδα και την Κύπρο, συνεργαζόμενοι στενά με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου, την κοινωνία και τις εθνικές Αρχές.»

Τη μεγάλη της ικανοποίηση και τιμή για τη στενή συνεργασία με τη FIA ώστε να προωθηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το μήνυμα της καμπάνιας για ασφαλέστερους δρόμους στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε όλο τον κόσμο, τόνισε η κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά. Επισήμανε δε ότι όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να υπογράψουμε το μανιφέστο της FIA, καθώς «εάν συνεχιστούν τα τροχαία συμβάντα με αυτόν το ρυθμό, θα φτάσουμε στο 2030 και τα τροχαία θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως». Τη δική της προσωπική μαρτυρία από σοβαρό τροχαίο συμβάν αφηγήθηκε η κυρία Αντριάνα Παρασκευοπούλου, τονίζοντας ότι «… μέσα σε αυτό το χάος, η ζώνη σου δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και νιώθεις ότι χάρη στη ζώνη, έχεις μία ευκαιρία να τα καταφέρεις». Την αναγκαιότητα να προσέχει κανείς στο δρόμο σε συνεχή βάση επισήμανε η άλλη πρέσβειρα της καμπάνιας, η κυρία Δήμητρα Κοροκίδα, παρουσιάζοντας την προσωπική της ιστορία: «Κάποιος κύριος παραβίασε STOP, με εγκατέλειψε, και από τότε έχω μείνει παραπληγική από το στήθος και κάτω».

Η ταχύτητα στο δρόμο αποτελεί μία από τις τρεις βασικές αιτίες θανάτου, γι’ αυτό και ο κύριος Φώτης Θωμάς, πρεσβευτής της καμπάνιας, επισημαίνει ότι «δεν αρκεί να γυρίσουμε εμείς σπίτι για τις οικογένειές μας, αλλά να είμαστε σίγουροι ότι θα προστατέψουμε και τους γύρω μας». Το μήνυμα του κυρίου Πασχάλη Τσαρούχα, επίσης πρεσβευτή της καμπάνιας, στοχεύοντας στην ασφάλεια των μοτοσικλετιστών στο δρόμο, καταλήγει ως εξής: «… Φόρα το κράνος σου! Μείνε μαζί μας!». Ο κύριος Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, εξέφρασε την υποστήριξή του στη διεθνή αυτή εκστρατεία και τόνισε τη σπουδαιότητα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των Ελλήνων καθώς και των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, όσον αφορά την οδική ασφάλεια. Στατιστικά στοιχεία από τροχαία συμβάντα παρουσίασε ο Ταξίαρχος κύριος Δημήτριος Αθανασόπουλος, Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., εκπροσωπώντας τοn Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης. Επισήμανε επίσης ην αξία της εκστρατείας της FIA για την οδική ασφάλεια, καθώς και του συνολικού έργου του Ινστιτούτου για ασφαλέστερους δρόμους. Αναφερόμενος στην εποικοδομητική συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με το Ινστιτούτο, έκανε επίσης μνεία των δράσεων συνεργασίας για την ενημέρωση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων.

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από Φορείς και Οργανισμούς, όπως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Υπουργείο Τουρισμού, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, την Τροχαία Αττικής, καθώς και εκπρόσωποι του Ιδιωτικού Τομέα και του Τύπου, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην εκστρατεία και εξήραν τις προσπάθειες του Ινστιτούτου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων προς τον κοινό στόχο για την πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων συμβάντων. Τα μηνύματα της καμπάνιας μεταδίδονται ως κοινωνικά μηνύματα από την τηλεόραση, με έγκριση του ΕΣΡ, ενώ στις ιστοσελίδες του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και του ΚΣΑ έχουν αναρτηθεί πληροφορίες και βίντεο από την ελληνική και τη διεθνή καμπάνια.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ