Connect with us

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Η «Ώρα της Γης» στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Το αεροδρόμιο της Αθήνας δηλώνει για ενδέκατη συνεχή χρονιά «παρών» στην «Ώρα της Γης»!
Tο Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019, το αεροδρόμιο της Αθήνας θα σβήσει τα φώτα και θα διακόψει τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του (δυτικός διάδρομος, 03L/21R και οι τροχόδρομοί του) από τις 20:30 έως τις 21:30, συμμετέχοντας και φέτος στην παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF.
Κατά τη διάρκεια της Ώρας της Γης 2019, θα μειωθεί επίσης ο φωτισμός στα κτίρια, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους εντός του αεροδρομίου. Φέτος, το επίσημο βίντεο του Earth Hour θα προβάλλεται στις οθόνες του κεντρικού αεροσταθμού, αλλά και στoυς χώρους γραφείων, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τόσο των επιβατών όσο και του προσωπικού.

Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ανακοινώσεις στον κεντρικό αεροσταθμό θα ενημερώνουν το κοινό για την παγκόσμια κινητοποίηση του WWF και την ενεργό συμμετοχή του αεροδρομίου της Αθήνας. Παράλληλα, ο ΔΑΑ ενθαρρύνει όλο το προσωπικό του αεροδρομίου να συμβάλει ατομικά στην «Ώρα της Γης» μειώνοντας ή σβήνοντας τα φώτα στο σπίτι. Στη συμβολική αυτή κίνηση για την κλιματική αλλαγή, συμμετέχουν επίσης η εταιρεία καυσίμων Shell, το ξενοδοχείο Sofitel, τα καταστήματα Factory Outlet και Leroy Merlin και άλλα μέλη της αεροδρομιακής κοινότητας.

Αεροδρόμιο Αθήνας και Κλιματική Αλλαγή
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει ενεργό ρόλο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Από το 2008 υλοποιεί το «Εταιρικό Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή» το οποίο επικαιροποιείται σε ετήσια βάση. Παράλληλα, το αεροδρόμιο της Αθήνας συμμετέχει ενεργά στο εθελοντικό παγκόσμιο πρόγραμμα για τη διαχείριση και μείωση των εκπομπών άνθρακα Airport Carbon Accreditation. Σε αυτό το πλαίσιο, Ο ΔΑΑ έχει καταφέρει να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακά του σχεδόν κατά 50% από το 2005 και έχει μηδενίσει το αποτύπωμά του από το 2015, επιτυγχάνοντας να πιστοποιηθεί στο τελευταίο στάδιο «Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα» (Neutrality) του προγράμματος. Τέλος, το 2018 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επαναπιστοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας του ΔΑΑ σύμφωνα με τις απαιτήσεις του EN ISO 50001.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

AXA: Εβδομάδα Εταιρικής Υπευθυνότητας

Με κύριο όχημα το μότο της Know You Can και συνοδοιπόρους την κυρία Χριστίνα Κονταξή, εξειδικευμένη Περιβαλλοντολόγο, μέλος της ομάδας Blue Growth της Ευρωπαϊκής Κομισιόν και την περιβαλλοντική ομάδα iSea, η ΑΧΑ διοργάνωσε την Εβδομάδα Εταιρικής Υπευθυνότητας εστιάζοντας σε έναν νέο και σημαίνων στρατηγικό πυλώνα, το Περιβάλλον. Ακολουθώντας την πάγια στρατηγική Εταιρικής Υπευθυνότητάς της, η Εταιρεία ξεκίνησε τη δράση της στη συγκεκριμένη διάσταση εκπαιδεύοντας τους ανθρώπους της και καλώντας τους να δεσμευτούν ενεργά είτε μέσω ατομικής υπεύθυνης συμπεριφοράς είτε μέσω συλλογικών δράσεων προσφοράς.

Χριστίνα Κονταξή,ΑΧΑ Ελλάδας
Χριστίνα Κονταξή, περιβαλλοντολόγος, μέλος της ομάδας Blue Growth της Ευρωπαϊκής Κομισιόν

Εκπαίδευση

Οι εργαζόμενοι της ΑΧΑ είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα εκτενές σεμινάριο που συντόνισε η κυρία Κονταξή, το οποίο τους βοήθησε να κατανοήσουν σε βάθος τη σημερινή περιβαλλοντική εικόνα και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αναστείλουμε την επικίνδυνη εξέλιξή της μέσα από τις δικές μας καθημερινές επιλογές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξέλιξη της συμπεριφοράς των καταναλωτών και την αύξουσα εν αντιστοιχία πορεία του περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας, καθώς και στην ανάγκη για μείωση «ευτελών» υλικών, με μικρή διάρκεια ως προς τη χρήση τους και μεγάλη επικινδυνότητα ως προς την περιβαλλοντική απορρόφησή τους. Επίσης, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν για τις σωστές πρακτικές ανακύκλωσης και ενημερώθηκαν για τη μεγάλη αξία της κυκλικής οικονομίας και τον ρόλο τους μέσα σε αυτή.

Λένα Πλαΐτη,ΑΧΑ Ελλάδας
Λένα Πλαΐτη, Διευθύντρια Επικοινωνίας ΑΧΑ Ελλάδας

Υπεύθυνη συμπεριφορά επί τω έργω

Όλοι οι εργαζόμενοι της ΑΧΑ Ελλάδας έλαβαν ένα προσωποποιημένο kit εθελοντή, το οποίο τους παρακινούσε για συμμετοχή σε δράσεις της Εταιρείας και, κυρίως, για υπεύθυνη συμπεριφορά. Μέρος του kit ήταν η παροχή ειδικού επαναχρησιμοποιούμενου ποτηριού, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν καθημερινά, αντικαθιστώντας πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης και μειώνοντας με πρακτικό και ξεκάθαρο τρόπο το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους στον χώρο εργασίας. Επίσης, οι συμμετέχοντες της εκπαίδευσης ανέλαβαν ως ατομική εθελοντική ενέργεια, να μεταφέρουν τα κύρια σημεία της υπεύθυνης περιβαλλοντικής στάσης σε άτομα του στενού οικογενειακού ή φιλικού κύκλου τους.

ΑΧΑ Ελλάδας

Εκπαίδευση επί τω έργω

Η Εβδομάδα Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΑΧΑ ολοκληρώθηκε με μία συλλογική ενέργεια εθελοντισμού. 97 άνθρωποι της ΑΧΑ ένωσαν δυνάμεις με το Δήμο Σαρωνικού, την ομάδα iSea, τη Χ. Κονταξή για να καθαρίσουν την παραλία Γλύστρα – Λαγονήσι.

ΑΧΑ Ελλάδας

Από το 2011, η Εβδομάδα Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΑΧΑ αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων του Ομίλου σε όλον τον κόσμο. Στόχος της είναι να ενισχύει συνεχώς τη γνώση και την εξειδίκευση των εργαζομένων της, ώστε να αποτελούν πρεσβευτές μιας καλύτερης ζωής προς τους οικείους, τους πελάτες και το σύνολο της κοινωνίας, προάγοντας τον εθελοντισμό και την υπεύθυνη δράση.

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

H FCA διασφάλισε 2,3 δις κυβικά μέτρα νερού το 2018

Με τους πόρους πόσιμου νερού να βρίσκονται σε κίνδυνο και πολλές περιοχές ανά τον κόσμο να αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη αυτού του βασικού αγαθού, η FiatChryslerAutomobiles έχει αναπτύξει ένα σχέδιο για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις που έχει η παραγωγή αυτοκινήτων σε αυτόν τον κρίσιμο για την επιβίωση του πλανήτη παράγοντα.       

Τα αποθέματα του πολυτιμότερου αγαθού για την επιβίωση του πλανήτη, του πόσιμου νερού, βρίσκονται σε κίνδυνο. Μια σειρά παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή των δασών και η μόλυνση έχουν οδηγήσει σημαντικό μέρος του πληθυσμού να αντιμετωπίζει πρόβλημα στην πρόσβαση πόσιμου νερού. Διαθέτοντας διαχρονικά ευαισθησία σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, η Fiat Chrysler Automobiles έχει αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να μειώσει στο ελάχιστο τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την διαδικασία παραγωγής αυτοκινήτων. Ήδη η εφαρμογή μιας σειράς πρωτοποριακών τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επιφέρει μια μείωση της κατανάλωσης νερού στα εργοστάσια του ομίλου κατά 38% το 2018 σε σχέση με το 2010. Παράλληλα οι συγκεκριμένες λύσεις έχουν σαν αποτέλεσμα τη διασφάλιση το 2018  περισσότερων από 2,3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, ενώ το επίπεδο ανακύκλωσης του νερού στις μονάδες παραγωγής έφτασε στο 99%! Μερικές από τις σχετικές πρωτοβουλίες του ομίλου FCA περιλαμβάνουν:

Θετικό ισοζύγιο στη μονάδα παραγωγής στην Ινδία

Σε ένα μέρος του πλανήτη όπου η πρόσβαση του πληθυσμού στο πόσιμο νερό αποτελεί κρίσιμο πρόβλημα, η FCA ανέπτυξε ένα πλαίσιο ενεργειών ώστε η μονάδα παραγωγής της όχι μόνο να μην επιβαρύνει την κατάσταση, αλλά να συμβάλει στη λύση του προβλήματος. Η μείωση της κατανάλωσης νερού, σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση του νερού της βροχής και την ανακύκλωση που εφαρμόζει το εργοστάσιο Ranjangaon στην περιοχή της Maharashtra, είχαν απτά θετικά αποτελέσματα για την περιοχή όπως:

  • Αύξηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων του υπεδάφους.
  • Αύξηση της συνολικής επιφάνειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γεωργική εκμετάλλευση.
  • Μείωση της εξάρτησης από τη μεταφορά νερού με τάνκερ κατά τη θερινή περίοδο.
  • Αύξηση της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού της περιοχής για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
  • Συνολικά οι ενέργειες της FCA έχουν σαν αποτέλεσμα η μονάδα παραγωγής να διαθέτει στην κοινότητα μεγαλύτερες ποσότητες πόσιμου νερού σε σχέση με εκείνες που καταναλώνει.

Μηδενική κατανάλωση νερού στο εργοστάσιο του Cassino στην Ιταλία

Η μονάδα παραγωγής της FCA στο Cassino της Ιταλίας, όπου κατασκευάζονται οι Alfa Romeo Giulia και Stelvio αποτελεί πρότυπο αποδοτικότητας, προηγμένης τεχνολογίας και φιλικότητας προς το περιβάλλον.

Παράλληλα με τις συνεχείς βελτιώσεις στη μονάδα παραγωγής, στο Cassino εφαρμόστηκαν πρωτοποριακές λύσεις ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις προς το περιβάλλον. Μέσω της κατασκευής μίας τεχνητής λίμνης 50.000 κυβικών μέτρων που συγκεντρώνει το νερό της βροχής και την παράλληλη εφαρμογή νέων τεχνικών, το εργοστάσιο δεν καταναλώνει ούτε ένα λίτρο νερού από τα αποθέματα της περιοχής.

Η μονάδα βαφής σε ένα εργοστάσιο παραδοσιακά είχε τη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού κατά την παραγωγή ενός αυτοκινήτου. Στο Cassino έχει αναπτυχθεί μία νέα τεχνική όπου το περίσσευμα χρώματος ανακτάται χωρίς τη χρήση του πολύτιμου αγαθού, μία πρωτοποριακή τεχνολογία που σε παγκόσμια κλίμακα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής.

Πρωτοποριακή μέθοδος βαφής στη Βραζιλία

Η μονάδα παραγωγής Goiana της FCA στη Βραζιλία εφαρμόζει μία νέα τεχνική όπου η εφαρμογή του χρώματος δεν προαπαιτεί τη χρήση «ασταριού». Η νέα τεχνική εξασφαλίζει την απαιτούμενη ποιότητα και αντοχή, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά την κατανάλωση νερού και ενέργειας.

Αυτή η τεχνολογία σε συνδυασμό με το επίσης πρωτοποριακό σύστημα φιλτραρίσματος του νερού και την ανακύκλωση που πραγματοποιείται οδήγησαν στην κατάκτηση από την FCA του Βραβείου της Εθνικής Επιτροπής Νερού (ΑΝΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Βραζιλίας.

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

ΙΟΑΣ + Insurancemarket «κυκλοφορούν με ασφάλεια»

Με το Αγρίνιο ως επόμενο σταθμό ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο δεύτερος κύκλος εκπαιδεύσεων της δράσης «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» σε μαθητές Δημοτικών σχολείων της περιοχής. 500 ακόμη μαθητές από συνολικά 5 σχολικές μονάδες ενημερώθηκαν για το κρίσιμο θέμα της οδικής ασφάλειας και της κυκλοφοριακής αγωγής μέσα από έναν βιωματικό εκπαιδευτικό κύκλο που παρέχει το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το οποίο υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του insurancemarket.gr., με στόχο την καλλιέργεια υπεύθυνης οδικής συνείδησης στους μικρούς μας φίλους και υπεύθυνους πολίτες του αύριο. 

Η περιοχή του Αγρινίου επιλέχθηκε ως επόμενος σταθμός υλοποίησης του προγράμματος μετά τη Χαλκίδα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία εσωτερικής έρευνας του insurancemarket.gr αποτελεί επίσης μια πόλη με αυξημένο ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της. Με την ολοκλήρωση των δυο εκπαιδευτικών κύκλωνπερισσότεροι από 1000 συνολικά μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώθηκαν σχετικά με τη σημασία της ευαισθητοποίησης για θέματα Οδικής Ασφάλειας. Το πρόγραμμα έτυχε θερμής ανταπόκρισης τόσο από τους μικρούς συμμετέχοντες όσο και από την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα που το υποδέχθηκε, μέλη της οποίας μεταφέρουν: 

«Μόνο θετικές εντυπώσεις λάβαμε από τους μαθητές μας για το πρόγραμμα και ευελπιστούμε να εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους τα όσα έμαθαν. Ο συμμετοχικός χαρακτήρας της δράσης ενίσχυσε το μήνυμα της Οδικής Ασφάλειας.» 1ο Δημοτικό σχολείο Αγ. Κωνσταντίνου Αγρινίου «Οι μαθητές κατανόησαν πληρέστερα τη σωστή μετακίνηση ως πεζοί μέσα από ένα ευχάριστο παιχνίδι κυκλοφοριακής αγωγής»11ο Δημοτικό σχολείο Αγρινίου «Το πρόγραμμα ενεργοποίησε τους μαθητές με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο»3ο Δημοτικό σχολείο Αγρινίου Σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Φαλκονάκη, Διευθυντή Μάρκετινγκ & Digital του insurancemarket.gr, η εποικοδομητική συνεργασία του Insurancemarket.gr με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με δράσεις και εκδηλώσεις για την ανάδειξη του ρόλου της εκπαίδευσης σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, στοχεύοντας στην καλλιέργεια κυκλοφοριακής παιδείας και πολιτισμού στους δρόμους της χώρας μας. Η συνεργασία με το Ι.Ο.ΑΣ.  «Πάνος Μυλωνάς» αποτελεί μια ακόμη πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Insurancemarket.gr  «Μαζί δημιουργούμε τη κοινωνία του αύριο» στον στρατηγικό πυλώνα της «Ασφάλειας» και έχει σκοπό την εκπαίδευση της κοινωνίας σε θέματα οδικής ασφάλειας αλλά και τη συμπαράσταση σε ιδρύματα και οργανισμούς με σκοπό τη μείωση τροχαίων συμβάντων αλλά και την περίθαλψη θυμάτων από τροχαία συμβάντα.  Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΚΕ του Insurancemarket.gr θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.insurancemarket.gr/csr

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ