Η EDP επενδύει 1,5 GW σε ανανεώσιμο υδρογόνο έως το 2030

Date:

Share post:

Η EDP έχει θέσει ένα νέο στρατηγικό στόχο για το ανανεώσιμο υδρογόνο και προβλέπει ότι θα επενδύσει σε έργα, που εγγυώνται περαιτέρω δυναμικότητα της τάξεως των 1,5 GW, έως το 2030. Με αυτόν τον στόχο – που τέθηκε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της COP26, της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, στη Γλασκώβη, η EDP γίνεται μία από τις 28 μεγάλες εταιρείες, που αναλαμβάνουν τη δέσμευση H2Zero του WBCSD (Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη), προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του ανανεώσιμου υδρογόνου σε παγκόσμια κλίμακα.

Πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση της φιλοδοξίας της EDP, για την οποία η σημερινή παρουσία της σε στρατηγικές αγορές (όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, οι ΗΠΑ ή η Βραζιλία) και σε περιοχές, όπου υπάρχει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων υδρογόνου, θα είναι καθοριστικό. Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι περιοχές με καλούς ηλιακούς και αιολικούς πόρους, υποδομές υποστήριξης, εγγύτητα σε βιομηχανικούς πελάτες, και ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων. Η πρόσφατα ανακοινωθείσα αυτή φιλοδοξία ενισχύει τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου της EDP, το οποίο ήδη προέβλεπε την επένδυση σε ηλεκτρολύτες υδρογόνου συνολικής δυναμικότητας 250 MW, έως το 2025.

Διατηρώντας ως στόχο την εγκατάλειψη της παραγωγής άνθρακα έως το 2025 και την εξασφάλιση της ολοκληρωτικά πράσινης παραγωγής έως το 2030, η EDP πιστεύει πως τα βήματα αυτά είναι καθοριστικά για μια διαδικασία ενεργειακής μετάβασης, που πρέπει επειγόντως να επιταχυνθεί.

“Η EDP, ως ηγέτης της ενεργειακής μετάβασης, γνωρίζει πως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα και απαιτεί άμεση δράση. Γι’ αυτό στοχεύουμε στο να εγγυηθούμε την 100% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να υποστηρίξουμε την απαλλαγή όλων των τομέων της οικονομίας από τον άνθρακα”, αναφέρει ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP. “Το ανανεώσιμο υδρογόνο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η ώρα να ενισχύσουμε τη φιλοδοξία και να το κάνουμε πραγματικότητα είναι τώρα”.

Έτσι, το επενδυτικό σχέδιο θα περιλαμβάνει τη μετατροπή παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε κέντρα υδρογόνου, αλλά και την επένδυση σε νέες μονάδες παραγωγής. Με αυτή την επενδυτική ενίσχυση, η EDP ελπίζει να συμβάλει σε μεγαλύτερη και ταχύτερη απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα, ιδίως σε τομείς όπου η διαδικασία ηλεκτροδότησης είναι πιο δύσκολη. Μια διαδικασία που, όπως επισημαίνει το WBCSD, απαιτεί πρωτοφανή συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τον καθορισμό σαφών και σταθερών ρυθμιστικών πολιτικών.

Οι κοινοί στόχοι των εταιρειών, που προσυπογράφουν τη δέσμευση H2Zero, αντιστοιχούν στο 25% του δυναμικού απεξάρτησης από τον άνθρακα, που παρέχει το υδρογόνο, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συμβουλίου Υδρογόνου. Η EDP είναι μία από αυτές τις 28 εταιρείες (μεταξύ των οποίων και άλλες εταιρείες ενέργειας όπως η Iberdrola, η Enel, η Engie, η Shell ή Total), η συμβολή των οποίων θα είναι καθοριστική για την απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα, ένα από τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης της COP26, που ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή 12 Νοεμβρίου. Το υδρογόνο ήταν, μάλιστα, ένα από τα θέματα, που συζητήθηκαν την περασμένη Τρίτη, ημέρα αφιερωμένη στη Βιομηχανία, με τη συμμετοχή του Miguel Setas, εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου EDP, στο συνέδριο «Το σχέδιο για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές μέσω του υδρογόνου».

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Εθνικός Κλιματικός Νόμος και Ασφάλιση έναντι καταστροφικών Κινδύνων

Σε μια φάση αδιέξοδης ενεργειακής κρίσης -για την άμεση αντιμετώπιση της οποίας στην Ευρώπη φαίνεται να μην υπάρχουν...

Για δεύτερη χρονιά, η ΕΠΕ στηρίζει την Ομάδα Αιγαίου

Σε εννέα νησιά εξετάστηκαν στο πνευμονολογικό ιατρείο συνολικά 290 άτομα, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

UNILEVER: Νέες αρχές για την εμπορία τροφίμων σε παιδιά

Η εταιρεία θα σταματήσει την προώθηση και τη διαφήμιση τροφίμων και αναψυκτικών σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών τόσο στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΑΝΕΚ LINES: Τριπλή δράση προσφοράς για την ζωή

Εργαζόμενοι της ΑΝΕΚ LINES και κάτοικοι της πόλης επιβεβαίωσαν μέσω της 18ης εθελοντικής αιμοδοσίας ότι λίγα λεπτά από το χρόνο όλων μας αρκεί για να σωθεί μία ζωή.