Η nvisionist υιοθετεί τις 10 αρχές του UNGC για τις επιχειρήσεις

Date:

Share post:

Τη δέσμευσή της για επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals-SDGs) υπογραμμίζει η απόφαση της nvisionist – η οποία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της έχει δημιουργήσει το nvbird®️Detection and Monitoring System – να υιοθετήσει από τις 5 Ιουλίου 2022 το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UNGC) για τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο στρατηγικής λειτουργίας με 10 Οικουμενικές Αρχές που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις συνθήκες εργασίας, στο περιβάλλον και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Μέσω του συμφώνου αυτού, οι εταιρείες ενθαρρύνονται για να αναλάβουν δράσεις που προάγουν τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).

Το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UNGC) έχει υιοθετηθεί από χιλιάδες επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κυβερνήσεις, ΜΚΟ και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη από την κοινωνία των πολιτών, ενώ συμμετέχουν σε αυτό 161 χώρες. Παράλληλα, στηρίζεται στο ότι οι επιχειρηματικές πρακτικές που βασίζονται σε οικουμενικές αρχές βοηθούν την παγκόσμια αγορά να γίνει κοινωνικά και οικονομικά πιο βιώσιμη, προωθώντας έτσι τους συλλογικούς στόχους της διεθνούς συνεργασίας, της ειρήνης και της ανάπτυξης. Ο στόχος του UNGC είναι να ασκηθεί υπεύθυνη ηγεσία από τους φορείς που συμμετέχουν ώστε να επιτευχθεί η βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη για όλους.

Σε δήλωση του ο Τάσος Αλέφαντος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας nvisionist δήλωσε, «Η επιχειρηματική μας κουλτούρα, μας επιβάλλει να αντιμετωπίζουμε με ήθος, υπευθυνότητα και αξιοπιστία, όχι μόνο τους πελάτες μας αλλά και την ίδια την κοινωνία και το περιβάλλον. Με κύριο γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, η εταιρεία μας αξιοποιεί τη συμμετοχή της σε αυτό το πρόγραμμα για να επικοινωνήσει τις δράσεις της σε όλο τον κόσμο και να αποδείξει εμπράκτως τη δέσμευσή της για τη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης».

Δέκα αρχές της UNGC (Επίσημη έκδοση)

Ανθρώπινα δικαιώματα

Αρχή1: Οι επιχειρήσεις πρέπει να υποστηρίζουν και να σέβονται την προστασία των διεθνώς διακηρυγμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων- και

Αρχή2: να διασφαλίζουν ότι δεν είναι συνένοχες σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εργασία

Αρχή3: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποστηρίζουν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την ουσιαστική αναγνώριση του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων,

Αρχή4: εξάλειψη όλων των μορφών αναγκαστικής και υποχρεωτικής εργασίας,

Αρχή5: η ουσιαστική κατάργηση της παιδικής εργασίας- και

Αρχή6: εξάλειψη των διακρίσεων σε σχέση με την απασχόληση και το επάγγελμα.

Περιβάλλον

Αρχή7: Οι επιχειρήσεις πρέπει να υποστηρίζουν μια προληπτική προσέγγιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων,

Αρχή8: ανάληψη πρωτοβουλιών για την προώθηση μεγαλύτερης περιβαλλοντικής ευθύνης- και

Αρχή9: ενθάρρυνση της ανάπτυξης και διάδοσης τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον.

Καταπολέμηση της διαφθοράς

Αρχή10: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εργάζονται κατά της διαφθοράς σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβανομένων των εκβιασμών και της δωροδοκίας.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

La Fondation La Rοche–Posay & «Φλόγα»: Στηρίζουν παιδιά με καρκίνο

Το La Fondation La Roche-Posay αρωγός στο έργο του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

Σιδενόρ: Στο πλευρό των πλημμυροπαθών με τη θυγατρική της Sovel

Σιδενόρ και Sovel συνεχίζουν να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις θεωρώντας καθήκον τους να βρίσκονται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες.

Γιάννης Ρούντος: Περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, “σαν σήμερα” για πάντα

Στο “ημερολόγιο καταστρώματος” κατά τον διαιωνιζόμενο πλου της ανθρωπότητας, η 25η Σεπτεμβρίου καταγράφεται ως η ημέρα κατά την...

SolidarityNow: Ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες από τις πλημμύρες

Το SolidarityNow βρέθηκε από τις πρώτες ώρες της καταστροφής στο Βόλο, όπου στήθηκε σταθμός ρευματοδότησης με γεννήτρια της οργάνωσης.
Skip to content