Η Uber στο πλευρό του “Women On Top”

Date:

Share post:

H Uber προχώρησε σε μια νέα συνεργασία με την οργάνωση Women On Top υποστηρίζοντας με την τεχνολογία της, κυρίως τις ανάγκες μετακίνησης των ωφελούμενων των προγραμμάτων mentoring του οργανισμού. Παράλληλα, η ομάδα του Women On Top θα αξιοποιεί την ίδια δυνατότητα υποστήριξης για να πραγματοποιεί τις αναγκαίες συναντήσεις για τη λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού. 

“Στην Uber πιστεύουμε στην οικοδόμηση μιας ισχυρής κοινότητας γυναικών στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε και για αυτό προωθούμε ενεργά τη σύνδεση, την ενδυνάμωση και την υποστήριξη της προόδου τους εντός της Uber. Στόχος μας είναι να μοιραστούμε γνώσεις, να παρέχουμε πρόσβαση στις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις και συνεχή καθοδήγηση με κίνητρο να προσελκύουμε και να διατηρούμε ταλέντα”, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της ελληνικής ομάδας της Uber, με έδρα την Αθήνα, αποτελείται από γυναίκες, ενώ η πλατφόρμα μετρά πάνω από 250 γυναίκες συνεργαζόμενες οδηγούς στην Ελλάδα. Σε διεθνές επίπεδο η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 610% στον αριθμό γυναικών συνεργατών οδηγών το 2021, σε έναν κλάδο που παραδοσιακά θεωρείται ανδροκρατούμενος. Η πλειονότητα των γυναικών οδηγών ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Uber κατόπιν σύστασης κοντινών τους προσώπων (φίλων ή συγγενών) με στόχο την  επίτευξη οικονομικής ανεξαρτησίας. Ταυτόχρονα η ευελιξία των συνθηκών εργασίας στον κλάδο θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική, όπως εξηγούν οι ίδιες οι συνεργαζόμενες οδηγοί. Κίνητρο για πολλές γυναίκες υπήρξαν οι περιοριστικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 που οδήγησαν ορισμένες εξ αυτών στην ανεργία. 

Το 53% των συνεργαζόμενων με την Uber οδηγών γυναικών είναι μεταξύ 41 και 50 ετών, το 22% μεταξύ 30 και 35 ετών και το 19% μεταξύ 51 και 60 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021. Το 46% των γυναικών είναι οδηγοί για λιγότερο από ένα χρόνο, το 34% πάνω από τρία χρόνια, ενώ το 16% για 2 έως 3 χρόνια. Το ευέλικτο πρόγραμμα και η επαφή με τους ανθρώπους αποτελούν το βασικό κίνητρο για το 62,5% των συνεργαζόμενων γυναικών οδηγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 75% αισθάνεται ότι τυγχάνει καλής υποδοχής από τους συναδέλφους του στον κλάδο. Ωστόσο, υπάρχει απόσταση ακόμα να καλυφθεί μέχρι την πλήρη άμβλυνση των στρεβλών προτύπων καθώς το 25% δηλώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οδηγοί που τις αντιμετώπισαν αρνητικά λόγω φύλου. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί στους επιβάτες η είσοδος σε ένα όχημα με γυναίκα οδηγό σύμφωνα με το 53% των ερωτηθέντων, ωστόσο το 34% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει την έκπληξη στις αντιδράσεις των επιβατών λόγω του φύλου τους. 

“Στην Uber πιστεύουμε στην συμπερίληψη και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε όλους να κινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια. Τις πρακτικές αυτές εφαρμόζουμε μέσα στην εταιρεία και στην εφαρμογή της Uber”, σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της UBER. 

Η Γενική Διευθύντρια της Uber Ελλάδας, Σαρίτα Βαρούχ, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία που ξεκινήσαμε με το “Women On Top”, καθώς επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση της γυναικείας ενδυνάμωσης. Θέλουμε να αξιοποιούμε συνεχώς τη διεθνή εμπειρία μας, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία μας, αλλά κυρίως τη φωνή μας για να συμβάλλουμε σε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς και να είμαστε ένας ισχυρός σύμμαχος σε όλες τις κοινότητες που υπηρετούμε».

Σημειώνεται ότι το 2020, η Uber ξεκίνησε να υιοθετεί τις Αρχές ενδυνάμωσης των γυναικών του ΟΗΕ, το 2021 υπέγραψε την «Διακήρυξη σχετικά με τις ευκαιρίες για γυναίκες και άνδρες στον τομέα των μεταφορών» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεργάστηκε με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Επιχειρήσεων της G20 για να αναπτύξει και να εγκρίνει ένα «Μανιφέστο για τη χειραφέτηση των γυναικών». Η Uber είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Εταιρικής Συνεργασίας του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών στον ΟΟΣΑ και συνεργάζεται με άλλες 33 εταιρείες στο πλαίσιο της CPB για θέματα φύλου.

“Αν και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, πιστεύουμε ότι οι πρωτοβουλίες μας θα επιτρέψουν σε περισσότερες γυναίκες σε όλη την Ευρώπη να έχουν πρόσβαση σε ευέλικτη, ανεξάρτητη εργασία – όχι μόνο στην πλατφόρμα Uber, αλλά σε ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών και πέραν αυτού”, καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Related articles

PepsiCo: Δεντροφύτευση στους Θρακομακεδόνες από τη Green Team Hellas

Με τις εθελοντικές της δράσεις η Green Team της PepsiCo Hellas κάνει πράξη την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος.

Με την σφραγίδα της EUROCERT η πιστοποίηση της ΗΛΕΚΤΩΡ

Το Πρότυπο ISO 41001, προδιαγράφει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία Συστήματος Διαχείρισης Εγκαταστάσεων.

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ και Pieris Architects δημιουργούν το «the SPOT» 

H συνεργασία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ με το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris Architects για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του πρωτότυπου αυτού κτιρίου βασίζεται στο κοινό τους όραμα για καινοτόμες και κλιματικά ουδέτερες κατασκευές.

Chiquita: Στον 17ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Ο Μαραθώνιος αποτελεί πόλο έλξης για δρομείς από όλο τον κόσμο, κάθε ηλικίας και επιπέδου, καθώς και δρομείς με αναπηρίες, μεταδίδοντας έναν τρόπο ζωής ο οποίος βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία. 
Skip to content