ΙΣΝ: Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας

Date:

Share post:

Εγκαινιάστηκε πρόσφατα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στις εγκαταστάσεις της πρώην Αμερικάνικης βάσης στη Νέα Μάκρη Αττικής, συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι χώροι του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει 20 κτήρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές. Στον εξωτερικό χώρο έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, πεδίο εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό (urban search and rescue), εξομοιωτές πραγματικής πυρκαγιάς (live fire training props) και τοίχος αναρρίχησης – καταρρίχησης που προσομοιάζει και πρόσοψη κτιρίου, και ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ειδικές τεχνικές διάσωσης, ορειβατικά συμβάντα καθώς και σε συνήθεις τεχνικές επέμβασης σε πυρκαγιές πολυκατοικιών, με χρήση ειδικών κλιμάκων.

Δείτε το video της εκδήλωσης εδώ.

Δείτε την παρουσίαση του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο παρακάτω video.

Η δωρεά για τη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης εντάσσεται στο πλαίσιο της διαχρονικής υποστήριξης του ΙΣΝ προς το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας (Π.Σ.), από το 1996 έως σήμερα, ύψους 41 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει κατασκευαστικά έργα, δωρεά εξοπλισμού και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Αναλυτικότερα, τα τελευταία 26 χρόνια, το ΙΣΝ έχει στηρίξει το Πυροσβεστικό Σώμα με δωρεές για την προμήθεια 15 πυροσβεστικών οχημάτων και ενός ελικοπτέρου Super Puma που έχουν αξιοποιηθεί επί σειρά ετών στις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, το ελικόπτερο Super Puma αξιοποιείται σε αεροδιακομιδές για τη μεταφορά διασωστών και ιατρικών περιστατικών από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Σε επίπεδο εξοπλισμού, ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του ΙΣΝ στους εργαζόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος, με την παροχή μέσων ατομικής προστασίας, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή προστασία τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το ΙΣΝ έχει επίσης χρηματοδοτήσει την ανέγερση του Κέντρου Εκπαίδευσης της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ).

Οι δασικές πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι απαγορευτική για τα πυροσβεστικά οχήματα, ανέδειξαν επιπλέον την ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης στον τομέα της εναέριας επέμβασης. Στο πλαίσιο αυτό, και με την υποστήριξη του ΙΣΝ, μέλη των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων ταξίδεψαν πρόσφατα στην Ισπανία, για να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα δασοπυρόσβεσης με ελικόπτερο. Εκεί εκπαιδεύτηκαν, μεταξύ άλλων, σε στρατηγικές και τακτικές πυρόσβεσης και στην ασφαλή επιβίβαση και αποβίβασή τους από το ελικόπτερο σε συνθήκες αιώρησης. Ακόμη, εκπαιδευτές του Πυροσβεστικού Σώματος συμμετείχαν σε πρόγραμμα διαχείρισης επικίνδυνων υλικών, συγκρούσεων οδικής κυκλοφορίας και συμπεριφοράς πυρκαγιάς σε κλειστούς χώρους, στο Fire Service College – Moreton in Marsh στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκπαιδεύοντας με την επιστροφή τους τα υπόλοιπα μέλη του Σώματος.  Στο παρελθόν, και επί σειρά ετών, το ΙΣΝ έχει επίσης στηρίξει πρόγραμμα εκπαίδευσης μελών του Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα δασοπυρόσβεσης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πολιτείας της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς επεσήμανε: «Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που εγκαινιάζεται σήμερα στη Νέα  Μάκρη, έρχεται να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο ετών, στις προσδοκίες κάθε πυροσβέστριας και κάθε πυροσβέστη που θα παρέχει σύγχρονη, ολοκληρωμένη και άρτια εκπαίδευση βασισμένη στις τελευταίες τεχνολογίες και επιστημονικά δεδομένα. Η παρεχόμενη εκπαίδευση θα τους εφοδιάσει με τα εργαλεία εκείνα, με τα οποία θα καταστούν  πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών, προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.Το Κέντρο αυτό με τα σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία, αλλά και το υλικό τελευταίας τεχνολογίας έρχεται να καλύψει το σύνολο των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε αυτή την προσπάθεια πολύτιμος αρωγός είναι η μεγάλη δωρεά του ΙΣΝ, το οποίο διαχρονικά στηρίζει το Πυροσβεστικό Σώμα. Οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος, αλλά και σε όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε και να δώσουμε όλα τα απαραίτητα, προκειμένου να έχουμε ένα προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο, με γνώση και κατάλληλα εργαλεία, ώστε να φέρει εις πέρας με επιτυχία το σημαντικό έργο που μας έχει αναθέσει η Ελληνική Πολιτεία. Με τη δημιουργία του σύγχρονου εκπαιδευτικού Κέντρου τα θεμέλια μπήκαν. Ας χτίσουμε όλοι πάνω σε αυτά».

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε: «Εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θέλω να εκφράσω τη χαρά μας, αλλά και την υπερηφάνεια που νιώθουμε ευρισκόμενοι εδώ σήμερα. Ευχαριστούμε το Πυροσβεστικό Σώμα πρώτιστα για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ώστε να συνεργαστούμε και για την ευκαιρία που μας έδωσε ώστε να συνεισφέρουμε σε ένα τόσο σημαντικό έργο. Οι εποχές που ζούμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες για όλους, με αυξημένες φυσικές, και μη, καταστροφές σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. Άρα και οι απαιτήσεις μας από το Πυροσβεστικό Σώμα είναι αυξημένες καθώς είναι δική του αποστολή να προφυλάσσει κατά προτεραιότητα τις ζωές μας, τη φύση και τις περιουσίες όλων. Ως πολίτες, τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, θεωρούμε δεδομένο πως το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι πάντα εκεί, να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο. Και ξεχνάμε πως οι πυροσβέστες και οι πυροσβέστριες είναι άνθρωποι. Με ανάγκες όπως όλοι μας. Χρειάζονται εξοπλισμό και εκπαίδευση αλλά πάνω απ’ όλα υποστήριξη για να μπορέσουν να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους. Για να έχουμε ένα Πυροσβεστικό Σώμα έτοιμο και αξιόμαχο χρειάζεται να προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία και την πιο άριστη εκπαίδευση στο ανθρώπινο δυναμικό του. Ένα σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης όπως αυτό που βρισκόμαστε μαζί σήμερα είναι ο βασικός πυλώνας για να δώσουμε τη δυνατότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θεσμό αλλά και κυρίως στους ανθρώπους του να προσφέρουν τις σημαντικές υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο. Κλείνοντας θα ήθελα να πω, εκ μέρους το Ιδρύματος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής, στους πυροσβέστες και στις πυροσβέστριες για τα όσα προσφέρουν, με σιγουριά, θάρρος και αυταπάρνηση, στο Πυροσβεστικό Σώμα και, κατά συνέπεια, στην Κοινωνία γενικότερα».

Related articles

Βίκος: 1ο Cycladic Kids Festival 23 και 24 Σεπτεμβρίου

Το διήμερο σαββατοκύριακο για τα παιδιά, πραγματοποιείται με αφορμή τον 10ου Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

SEAJETS: Δίπλα στους πληγέντες και στην κακοκαιρία Daniel 

Τέσσερις νταλίκες με μπουκάλια νερό του 1,5 λίτρου παραδόθηκαν στο Δημαρχείο Βόλου, μία νταλίκα στην Αγριά Βόλου και οι υπόλοιπες ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες. 

Διάλογοι ΙΣΝ: Τηλεθεατές ή πολίτες;

Θα τεθεί το ερώτημα αν έχουμε μετατραπεί από ενεργοί πολίτες σε απλούς θεατές ή καταναλωτές ειδήσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εμπλοκή μας στην πολιτική και πολιτειακή ζωή.

Χαμόγελο του Παιδιού: Διεθνής Συνάντηση με τον Σουηδικό Φορέα BRIS

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις και συζητήσεις υπό τον συντονισμό της Πηγής Πρωτοψάλτη, Συντονίστριας των Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Skip to content