Ισότητα των φύλων: 100ή η Ελλάδα, έχει δρόμο για να κλείσει το χάσμα 

Date:

Share post:

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Στην 100ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης (μεταξύ 146 οικονομιών) σε ότι αφορά την πρόοδο για το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των φύλων βρίσκεται η Ελλάδα ενώ συνολικά διαπιστώνεται ότι η πανδημία έχει επιβραδύνει την πρόοδο των χωρών αυξάνοντας σε 132 χρόνια την περίοδο που απαιτείται για να επιτευχθεί ισότητα.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ “Global Gender Gap Report” για το 2022, μόνο το 68% του χάσματος των φύλων έχει κλείσει, με τη χώρα μας να βρίσκεται κοντά στον παγκόσμιο μ.ο. αλλά τελευταία στην ευρωπαϊκή κατάταξη, όταν η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για 12η συνεχή χρονιά, ως η μόνη οικονομία που έχει κλείσει περισσότερο από το 90% της διαφοράς. 

Οι 10 κορυφαίες οικονομίες έχουν κλείσει περισσότερο από το 80% του χάσματος των φύλων. Ειδικότερα, στην κορυφαία πεντάδα συμμετέχουν τέσσερις σκανδιναβικές χώρες: Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία ενώ στην 9η θέση είναι η Ιρλανδία. Επίσης, μόνο τέσσερις χώρες στο top 10 βρίσκονται εκτός Ευρώπης: Νέα Ζηλανδία (4η), Ρουάντα (6η), Νικαράγουα (7η) και Ναμίμπια (8η). Η πρώτη δεκάδα κλείνει με την Γερμανία.

Η Ελλάδα, στην 100ή θέση εμφανίζει σκορ 0,689 έχοντας κλείσει 68,9% της διαφοράς όταν η πρώτη της κατάταξης, Ισλανδία, εμφανίζει σκορ 0,908 έχοντας κλείσει το 90,8% του χάσματος. 

Η Ευρώπη εμφανίζει συνολικό σκορ 76,6%. Με βάση το σταθερό σύνολο των 102 χωρών που καλύπτει ο δείκτης από το 2006, η Ευρώπη σημείωσε οριακή βελτίωση 0,2 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με πέρυσι. Πρακτικά απαιτούνται 60 χρόνια για να κλείσει η διαφορά μεταξύ των φύλων. Η Ισλανδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία κατέχουν τις πρώτες θέσεις τόσο παγκοσμίως όσο και ειδικότερα στην περιοχή της Ευρώπης, ενώ η Ρουμανία, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι τελευταίες χώρες στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Επίσης, η Αλβανία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο είναι οι τρεις χώρες με την μεγαλύτερη βελτίωση.

Η Ευρώπη κατατάσσεται τρίτη στον υποδείκτη πρόσβασης των γυναικών σε ευκαιρίες και στην οικονομία ευρύτερα, μετά τη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό. Έχει κλείσει το 70,2% του χάσματος των φύλων σε αυτόν τον υποδείκτη, στην τρέχουσα έκδοση του οποίου 9 από τις 35 χώρες της περιοχής – με επικεφαλής την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία – έχουν βελτιώσει τη βαθμολογία τους κατά τουλάχιστον 1 ποσοστιαία μονάδα. Οι χώρες που οδηγούν τις επιδόσεις σε αυτόν τον υποδείκτη είναι η Σουηδία, η Λετονία και η Ισλανδία, ενώ η Βόρεια Μακεδονία, η Ιταλία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκονται στο κάτω μέρος της κατάταξης. 

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες χώρες (30 από τις 35) βρίσκονται κοντά στο να κλείσουν το χάσμα μεταξύ των φύλων σε ότι αφορά στο μερίδιο των γυναικών σε τεχνικούς ρόλους. Επίσης, 22 από τις 35 χώρες έχουν κλείσει τουλάχιστον το 80% του χάσματος των φύλων αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, χώρες όπως Ιταλία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν κλείσει λιγότερο από το 70% του χάσματος των φύλων σε αυτόν τον δείκτη.

Το χάσμα των φύλων στην Ευρώπη όσον αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο είναι σχεδόν μηδενικό, με μόνο 0,5 ποσοστιαίες μονάδες να απομένουν. Όλες οι χώρες της περιοχής έχουν κλείσει περισσότερο από το 97% του χάσματος των φύλων. Ομοίως, η Ευρώπη έχει κλείσει το 97% του χάσματος των φύλων στον υποδείκτη Υγεία και Επιβίωση, με οκτώ χώρες να έχουν επιτύχει την ισότητα των φύλων στο προσδόκιμο υγιούς ζωής. 

Το χάσμα των φύλων στο μερίδιο των γυναικών σε κοινοβουλευτικές θέσεις βελτιώθηκε κατά τουλάχιστον 1 ποσοστιαία μονάδα σε 17 χώρες, με την Ισλανδία, την Ολλανδία και την Αλβανία να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πρόοδο. Επιπλέον, 10 χώρες αύξησαν το μερίδιό τους στα χρόνια ηγεσίας από γυναίκες ως επικεφαλής κράτους τα τελευταία 50 χρόνια, αν και εννέα από τις 35 χώρες της περιοχής δεν είχαν ποτέ γυναίκα αρχηγό κράτους τα τελευταία 50 χρόνια.

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης ότι η ισότητα των φύλων αυξήθηκε στην εκπαίδευση γύρω από τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας σε αρκετές οικονομίες μεταξύ 2019 και 2021. Οι ηλεκτρονικές εγγραφές στις συγκεκριμένες επιστήμες για γυναίκες αυξήθηκαν σημαντικά στη Σαουδική Αραβία, λιγότερο στην Ινδία ενώ το ποσοστό των γυναικών που εγγράφονται σε επιστήμες τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών σχεδόν διπλασιάστηκε στην Ελλάδα, από 8,6 σε 15,8%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ουγγαρία αυξήθηκε σχεδόν επτά ποσοστιαίες μονάδες, από 12 σε 18,7%.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Νέο κέντρο καινοτομίας από τη Bayer AG

Το νέο κέντρο παρέχει επί του παρόντος χώρο για 100 εργαζόμενους, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να καλύψει άλλες 50 ακόμα θέσεις εργασίας τους επόμενους μήνες.

ΜοU μεταξύ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Accenture

Κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι η ενίσχυση της σύνδεσης των φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου με την Accenture και την ευρύτερη αγορά εργασίας.

Eπέκταση του δικτύου ταχυφορτιστών της Blink από τον Όμιλο Globalsat-Teleunicom

Η συμφωνία με την Carrefour προβλέπει την τοποθέτηση σταθμών φόρτισης στο δίκτυο καταστημάτων της αλυσίδας πανελλαδικά.

Η εκπαίδευση στελεχών «πολιορκητικός κριός» για τα ESG

Βάσει της υποχρεωτικής εφαρμογής του Taxonomy από το 2022 και του NFDR από το 2021 (στην Ελλάδα απαιτητός από τις εισηγμένες εταιρείες) οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τα στελέχη τους.