Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)
Στις πράσινες επενδύσεις επικεντρώθηκε φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023 (World Tourism Day 2023) που γιορτάστηκε επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) στις 27 Σεπτεμβρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Κατά την συγκεκριμένη ημέρα ηγέτες από κάθε γωνιά του κόσμου ενώνονται γύρω από μια κοινή επιδίωξη να επενδύσουν στην ανάπτυξη και στον μετασχηματισμό του κλάδου. Οι επίσημοι εορτασμοί στο Ριάντ συγκέντρωσαν περισσότερους από 50 υπουργούς Τουρισμού μαζί με εκατοντάδες εκπροσώπους υψηλού επιπέδου τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Μαζί τους συμμετείχαν τα κράτη μέλη του UNWTO και άλλοι φορείς του τουρισμού απ’ όλο τον κόσμο. Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili και ο υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας Ahmed Al Khateeb, τόνισαν την ανάγκη όλος ο κλάδος να αυξήσει τις επενδύσεις που αποδίδουν για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την ευημερία.
Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο τουρισμός πρέπει να πρωτοστατήσει στην επιτάχυνση της στροφής προς μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, κατάλληλες για την ανθεκτικότητα στο μέλλον. Ανοίγοντας τους εορτασμούς, ο υπουργός Ahmed Al Khateeb επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην τουριστική ανάπτυξη και στην υποστήριξη της αποστολής του UNWTO. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη συνεργασίας μεγάλων και μικρότερων χωρών για να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα για τον παγκόσμιο τουρισμό.
Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Pololikashvili και ο υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας Al Khateeb ανακοίνωσαν από κοινού σχέδια για μια νέα Σχολή Τουρισμού και Φιλοξενίας του Ριάντ. Η Σχολή θα προσφέρει οκτώ επίπεδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που κυμαίνονται από πιστοποιητικά έως μαθήματα σε επίπεδο πτυχίου και μεταπτυχιακού τίτλου, με σαφή εστίαση στη γεφύρωση των σημερινών ελλείψεων δεξιοτήτων στον τουρισμό.
Ο UNWTO ανακοίνωσε επίσης τους νικητές του εναρκτήριου διαγωνισμού Women in Tech Start-Up Competition. Οι νικήτριες επιχειρήσεις διοικούμενες από γυναίκες επιλέχθηκαν για τη συνάφεια της δουλειάς τους με την τουριστική ανάπτυξη και τη δυνατότητά τους να αναπτυχθούν περαιτέρω.
Ειδικότερα στην Ελλάδα, στους κεντρικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης συγκαταλέγεται η προώθηση μορφών τουρισμού που εισφέρουν στην αειφορία, στη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό της τουριστικής μας προσφοράς. Όπως είπε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε εκδήλωση παρουσίασης του οδηγού Michelin για την Αθήνα, η ανάδειξη πόρων όπως η ελληνική γαστρονομία και η σύγχρονη γαστρονομική προσφορά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων της χώρας. Εξάλλου, σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη, δημιουργεί ευκαιρίες ενίσχυσης τόσο της ταξιδιωτικής εμπειρίας όσο και της ιδιαίτερης ταυτότητας των προορισμών μας ενώ παράλληλα εξασφαλίζει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
Oι επενδύσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού και πρέπει να συμβάλουν περισσότερο στο πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον του. Ο τομέας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα οδηγεί σε σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Κοιτάζοντας στο μέλλον, η ανάγκη μείωσης των εκπομπών παρέχει μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία για πράσινα κτίρια ξενοδοχείων, θέρετρα και εστιατόρια. Επιπλέον, ο τουρισμός προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες που σχετίζονται με νέες λύσεις και τεχνολογίες για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα του κλάδου και τη διασφάλιση υποδομών ανθεκτικών στο κλίμα μέσω υποδομών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Όπως αναφέρθηκε από αξιωματούχους στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού η αντιμετώπιση όλων αυτών των ευκαιριών θα συμβάλει στη γεφύρωση του ετήσιου επενδυτικού χάσματος των 4 τρισ. δολ. για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, UNCTAD και UNWTO ενώνουν δυνάμεις για την προώθηση πράσινων επενδύσεων στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και την υποστήριξη του τουρισμού χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανθεκτικότητας στο κλίμα.