Κ. Γιαννόπουλος (Χαμόγελο): Τα καταφέραμε;

Date:

Share post:

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Συνολικά 500 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, 3.000 ενεργοί εθελοντές, 12 Κέντρα Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης, 7 διασυνδεδεμένα τηλεφωνικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, δεκάδες Σπίτια που μεγαλώνουν με φροντίδα εκατοντάδες παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα, είναι το αποτύπωμα του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” σε 25 χρόνια δράσης.

Ο οργανισμός, όπως αποτυπώνεται στην έκθεσή του, επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στις αξίες στις οποίες δεσμεύθηκε το 1995, όταν ιδρύθηκε κατά την επιθυμία του 10χρονου τότε Ανδρέα Γιαννόπουλου, που έφυγε από τη ζωή την ίδια χρονιά. 

Πάνω από 1.700.000 παιδιά βρήκαν υποστήριξη από τότε στις υπηρεσίες του οργανισμού, που λειτουργούν σε 24ωρη βάση σε όλη την επικράτεια. Επίσης χάρη στο amber alert το Χαμόγελο συνεισφέρει σε περιστατικά εξαφανίσεων. “Θα κινήσουμε γη και ουρανό για να βρούμε ένα παιδί”, λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας Γιαννόπουλος, πατέρας του Ανδρέα και επικεφαλής του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, που δημοσίευσε τον απολογισμό των πεπραγμένων του στην 25ετία. 

Τις δράσεις του οργανισμού αυτά τα χρόνια στήριξαν πάνω από 15.000 χορηγοί και υποστηρικτές και πάνω από 12.500 εθελοντές. Έγιναν συνολικά 4.280.392 κλήσεις στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, στην Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 για τις Εξαφανίσεις και στην Ευρωπαϊκή Γραμμή 116111 Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση των δράσεων του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

Απολογισμός δράσης στο 1ο εξάμηνο του 2021

Αξίζει να σημειωθεί ότι “Το Χαμόγελο του Παιδιού” υποστήριξε 23.878 παιδιά και οικογένειες μόνο στο α’ εξάμηνο του 2021, στήριξε 23.878 παιδιά και τις οικογένειές τους και διαχειρίστηκε 129.404 κλήσεις στις Γραμμές 1056, 116000 και 116111. Μεταξύ άλλων, έλαβε 438 ανώνυμες και επώνυμες αναφορές για 670 παιδιά και προχώρησε σε 59 επιτόπιες έρευνες για 76 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Επίσης έλαβε 56 αιτήματα φιλοξενίας για 81 παιδιά ενώ σήμερα στα σπίτια του οργανισμού μεγαλώνουν 283 παιδιά. Επιπλέον, συνεργάστηκε σε εξαφανίσεις 194 παιδιιών και 38 ενηλίκων. Ειδικά στον τομέα υγείας, πρόσφερε υπηρεσίες σε 2.725 παιδιά ενώ υποστήριξε 10.506 παιδιά μέσα από τα Κέντρα Στήριξης πανελλαδικά και τα Σπίτια ημερήσιας φροντίδας του Οργανισμού.

Διεθνείς συνεργασίες

Σημειώνεται επίσης ότι “Το Χαμόγελο του Παιδιού” εκπροσωπείται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως συνεργαζόμενος φορέας στο Τμήμα ∆ιεθνούς Επικοινωνίας του Ο.Η.Ε. (UN Department of Global Communications-UNDGC) και ως ΜΚΟ με ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Ο.Η.Ε.. Εκπροσωπείται επίσης στη Συντονιστική Επιτροπή Νέων Εκπροσώπων του Τμήματος ∆ιεθνούς Επικοινωνίας του Ο.Η.Ε. (UN Department of Global Communications Youth Representatives Steering Committee), είναι εταίρος της Γενικής ∆ιεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG for European Civil Protection and Humanitarian Aid Opera- tions-DG ECHO), συνεργάζεται με την ΕΕ συμμετέχοντας στην Πλατφόρμα της Κοινωνίας των Πολιτών κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (EU Civil Society Platform Against Traffick- ingin Human Beings), στην Πλατφόρμα Θεμελιωδών ∆ικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Fundamental Rights Platform – Fundamental Rights Agency), στις ετήσιες συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα ∆ικαιώματα του Παιδιού (EU Forum for the Rights of the Child) ενώ συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου (European Asylum Support Office – EASO). Είναι επίσης επικεφαλής συντονισμού του Ευρωπαϊκού ∆ικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network – EAN), μέλος στο ∆.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe – MCE), του ∆ιεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children – ICMEC), καθώς και μέλος του Παγκόσμιου ∆ικτύου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Global Missing Children’s Network-GMCN), του Ευρωπαϊκού ∆ικτύου για τα Παιδιά (Eurochild), του ∆ιεθνούς ∆ικτύου για τις Γραμμές Βοήθειας για Παιδιά (Child Help line International – CHI) και μέλος – Country Partner της ∆ιεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας για την Κακοποίηση και Παραμέληση των Παιδιών (International Society for the Prevention of Child Abuse and Neglect – ISPCAN), καθώς και συνεργαζόμενος φορέας της Facebook. 

Η εξομολόγηση και η προσδοκία 

Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

Σε έναν μονόλογο, μπροστά σε μια φωτογραφία του Ανδρέα, ο κ. Γιαννόπουλος εξιστορεί την εμπειρία του, τις δυσκολίες που συνάντησε και εξακολουθεί να συναντά για να υπηρετήσει το όραμα για έναν οργανισμό που θα απαντά σε κάθε ανάγκη των παιδιών. 

“Φύλακες άγγελοι είναι οι άνθρωποι του χαμόγελου για τα παιδιά που υποφέρουν, όπως υπέφερες κι εσύ… Για να έχουν κι αυτά τα παιδιά τα παιχνίδια και ό,τι απαιτείται για τι θεραπείες τους”, σημειώνει μεταξύ άλλων και θυμάται τότε που πήγαινε τον Ανδρέα για θεραπείες με το ασθενοφόρο και αναγκαζόταν να κρατά τον ορό με το χέρι του κι όταν περίμεναν για μαγνητική 4-5 ώρες για μεταφορά στο νοσοκομείο.

Το Χαμόγελο συνέβαλλε ώστε σήμερα να υπάρχουν ειδικές μονάδες, με στόχο νεογνά και παιδιά να έχουν ακόμη και τηλεοράσεις στους χώρους νοσηλείας και αναμονής. Τα παιδιά έχουν επίσης σπίτια όπου ειδικοί και εθελοντές τα φροντίζουν μέχρι να ανηλικιωθούν και κατόπιν, μετά τα 18, ο οργανισμός τους παρέχει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους διατηρώντας δεσμούς με οικογένειες στις οποίες έχουν γίνει ισότιμα μέλη. 

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο 300 παιδιά μεγαλώνουν στα σπίτια του Χαμόγελου και η καθμερινότητά τους βελτιώνεται μέρα με τη μέρα κάνοντας πράξη την επιθυμία του μικρού Ανδρέα, που θα ήταν υπερήφανος αν ζούσε σήμερα.  

“Δεν θα ήθελα να υπάρχει το Χαμόγελο του Παιδιού αν ήσουν εσύ εδώ μαζί μας”, συμπληρώνει ο κ. Γιαννόπουλος που αναρωτιέται: Τα καταφέραμε;

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Εθνικός Κλιματικός Νόμος και Ασφάλιση έναντι καταστροφικών Κινδύνων

Σε μια φάση αδιέξοδης ενεργειακής κρίσης -για την άμεση αντιμετώπιση της οποίας στην Ευρώπη φαίνεται να μην υπάρχουν...

Για δεύτερη χρονιά, η ΕΠΕ στηρίζει την Ομάδα Αιγαίου

Σε εννέα νησιά εξετάστηκαν στο πνευμονολογικό ιατρείο συνολικά 290 άτομα, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

UNILEVER: Νέες αρχές για την εμπορία τροφίμων σε παιδιά

Η εταιρεία θα σταματήσει την προώθηση και τη διαφήμιση τροφίμων και αναψυκτικών σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών τόσο στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΑΝΕΚ LINES: Τριπλή δράση προσφοράς για την ζωή

Εργαζόμενοι της ΑΝΕΚ LINES και κάτοικοι της πόλης επιβεβαίωσαν μέσω της 18ης εθελοντικής αιμοδοσίας ότι λίγα λεπτά από το χρόνο όλων μας αρκεί για να σωθεί μία ζωή.