Μπαράζ επενδύσεων climate tech για τους περιβαλλοντικούς στόχους

Date:

Share post:

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Η ανάγκη των επιχειρήσεων να ικανοποιήσουν τους περιβαλλοντικούς στόχους τους πυροδοτεί συμφωνίες και επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα κι αυτό αποτελεί μια ενισχυόμενη τάση.

Επιπλέον, καθώς οι εταιρείες αναζητούν στην τεχνολογία τρόπους να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους η τάση θα επηρεάσει και το startup οικοσύστημα όπου παρεμπιπτόντως το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα καλά νέα στην ελληνική αγορά, από τη συμφωνία για την απόκτηση του 49% της Viva Wallet από την JP Morgan μέχρι το ενδιαφέρον για τις ελληνικές startups Accusonus και Pollfish, από το Facebook και την Prodege αντίστοιχα. 

Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Σακίπης, ESG Leader της PwC Ελλάδας, τον τελευταίο χρόνο αυξάνονται οι πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και η τεχνολογία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας που θα επιταχύνει την απαλλαγή από τον άνθρακα. “Το οικοσύστημα VC funds σε συνδυασμό με το παγκόσμιο τεχνολογικό ταλέντο δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη συντονισμένη καταπολέμηση της κλιματική αλλαγής”.

Για την παγκόσμια αγορά ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας “State of Climate Tech 2021”, που διεξήγαγε η PwC κατά το β’ εξάμηνο 2020 και το α’ εξάμηνο 2021. Διαπιστώνεται έντονη εισροή επενδύσεων από επιχειρησιακά (venture capital – VC) και ιδιωτικά κεφάλαια (private equity – PE) σε περιβαλλοντικές τεχνολογίες (climate tech), η οποία άγγιξε τα 87,5 δισ. δολ., με περισσότερα από 60 δισ. δολ. να καταγράφονται μόνο στο πρώτο μισό του 2021. 

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 210% σε σύγκριση με τα 28,4 δισ. δολ. που επενδύθηκαν το προηγούμενο δωδεκάμηνο, ενώ, σταδιακά διαμορφώνεται η τάση για κατεύθυνση 14 cents από κάθε δολάριο επενδυτικού κεφαλαίου στο climate tech. 

Η μελέτη αποτυπώνει ωστόσο ότι υπολείπονται επενδύσεις σε τεχνολογίες που παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις και οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Μεταξύ των 15 τεχνολογικών λύσεων που εξετάζει η έρευνα, οι πέντε που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του δυναμικού μείωσης των εκπομπών CO2 μέχρι το 2050 συγκέντρωσαν μόλις το 25% της επένδυσης στην περιβαλλοντική τεχνολογία στο διάστημα απο το 2013 ως το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτές είναι ηλιακή και αιολική ενέργεια, τεχνολογία αποβλήτων τροφίμων, παραγωγή πράσινου υδρογόνου και εναλλακτικές τροφές/πρωτεΐνες χαμηλών εκπομπών.

Οι επενδύσεις είναι εύλογες αν σκεφτεί κανείς ότι ο πλανήτης έχει δέκα χρόνια περιθώριο να μειώσει κατά το ήμισυ τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όπως υπενθυμίζει η Emma Cox, Global Climate Leader της PwC, ο στόχος για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, σύμφωνα με την έρευνα απαιτεί ακόμα δρόμο ως προς την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας με τις μεγαλύτερες δυνατότητες μείωσης των μελλοντικών εκπομπών. 

Σημειώνεται ότι το climate tech περιλαμβάνει τις τεχνολογίες που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μετά από μια κάμψη το 2020 ανέκαμψαν ραγδαία το πρώτο εξάμηνο του 2021, χάρη σε μια μεγαλύτερη στροφή προς τα κριτήρια ESG στις ιδιωτικές αγορές, στους νέους κανονισμούς και πρότυπα, και στη δέσμευση χιλιάδων εταιρειών να υιοθετήσουν στρατηγικές για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η τεχνολογία δεν είναι πανάκεια, όπως σημειώνει ο Leo Johnson, Disruption Lead της PwC Ηνωμένου Βασιλείου, που τονίζει πάντως ότι η ταχύτατη ανάπτυξη του climate tech αποτελεί προϋπόθεση για την αντιστροφή της καμπύλης των εκπομπών και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού οC. 

Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, αύξηση των επενδύσεων καταγράφεται σε όλους τους τεχνολογικούς τομείς που αξιολογήθηκαν, με βασική εστίαση σε λύσεις τεχνολογίας που δύνανται να μειώσουν τις εκπομπές κατά 20%. Σημειώνεται επίσης ότι, παρά τη γενική ανάπτυξη, ο αριθμός των πρώιμων επενδύσεων VC έχει παραμείνει σε γενικές γραμμές στάσιμος από το 2018. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει μεν την ωριμότητα του climate tech ως στοιχείου του ενεργητικού μιας εταιρείας, υπογραμμίζει όμως και την ανάγκη για χρηματοδότηση περισσότερων startups με την προοπτική να εξελιχθούν σε “unicorn” και “gigacorn”.  

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Διάκριση της πρωτοβουλίας KPMG “Global Cyber Day” στα Bravo

Ξεχώρισε στη θεματική Εκπαίδευση - Νέα Γενιά - Διά βίου μάθηση στον Πυλώνα «Κοινωνία» στην οποία επωφελήθηκαν περισσότεροι από 1.400 μαθητές.

Συνεργασία My market και Fabric Republic

Η δράση ξεκίνησε πιλοτικά με την τοποθέτηση ειδικά διαμορφωμένων κάδων σε 10 καταστήματα My market στην Αττική.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Έκανε τη διαφορά στον Εθελοντισμό για 12η χρονιά

Στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού της ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποιήθηκαν 235 δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τα καταστήματα, τις αποθήκες, αλλά και τα κεντρικά γραφεία.

Η FRONERI υποστηρικτής του “No Finish Line Athens 2022”

Eργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα 100 ωρών, περπατώντας ή/και τρέχοντας με στόχο να διανύσουν χιλιόμετρα αγάπης που θα μεταφραστούν σε χρηματική προσφορά προς την Ένωση «Μαζί για το Παιδί».