Ξενοδοχεία: Η διαχείριση βιοαποβλήτων και οι πρωτοβουλίες της Αθήνας

Date:

Share post:

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Ο κλάδος της φιλοξενίας έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω της κατανάλωσης ενέργειας και νερού αλλά και της χρήσης αναλώσιμων αγαθών, γεγονός που τον καθιστά πρωταγωνιστή σε μια εποχή που η βιωσιμότητα μπαίνει πλέον ψηλά στην επιχειρηματική ατζέντα.

Η αξιολόγηση του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων και ο τεχνοοικονομικός σχεδιασμός που ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε επιχείρησης είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα των λύσεων.

Τα παραγόμενα απόβλητα εξάλλου ποικίλουν, από αυτά που προκύπτουν με τη συντήρηση χώρων πρασίνου (κοπή χλοοτάπητα, κλάδεμα κ.α.) και τα απορρίμματα τροφίμων που παράγονται από εστιατόρια, μέχρι γυάλινα μπουκάλια, χάρτινες και μεταλλικές συσκευασίες. Είναι καιρός η διαχείριση απορριμμάτων να γίνει προτεραιότητα, καθώς είναι πλέον εφικτή η επαναχρησιμοποίηση υλικών και η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Έχοντας αυτά κατά νου ο Δήμος Αθηναίων υλοποιεί ειδικό πρόγραμμα για τη διαχείριση βιοαποβλήτων παρέχοντας τους ειδικούς καφέ κάδους σε εταιρείες που αποτελούν μεγάλους παραγωγούς βιοαποβλήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος έχει διαθέσει συνολικά 650 καφέ κάδους εκ των οποίων 54 σε ξενοδοχεία απ’ όπου συλλέγεται το 25% των βιοαποβλήτων. Επίσης, διαθέτει συνολικά 6.000 μπλε κάδους και 200 μπλε κώδωνες ενώ 350 βυθιζόμενοι κάδοι αντικαθιστούν 1.750 συμβατικούς. Έτσι το 2023 ένας κάδος αντιστοιχεί σε 100 κατοίκους έναντι 180 που ήταν η αναλογία το 2019. Επιπλέον έχουν τοποθετηθεί 250 μωβ κάδοι σε διάφορα σημεία της Αθήνας, για τη συλλογή ρούχων και για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν γωνιές ανακύκλωσης 4 ρευμάτων. 

Πλέον υπάρχει και “ειδικό σήμα” με το οποίο αναγνωρίζεται και προβάλλεται στο κοινό η εναλλακτική διαχείριση των βιοαποβλήτων στα ξενοδοχεία, τα οποία συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων. 

Σε κοινή ενημερωτική εκδήλωση που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα από τον Δήμο Αθηναίων και την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με την Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης του Δήμου ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί μία δράση που εντάσσεται στον σχεδιασμό του να γίνει η Αθήνα, μέρα με τη μέρα, μια πόλη περισσότερο βιώσιμη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. “Στις προτεραιότητές μας, το επόμενο διάστημα είναι η ενίσχυση όλων των δράσεων ανακύκλωσης και η επέκταση, μεταξύ άλλων, του δικτύου καφέ κάδων στην πόλη. Ήδη έχουμε καταφέρει αρκετά στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, πρέπει να γίνουν, όμως, ακόμη περισσότερα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μένουμε πίσω. Είμαστε χαρούμενοι που σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε στο πλευρό μας τους επαγγελματίες του Τουρισμού, τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου, διότι χωρίς τη δική τους καλή συνεργασία, κάθε προσπάθεια θα έπεφτε στο κενό. Τους ευχαριστούμε θερμά”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, τόνισε τη σημασία του προγράμματος για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών ξενοδοχείων (green hotels) αλλά και των πολιτών. Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων πραγματοποιείται σε συνεργασία με 54 ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων και ήδη αποδίδει καρπούς. “Όλα αυτά τα χρόνια στηρίξαμε το βιώσιμο επιχειρείν, προάγοντας την κυκλική οικονομία και τη μείωση των αποβλήτων. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας ακόμα πιο εντατικά, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και την παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών με σκοπό την επέκταση του προγράμματος σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων. 

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, τόνισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα Ξενοδοχεία εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το ειδικό σήμα επιβράβευσης από τον Δήμο για την περιβαλλοντική τους δράση σχετικά με τη Διαλογή στην Πηγή των βιοαποβλήτων. Όπως είπε, από το 2020 εφαρμόζεται επιτυχώς το Πρόγραμμα Συλλογής Βιοαποβλήτων στους καφέ κάδους, με σημαντική ανταπόκριση των ξενοδοχείων, πολλά από τα οποία είναι έτοιμα να περάσουν σε πιο σύνθετες και πιο ρηξικέλευθες δράσεις. Η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ τόνισε επίσης τη σημασία της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλων των μονάδων μέχρι και την πιο μικρή, σε όλους τους δήμους, όλων των μεγάλων παραγωγών βιοαποβλήτων αλλά και του κάθε ενός μας – ως πολίτη.  

Ο Γ. Γραμματέας της ΕΞΑΑΑ & Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, Ευγένιος Βασιλικός, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα αποτελέσματα της ετήσιας Έρευνας Ικανοποίησης Επισκεπτών της ΕΞΑΑΑ & GBR Consulting, όπου παρατηρείται βελτίωση της βαθμολογίας σε θέματα καθαριότητας και βιωσιμότητας τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ωστόσο δρόμος να διανυθεί και απαιτείται συνεχής ενημέρωση και εμπλοκή επιχειρήσεων και πολιτών σε δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σημασία έχει, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, να καταγραφεί με σαφήνεια η πραγματική εικόνα για το είδος και τον όγκο απορριμμάτων που ο καθένας μας παράγει και να εφαρμοστούν σύγχρονες πρακτικές, για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αλλά και τη προσαρμογή επιχειρήσεων και πολιτών σε όσα απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και οι πραγματικές ανάγκες.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Νέοι με αναπηρία ιδρύουν στο δικό τους σχολικό κυλικείο

Το 20023 το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και το Junior Achievement Greece ανέλαβαν την υποστήριξη ενός Κυλικείου, όπου θα εργάζονταν νέοι/ες με αναπηρία, στο χώρο του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δημητρίου.

Σύμπραξη ναυτιλιακών εταιρειών για μείωση εκπομπών ρύπων κατά 20%

Οι κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες φιλοδοξούν να υιοθετήσουν στρατηγικές μείωσης της ετήσιας κατανάλωσης καυσίμων των στόλων τους κατά 20%.

Νέα ψηφιακά εργαλεία για τους αγρότες

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος CAMA (PRIMA) της Ε.Ε με σκοπό την ενημέρωση κυρίως των αγροτών σε θέματα εφαρμογής νέων τεχνολογιών.

Iατρικό Αθηνών: Κάρτα Προνομίων για τους εργαζομένους μελών της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Με πρωτοβουλία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών η συνεργασία περιλαμβάνει προνόμια για 6.000 εργαζόμενους σε 70 και πλέον ελληνικές, παραγωγικές εταιρείες.
Skip to content