Οι νέοι δείχνουν το δρόμο για ένα βιώσιμο μέλλον

Η κοινότητα Global Shapers του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ οργάνωσε διαλόγους και έρευνες σχετικά με τις προκλήσεις που βλέπουν στο μέλλον οι νέοι.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Ενόψει της νέας χρονιάς, που συνοδεύεται παραδοσιακά με απολογισμό, χάραξη νέων σχεδίων και τοποθέτηση νέων στόχων, οι πεποιθήσεις, οι επιδιώξεις, οι φιλοδοξίες και οι ελπίδες των νέων μπορούν να εμπνεύσουν αν όχι να αποτελέσουν το πλαίσιο για υιοθέτηση βιώσιμων λύσεων σε όλους τους τομείς, από την κατανάλωση μέχρι τις επενδύσεις και τα δημοσιονομικά. 

Ας σημειωθεί ότι το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού –περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι– είναι ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών ενώ η ανάπτυξη αυτής της γενιάς συγκεντρώνεται στις πιο πυκνοκατοικημένες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, που σημαίνει ότι στην πορεία του χρόνου θα αυξάνονται οι ανάγκες για τροφή, εκπαίδευση και θέσεις εργασίας.

Η πανδημία από την άλλη μεριά έχει επηρεάσει δυσανάλογα τους νέους, και ιδιαίτερα τις νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια. Έχει διαταράξει την εκπαίδευσή τους, τις δουλειές τους, τις σχέσεις τους και την ψυχική τους υγεία. Διεθνείς οργανώσεις (όπως η YMCA, μαζί με άλλες οργανώσεις) ζητούν επανόρθωση αυτής της “ζημιάς” κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε μια εποχή που οι παγκόσμιοι ρυθμοί κατανάλωσης απαιτούν συνεχώς νέους πόρους που εξαντλούν τα συστήματα της ζωής στον πλανήτη, αυτά που μας παρέχουν νερό, τρόφιμα και καθαρό αέρα.

Οι νέοι ζητούν κίνητρα για βιώσιμη κατανάλωση και τιμωρία των παραγωγών, των προμηθευτών και των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με κριτήρια ESG. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κοινότητα Global Shapers του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ οργάνωσε διαλόγους και έρευνες σχετικά με τις προκλήσεις που βλέπουν στο μέλλον οι νέοι και ανέδειξε τις δέκα πιο σημαντικές.

Εταιρική Υπευθυνότητα: Μεταξύ άλλων οι νέοι τονίζουν την ανάγκη για λογοδοσία από την πλευρά των επιχειρήσεων και για συνεργασία των επενδυτών με ομάδες καταναλωτών με στόχο την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Ψηφιακή πρόσβαση: Πρότειναν επίσης ένα σχέδιο ψηφιακής πρόσβασης 2 τρισ. δολ. για αύξηση της συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο σε παγκόσμια κλίμακα, πάνω από 80%. Στο πλαίσιο αυτό οι τηλεπικοινωνίες καλούνται να παρέχουν προσιτά πακέτα προωθώντας την ελευθερία των πολιτών.

Ψηφιακός γραμματισμός: Η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης μπαίνει ψηλά στην ατζέντα και οι κυβερνήσεις καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές για την προστασία πολιτών από επιβλαβές περιεχόμενο.

Δημοκρατία με μέλλον: Η ενίσχυση των νόμων κατά των μονοπωλίων των μέσων ενημέρωσης θα προστατεύσει, σύμφωνα με τους νέους, τις δημοκρατικές ελευθερίες ενώ στην ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει και μια Παγκόσμια Σύμβαση για την Κυβερνοασφάλεια.

Εργασία χωρίς αποκλεισμούς: Με την έναρξη της νέας δεκαετίας να συνοδεύεται από τη χειρότερη κρίση στην απασχόληση μετά τη Μεγάλη Ύφεση, οι νέοι ζητούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της αυξανόμενης ανισότητας. Προτείνουν φορολογικά κίνητρα για εταιρείες και επενδυτές που επενδύουν στις δεξιότητες των εργαζομένων, αναπροσαρμογή διδάκτρων από τα Πανεπιστήμια ώστε να καταστούν προσιτά και καλύτερη σύνδεση των προγραμμάτων τους με την αγορά εργασίας. 

Φροντίδα ψυχικής υγείας: Οι κυβερνήσεις καλούνται να εγγυηθούν την καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και οι επενδυτές καλούνται να υποστηρίξουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης.

Κλίμα: Οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής και προτρέπουν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5°C.

ESG: Οι κυβερνήσεις καλούνται επίσης να εφαρμόσουν κατάλληλες πολιτικές και κανονισμούς ώστε να προωθηθεί η κουλτούρα ESG. Επίσης, τα πανεπιστήμια και άλλοι φορείς θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η παιδεία ESG ενσωματώνεται στα προγράμματα σπουδών.

Υγεία: Κορυφαίας σημασίας είναι και η δίκαιη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Εν μέσω πανδημίας μάλιστα, οι παγκόσμιοι ηγέτες καλούνται να διασφαλίσουν την ισότιμη πρόσβαση σε τεστ, θεραπείες και εμβόλια για την νόσο Covid-19. 

Βία: Απαιτείται επίσης δράση για να σταματήσει η βία απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφή στο Newsletter

Γίνε και εσύ ένας από τους 3,000 κοινωνικά υπεύθυνους συνδρομητές μας!

τα πιο πρόσφατα νέα της ΕΚΕ

το Εβδομαδιαίο Newsletter του CSR

Γίνε και εσύ ένας από τους 3,000 κοινωνικά υπεύθυνους συνδρομητές μας!