Οι 8 χώρες που ηγούνται στην πορεία για την ουδετερότητα άνθρακα

Date:

Share post:

Tης Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Με στόχο τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν δράση και οι χώρες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια προόδου στην πορεία για την ουδετερότητα άνθρακα.

Ας σημειωθεί ότι το 2019, πριν την πανδημία της νόσου Covid-19, οι παγκόσμιες εκπομπές ήταν 58,5 γιγατόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (GtCO2e) ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι σήμερα υψηλότερες από το 2015, όταν 190 χώρες υιοθέτησαν τη Συμφωνία του Παρισιού.

Με βάση το παραπάνω όριο, που η Διακυβερνητική Επιτροπή για την κλιματική αλλαγή θεωρεί ως ασφαλές κρίνεται αναγκαία η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως τα μέσα του 21ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ, με τον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, δεσμεύεται να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Αυτό το στόχο έχει υιοθετήσει και η Ελλάδα.

Επίσης, οι ΗΠΑ στοχεύουν σε κλιματική ουδετερότητα το 2050 ενώ χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία θα πετύχουν το στόχο μερικές δεκαετίες αργότερα.

Διαπιστώνεται πάντως ότι σε ορισμένα μέρη του πλανήτη, σε χώρες πλούσιες σε φυσικούς πόρους, όπως τα τροπικά δάση που απορροφούν CO2 από την ατμόσφαιρα, με μικρούς πληθυσμούς, περιορισμένη βιομηχανική παραγωγή και αυστηρές περιβαλλοντικές πολιτικές, ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα είναι λίγο πιο εύκολος.

Έτσι, οκτώ χώρες του κόσμου έχουν ήδη φθάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με στοιχεία του WEF από έρευνα του Energy Monitor οι χώρες που απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο από ό,τι εκπέμπουν είναι: Μπουτάν, Κομόρες, Γκαμπόν, Γουιάνα, Μαδαγασκάρη, Νιούε (Niue), Παναμάς και Σουρινάμ.

Οι περισσότερες από αυτές είναι μικρές χώρες, με περιορισμένη έκθεση στη βιομηχανία, που δίνουν προτεραιότητα στα μέτρα οικολογικής προστασίας.

Στο Μπουτάν η συντηρητική γεωργία, η βιώσιμη δασοκομία και ο τουρισμός αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Κρυμμένο στα βουνά των Ιμαλαΐων, το βασίλειο του Μπουτάν έχει από καιρό ακολουθήσει πολιτικές που προωθούν τη βιώσιμη διαχείριση των δασών αποτρέποντας την αποψίλωση των δασών. Τα προστατευόμενα εθνικά πάρκα κυριαρχούν στα 2/5 της της χώρας ενώ συνδέονται με διαδρόμους οικοτόπων που επιτρέπουν στην άγρια ζωή να εξελίσσεται χωρίς να εμποδίζεται από τον άνθρωπο.

Οι Κομόρες, ένα ηφαιστειογενές σύμπλεγμα τριών νήσων που συνθέτουν “το αρχιπέλαγος των Κομορών” στον Ινδικό Ωκεανό, στην ανατολική ακτή της Αφρικής, βόρεια της Μαδαγασκάρης, αποτελούν μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, με πληθυσμό κάτω από 1 εκατ., συγκεντρωμένο στις παράκτιες πόλεις των νησιών. Οι χαμηλές εκπομπές από τη γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία, τομείς που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της οικονομίας της χώρας, μαζί με το αυστηρό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος για σχεδόν το ένα τέταρτο της γης, υποστηρίζουν το net zero status της χώρας. 

Στη Δημοκρατία της Γκαμπόν τα τροπικά δάση του Κονγκό κυριαρχούν στο 88% της χώρας, που βρίσκεται στην κεντρική Αφρική και έχει μια ισχυρή δέσμευση για μη αποψίλωση των δασών και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων της. Βρίσκεται στη λεκάνη του Κονγκό, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες “καταβόθρες άνθρακα” στον κόσμο. Η Γκαμπόν εκπέμπει πολύ λίγο διοξείδιο του άνθρακα ενώ απορροφά μεγάλες ποσότητες και τα Ηνωμένα Έθνη την έχουν χαρακτηρίσει μοντέλο διατήρησης του περιβάλλοντος.

Η Γουιάνα είναι μια άλλη χώρα πλούσια σε πράσινο, η οποία βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Νότιας Αμερικής και περιβάλλεται από τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Έχοντας ήδη επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές, η χώρα στοχεύει σε περαιτέρω μείωση των εκπομπών κατά 70% έως το 2030. Ωστόσο, έγινε ο νεότερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο το 2019, γεγονός που θα μπορούσε να αμφισβητήσει το net zero status της.

Περιτριγυρισμένο από τον Ινδικό Ωκεανό, το νησί της Μαδαγασκάρης βρίσκεται στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Αφρικής και βασίζει την οικονομία του στη γεωργία και την αλιεία. Αν και είναι προς το παρόν στο net zero, η μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών έχει εξαφανίσει το 1/4 της δασικής κάλυψης της χώρας από το 2000, σύμφωνα με το Global Forest Watch. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός απώλειας δέντρων, η Μαδαγασκάρη θα γίνει μια χώρα καθαρών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, σύμφωνα με το Energy Monitor.

Το μικροσκοπικό κοραλλιογενές νησί Νιούε (Niue), στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, συνεισφέρει μόλις 0,0001% στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με το Nationally Determined Contribution (NDC) της χώρας. Φιλοξενεί έναν τοπικό πληθυσμό περίπου 2.000 ανθρώπων, με πολλούς περισσότερους να ζουν στο εξωτερικό. Η αλιεία, η γεωργία και ο τουρισμός αποτελούν τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα είναι εκτεθειμένη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την οξίνιση των ωκεανών και την αυξανόμενη απειλή των κυκλώνων. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2004, η πρωτεύουσα του Νιούε καταστράφηκε από τον κυκλώνα Χέτα κατηγορίας 5.

Ο Παναμάς, σύμφωνα με το Energy Monitor, στη σύνοδο του COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη, δημιούργησε συμμαχία αρνητικών σε άνθρακα χώρες, μαζί με το Σουρινάμ και το Μπουτάν, ζητώντας υποστήριξη για το εμπόριο και τις τιμές άνθρακα και ενθαρρύνοντας την ευρύτερη προσπάθεια με στόχο το net zero. Με πληθυσμό 4,5 εκατ. κατοίκων, περίπου το 65% της γης του Παναμά καλύπτεται από τροπικά δάση και η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναδασώσει 50.000 εκτάρια γης έως το 2050.

Τέλος, το Σουρινάμ, το μικρό αυτό έθνος του Αμαζονίου, συγκαταλέγεται στις πιο πλούσιες σε δάση χώρες στον κόσμο, που καλύπτουν το 93% της γης του. Τα δάση του Σουρινάμ απορροφούν δισεκατομμύρια τόνους CO2 και υποστηρίζουν μια πλούσια βιοποικιλότητα, γεγονός που ευνόησε τη δημιουργία συνεργασιών πίστωσης άνθρακα για την αντιστάθμιση εκπομπών αλλά και δράσεις για την στήριξη της διατήρησης των δασικών οικοσυστημάτων.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

ΖΑΓΟΡΙ & Green Cola στηρίζουνστήριξαν ημερίδα του Α.Ο.Ωκεανός

Στο “International Swim Meet OKEANOS 2023’’ συμμετείχαν κολυμβητικά σωματεία, προπονητές και αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μέλη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας.

Το «προΣfEEρουμε» στην Αλεξανδρούπολη με δωρεά καρδιογράφου και Rapid Tests

Το ταξίδι του «προΣfΕΕρουμε», που αποτελεί κοινό όραμα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), ξεκίνησε στα τέλη του 2016.

Praktiker Hellas: Δράσεις προσφοράς σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Η Praktiker έχει ήδη συστήσει στο ευρύ κοινό το πρόγραμμα προσβασιμότητας και συμπερίληψης «Σπίτι Ανοιχτό» με το οποίο αναβαθμίζει τις υπηρεσίες και τις δομές της, φυσικές και ψηφιακές.

ΕΥ Ελλάδος: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2022

Η Έκθεση έχει συνταχθεί σύμφωνα με τα GRI Standards 2021 και αποτυπώνει την επίδραση της λειτουργίας της εταιρείας στην Οικονομία, το Περιβάλλον και τους Ανθρώπους.