Connect with us

ΕΚΕ

Ολοκληρώθηκε η 12η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

ε μεγάλη επιτυχία, ενθουσιασμό, παιδικά χαμόγελα και ενεργή συμμετοχή από μικρούς και μεγάλους ολοκληρώθηκε η 12η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, που πια αποτελεί θεσμό για τη χώρα μας. Η διοργάνωση υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλεια (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ) και την υποστήριξη του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΟΔΟΙ ΜΕ ΔΙΟΔΙΑ» με διακριτικό τίτλο «HELLASTRON», της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον», και πλήθος άλλων φορέων και οργανώσεων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου έως την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο ποικίλες δράσεις ενημερωτικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού, καθώς και θεσμικού χαρακτήρα, σε θέματα Οδικής Ασφάλειας. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας-θεσμού ήταν να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει όλους τους πολίτες αποσκοπώντας στην πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Η φετινή διοργάνωση, με τίτλο «Τα παιδιά μας δείχνουν το δρόμο», ήταν αφιερωμένη κυρίως στα παιδιά και τους νέους, τους πιο ευάλωτους χρήστες της οδού. Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, πάνω από 1.700 μαθητές κάθε βαθμίδας, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εκπαιδεύτηκαν με βιωματικό τρόπο από τους ειδικούς εκπαιδευτές του Ινστιτούτου, σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και υπεύθυνης συμπεριφοράς στο δρόμο, ως πεζοί, ως ποδηλάτες, ως αυριανοί οδηγοί.

Στα κοινωνικά δίκτυα του Ινστιτούτου, παρουσιάζονταν καθημερινά οι δημιουργίες των μαθητών (κοινωνικά σποτ και βίντεο) που συμμετείχαν στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια, ο οποίος συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς». Μηνύματα όπως «Η ζωή δεν είναι παιχνίδι», «Στοπ στα τροχαία» και «Θα έπαιζες τη ζωή σου στα ζάρια;» είναι σήμερα πιο δυνατά από ποτέ, καθώς η 1η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-29 είναι τα τροχαία συμβάντα. Με αυτό ακριβώς το μήνυμα και ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ, ξεκίνησε στα κοινωνικά δίκτυα και η νέα καμπάνια του Ινστιτούτου για την προστασία των παιδιών στο δρόμο.

Με την έναρξη της Εβδομάδας, στα τηλεοπτικά κανάλια, με απόφαση του ΕΣΡ, άρχισαν να μεταδίδονται δύο σημαντικά κοινωνικά μηνύματα του Ι.Ο.ΑΣ., ένα για την απόσπαση προσοχής κατά τη διάρκεια της οδήγησης και ένα για την επιθετική οδήγηση και τα γονεϊκά πρότυπα. Τα μηνύματα θα συνεχίζουν να μεταδίδονται τηλεοπτικά έως και την Πρωτομαγιά, με στόχο να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι χρήστες της οδού.

Στο πλαίσιο της 12ης Εβδομάδας, υλοποιήθηκαν οι εξής δράσεις και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με φορείς και Οργανισμούς.

Συνέντευξη Τύπου (18/3) στα κεντρικά γραφεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. Υπογράφτηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανάμεσα στο Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), και παρουσιάστηκαν οι κοινές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν για την Οδική Ασφάλεια και την προώθηση της ασφάλειας των πολιτών και της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία και γενικότερα των ευπαθών ομάδων.

Εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα για την Οδική Ασφάλεια και Καθαρισμός Πινακίδων στις Σέρρες (18/3). Σε συνεργασία με το Δήμο Σερρών πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτου για την οδική ασφάλεια σε Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης. Επίσης, περισσότεροι από 100 μαθητές Λυκείων της περιοχής, συμμετείχαν στη δράση Clean-up Safety Day καταφέρνοντας να αποκαταστήσουν και να κάνουν ξανά λειτουργικές 64 βανδαλισμένες και επικίνδυνες πινακίδες οδικής σήμανσης, προκειμένου οι χρήστες το οδικού δικτύου να τηρούν με ασφάλεια τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού και Λυκείου στην Παλλήνη (18/3 και 20/3). Σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων (ΣΒΑΠ) μαθητές Α/βαθμιας Εκπαίδευσης παρακολούθησαν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» και μαθητές Λυκείου πήραν μέρος στα εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ. για την Οδική Ασφάλεια και ενημερώθηκαν για τη σωστή οδική και οδηγική συμπεριφορά.

Διήμερες εκπαιδεύσεις μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (19-20/3). Με την ευγενική υποστήριξη του Υπουργείου, πάνω από 200 μαθητές παρακολούθησαν το βιωματικό πρόγραμμα του Ι.Ο.ΑΣ. για την οδική ασφάλεια, που συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και τη χρήση τεχνολογίας αιχμής με τους προσομοιωτές του Ινστιτούτου. Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν και για το 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια και τον τρόπο που μπορούν να συμμετάσχουν.

Ευχαριστούμε την εταιρεία HighPower για την τεχνική υποστήριξη για την επιτυχή υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές Δημοτικού στο Γέρακα και για μαθητές Λυκείου στην Ανθούσα (19/3). Σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων (ΣΒΑΠ)μαθητές Α/βαθμιας Εκπαίδευσης σε Δημοτικά Σχολεία του Γέρακα συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Ινστιτούτου «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» και μαθητές Λυκείου της Ανθούσας παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ. για την Οδική Ασφάλεια με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εφήβων.

Εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα για μαθητές Λυκείου στους Θρακομακεδόνες (19/3). Με την υποστήριξη της εταιρείας BOSCH Ελλάς, μαθητές Λυκείου συμμετείχαν στα βιωματικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ. με τη χρήση προσομοιωτών για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την υπεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο.

Πάρκο Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια στην Καλλιθέα (19-20/3). Σε συνεργασία με το Δήμο Καλλιθέας εκπαιδεύτηκαν στο Πάρκο Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια στην Καλλιθέα μαθητές Α/βαθμιας Εκπαίδευσης με το Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Ινστιτούτου «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια».

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στους μαθητές Α/βαθμιας Εκπαίδευσης στην Πύλη στα Δερβενοχώρια (21/3). Με την υποστήριξη της εταιρείας ΤΙΤΑΝ Α.Ε., όλα τα παιδιά Δημοτικού της Πύλης εκπαιδεύτηκαν με τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ινστιτούτου «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» και «Ασφαλώς Ποδηλατώ».

Στο πλαίσιο της Περιφερειακής Ημέρας Οδικής Ασφάλειας στη Δυτική Ελλάδα και σε συνεργασία με τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Πατρέων πραγματοποιήθηκε (21/3) εκπαιδευτική δράση όπου μαθητές 2ας και 3ης δημοτικού από τρία σχολεία της Πάτρας συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε απλά «μαθήματα» οδικής συμπεριφοράς από εκπαιδευτές του Ινστιτούτου και τον Πατρινό πρωταθλητή αγώνων καρτ Φώτη Θωμά. Τα παιδιά ζωγράφισαν επίσης εικόνες από την οδηγική καθημερινότητα των γονιών τους, έτσι όπως την παρακολουθούν από τα πίσω καθίσματα, μεταφέροντάς τους στο τέλος το μήνυμα «Να οδηγείς όπως θες να οδηγώ εγώ, όταν θα μεγαλώσω».

Εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα σε μαθητές Λυκείου στο Καρπενήσι (21/3). Στη διάρκεια της δράσης που συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και το Δήμο Καρπενησίου, μαθητές Λυκείου εκπαιδεύτηκαν στην Οδική Ασφάλεια με τα βιωματικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» που συνδυάζουν τη θεωρία με τη χρήση των προσομοιωτών για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εφήβων σχετικά με την υπεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο (22/3)

Εθελοντές του Ινστιτούτου σε συνεργασία με την Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας, την Τροχαία Φλώρινας και ιδιοκτήτες των Σχολών Οδηγών πραγματοποίησαν δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την οδική ασφάλεια. Σε κεντρικό σημείο της Φλώρινας, κοντά στις διαβάσεις των πεζών, εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία μετέφεραν στους οδηγούς το μήνυμα πως είναι απαραίτητη η συμμόρφωση στον Κ.Ο.Κ, καθώς και ότι η ευγένεια στο δρόμο αποτελεί βασικό στοιχείο για την ασφάλεια και τον πολιτισμό μας. Οι οδηγοί, μάλιστα, που σταματούσαν στις διαβάσεις, επιβραβεύονταν με συμβολικά δωράκια.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

SDG's

Επιτείνεται η στρατηγική επένδυση των εταιρειών στην EKE

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η Διεύθυνση Οικονομικών Ερευνών και Κλαδικών Μελετών της ICAP πραγματοποίησε δειγματοληπτική έρευνα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) στο πλαίσιο της ετήσιας εκδοτικής πρωτοβουλίας της ΙCAP “Leading Employers in Greece” (δείτε το e-book για το 2018) που εστιάζει στην ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, αξία των ευρύτερων πρακτικών Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού αλλά και των προγραμμάτων Κοινωνικής Δράσης και Προσφοράς.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου εταιρειών ICAP δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κατανοούν ότι η στρατηγική προσέγγιση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Ιδιαίτερα, οι μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις φαίνεται να την κατατάσσουν αρκετά ψηλά στις επιχειρηματικές τους δράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΚΕ θεωρείται «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντική στο 86% των επιχειρήσεων (του δείγματος), ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις αύξησαν την δαπάνη για ενέργειες ΕΚΕ το 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, οι εταιρείες θεωρούν ότι η ΕΚΕ δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό, αφού το 51% θεωρεί ότι ο βαθμός διείσδυσης / εφαρμογής των πρακτικών της εξακολουθεί να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Ως το κυριότερο όφελος των επιχειρήσεων που έχουν από τις πρακτικές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (87%) θεωρεί την ενίσχυση και προστασία της εταιρικής εικόνας (φήμη, brands κλπ.).

Tα μεγαλύτερα κονδύλια δαπανήθηκαν για δράσεις που σχετίζονται με την Κοινωνία, καταλαμβάνοντας μερίδιο 36%, ποσοστό αυξημένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περσινή έρευνα. Κυριότερες δράσεις ΕΚΕ που αφορούν την κατηγορία αυτή είναι οι δωρεές και χορηγίες σε χρήμα ή και είδος και η ανταπόκριση σε έκτακτες καταστάσεις (πυρκαγιές, φυσικά φαινόμενα κ.α). Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου είναι η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής το 2018, που προκάλεσε μαζική κινητοποίηση επιχειρήσεων, μη κυβερνητικών οργανισμών και φορέων, αναδεικνύοντας αξίες όπως η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και η συνεργασία.

Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι οι σύγχρονες επιχειρήσεις πρέπει να θεωρούν τα προγράμματα ΕΚΕ που εφαρμόζουν ως υποχρέωση τους προς την κοινωνία και να τα αντιμετωπίζουν ως επένδυση και όχι ως πρόσθετο κόστος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των καταναλωτών, η εκπαίδευση των στελεχών των επιχειρήσεων και η υιοθέτηση κατάλληλων πρωτοβουλιών και στρατηγικών από την πλευρά της πολιτείας θα αποτελέσουν τα μέτρα για την αύξηση της διείσδυσης των δράσεων της ΕΚΕ στη χώρα μας».

Περισσότερα

Δράσεις

Συνάντηση Κ.Χατζηδάκη με περιβαλλοντικές οργανώσεις

Συνάντηση με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων θα έχει σήμερα στις 11.30, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του υπουργού, θα είναι μια συνάντηση γνωριμίας, για μια πρώτη ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων πάνω στην περιβαλλοντική πολιτική.

Περισσότερα

4# Ποιοτική Εκπαίδευση

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ενισχύει τις σχολικές βιβλιοθήκες των Δημοτικών Σχολείων

Με επιπλέον βιβλία και καινούργιο ηλεκτρονικό εξοπλισμό ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ενίσχυσε τις βιβλιοθήκες των πρώτων τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων της πόλης που εντάσσονται στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας. Η δημοτική αρχή θα κάνει το ίδιο στο επόμενο διάστημα και με τα υπόλοιπα σχολεία του Ηρακλείου που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Δίκτυο, το οποίο ως στόχο έχει να φέρει τα παιδιά ακόμα πιο κοντά στο βιβλίο και τη μάθηση.

Μέσα από την δημοτική Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αγοράστηκαν αντίτυπα μιας πληθώρας από τίτλους βιβλίων και ηλεκτρονικά μέσα (ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.α.) τα οποία διατέθηκαν στις βιβλιοθήκες αρχικά των 12ου, 6ου, 3ου και 7ου Δημοτικών Σχολείων. Θα ακολουθήσουν με τη νέα σχολική χρονιά οι αντίστοιχες ενέργειες για τα 1ο, 2ο, 9ο και 13ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου, που έχουν και αυτά υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών.

«Προωθούμε και ενισχύουμε κάθε πρόγραμμα το οποίο ως στόχο έχει την ενίσχυση της εκπαίδευσης, της διαμόρφωση ενός ιδανικότερου περιβάλλοντος για τα παιδιά μας. Είτε με τις παρεμβάσεις βελτίωσης των σχολικών κτιρίων που, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αυτή την εποχή, πραγματοποιούμε σε όλα τα σχολεία του Δήμου, είτε με δράσεις όπως η συμμετοχή στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών, η προσπάθεια για ένα καλύτερο επίπεδο Παιδείας είναι διαρκής», σχολιάζει ο δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ