Οργανώσεις καλούν την ΕΕ να μην προωθεί το ορυκτό αέριο στα Δυτικά Βαλκάνια

Date:

Share post:

Το The Green Tank συνυπογράφει κοινή επιστολή 36 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει την προώθηση της χρήσης ορυκτού αερίου στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τη δεδομένη στιγμή, η περιοχή αυτή είναι πολύ λιγότερο εξαρτημένη από το αέριο, συγκριτικά με την ΕΕ, η οποία παλεύει να απελευθερωθεί από τις εισαγωγές ορυκτού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Σερβία και περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης χρησιμοποιούν το ρωσικό αέριο κυρίως για τη θέρμανση. Η Αλβανία, το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο δεν διαθέτουν καθόλου δίκτυα αερίου.

Παρά το γεγονός ότι τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν δεσμευτεί για την κατάργηση της χρήσης του ορυκτού αερίου έως το 2050, τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθάρρυνε ενεργά την αύξηση στην κατανάλωση ορυκτού αερίου στην περιοχή, κυρίως μέσω του Νότιου Διαδρόμου ορυκτού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, ακόμα κι αν οι υποδομές στο κοίτασμα Shah Deniz ανήκουν κατά 20% στη ρωσική Lukoil.

Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσει τις επενδύσεις στη βιώσιμη ενέργεια, που έχουν παραμεληθεί στην περιοχή, και να μην συνεχίσει την προώθηση του ορυκτού αερίου.

«Η σημερινή συγκυρία αποδεικνύει ότι το ορυκτό αέριο είναι όχι μόνο καταστροφικό για το κλίμα αλλά και για την οικονομία. Τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν χαμηλότερη εξάρτηση από το ορυκτό αέριο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως η προώθηση της αύξησης της χρήσης του στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ανεύθυνη και αντιπαραγωγική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να στηρίξει τη μετάβαση των Δυτικών Βαλκανίων απευθείας από τον λιγνίτη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής του Green Tank.

«Η αντιμετώπιση των απωλειών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η αύξηση της χρήσης αντλιών θερμότητας και φωτοβολταϊκών στις στέγες, οι καινοτόμες τεχνολογίες αποθήκευσης θερμότητας και η εκ βάθρων ανακαίνιση των οικιστικών κτιρίων χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη προσοχή από τα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να αναπληρωθούν τα χαμένα χρόνια της προώθησης ορυκτού αερίου», δήλωσε η Nataša Kovačević από το CEE Bankwatch Network.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Enel Green Power Hellas: Χρονιά διαφορετικότητας και συμπερίληψης

Η Enel Green Power Hellas όρισε τη σεζόν 2022 -2023 ως Χρονιά Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης υλοποιώντας μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Eurolife FFH: Πρόγραμμα «ΜΑΜΑ» του SolidarityNow

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις οικογένειες, εγκυμονούσες και νέους γονείς από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

7 βραβεύσεις για τα METRO Cash & Carry στα Loyalty Awards 2023

Τα βραβεία αναγνωρίζουν τη διαχρονική δέσμευση των METRO Cash & Carry για δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών και προγραμμάτων.

Oι νικητές του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2023

Από το 2019 ο θεσμός του Βραβείου Τέχνης υποστηρίζει σύγχρονους δημιουργούς προσφέροντάς τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν για τη συλλογή του Ιδρύματος.
Skip to content