Παιδικά Χωριά: Στηρίζουν 800 παιδιά και μητέρες από την Ουκρανία

Date:

Share post:

Τα Παιδικά Χωριά SOS, φορέας προστασίας παιδιών και οικογενειών παγκοσμίως, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανταποκρίθηκαν άμεσα και με αμέριστη αλληλεγγύη στις ιδιαίτερες ανάγκες και τις δυσκολίες που βιώνουν οι εκτοπισμένες οικογένειες. Υλοποιούν πολυεπίπεδες παρεμβάσεις υποστήριξης σε 4 περιοχές στην Ελλάδα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο), με κύριο στόχο να κρατήσουν τις οικογένειες ενωμένες και να εξασφαλίσουν στα παιδιά ένα περιβάλλον προστασίας και ασφάλειας.

Από τον Μάρτιο του 2022 τα Παιδικά Χωριά SOS έχουν φιλοξενήσει πάνω από 18 οικογένειες στις εγκαταστάσεις τους στη Βάρη και στο Πλαγιάρι. Παράλληλα, από τον Ιούλιο του 2022 περίπου 220 εκτοπισμένες οικογένειες από την Ουκρανία λαμβάνουν σε μηνιαία βάση υλική υποστήριξη μέσω κουπονιών διατροφής και ένδυσης από τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Επιπλέον, πάνω από 230 μητέρες και 150 παιδιά παρακολουθούν μαθήματα Ελληνικών και Αγγλικών στα Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης στις 4 περιοχές που ο Οργανισμός υλοποιεί το πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, στις 4 αυτές περιοχές, 60 παιδιά συμμετέχουν σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, ενώ οι μητέρες λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης μέσω ομάδων δραματοθεραπείας και peer support, αλλά και μέσω ατομικών συνεδριών από έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας. Αντίστοιχα, στα Κέντρα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά μέσω ατομικών συνεδριών και μέσω του εργαλείου ψυχοκοινωνικής αποφόρτισης “Team up”.

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας στη χώρα μας και την United Ukrainian Diaspora, που αποτελούν τους βασικούς εταίρους του Προγράμματος Στήριξης του Οργανισμού και φυσικά με τη συμβολή και των ίδιων των εξυπηρετούμενών τους, τα Παιδικά Χωριά SOS σχεδιάζουν τις επόμενες δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της υλικής υποστήριξης, την ένταξη και ενδυνάμωση των μελών της ουκρανικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι και σήμερα, σχεδόν το ένα τρίτο των Ουκρανών έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πάνω από 7,7 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία βρίσκονται σε χώρες της Ευρώπης, ενώ πάνω από 4,3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν λάβει προσωρινή προστασία ή κάποιο αντίστοιχο καθεστώς προστασίας στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, έχουν λάβει προσωρινή προστασία περίπου 20.000 εκτοπισμένα άτομα λόγω της κρίσης στην Ουκρανία (κυρίως μονογονεϊκές οικογένειες με παιδιά, αλλά και ηλικιωμένοι). Μάλιστα, μετά και τις νέες επιθέσεις της Ρωσίας που ξεκίνησαν στις 10 Οκτωβρίου και έπληξαν πολλές πόλεις της Ουκρανίας, στοχεύοντας σε βασικές υποδομές, κτίρια κατοικιών, δημόσια μέσα μεταφοράς, δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, η επιστροφή στην Ουκρανία για πολλές οικογένειες που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν είναι πλέον εφικτή. 

Γι΄ αυτό και το έργο που προσφέρουν καθημερινά τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πολύτιμο. Όλοι μαζί, λοιπόν – στηρίζοντας τα Παιδικά Χωριά SOS – μπορούμε να ενισχύσουμε το πρόγραμμα υποστήριξης των ουκρανικών οικογενειών που υλοποιούν, ώστε να γεμίσουμε με αισιοδοξία, ελπίδα και χαμόγελα αυτούς τους ανθρώπους που έχουν βιώσει αυτή την τόσο πρωτόγνωρη συγκυρία.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Η Eurolife FFH στο πλευρό του TEDxPanteionUniversity 2023 για δεύτερη συνεχή χρονιά

Για τη  Eurolife FFH αξία έχει να βρίσκεται δίπλα στους νέους και να στηρίζει πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν την...

ΕΤΒΑ: Μέτρα για την κακοκαιρία στο Επιχειρηματικό Πάρκο Λαμίας

Επιτόπου υπάρχουν συνεργάτες με μηχανήματα έργου προκειμένου να υπάρξει η όποια επέμβαση κριθεί άμεσα αναγκαία. 

H CNP Cyprus διοργάνωσε “Ημέρα Καθαρισμού για το Περιβάλλον”

Ο Όμιλος CNP Cyprus, διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την «Ημέρα Καθαρισμού για το Περιβάλλον». Στην προσπάθεια για έναν...

Μασούτης: Άμεσα δίπλα σε όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες

Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση της εταιρείας και το σύνολο των εργαζομένων της κινητοποιήθηκαν με γρήγορα αντανακλαστικά και δρομολόγησαν μια σειρά ενεργειών.
Skip to content