Παιδικά Χωριά SOS: Ευρωπαϊκό Eκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Ψυχική Υγεία παιδιών και νέων

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Τα Παιδικά Χωριά SOS, ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, συνεχίζουν να εστιάζουν στην εκπαίδευση επαγγελματιών φορέων προστασίας παιδιών, υλοποιώντας το πρόγραμμα: «Ασφαλή πλαίσια, παιδιά που ευημερούν: Εφαρμογή πρακτικών σχετικών με το ψυχικό τραύμα, σε επαγγελματίες δομών παιδικής προστασίας».

Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει 4 κύκλους εκπαιδεύσεων δια ζώσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Επιπλέον, προβλέπεται να οργανωθούν e-learning εκπαιδεύσεις σε επαγγελματίες στους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας, Εκπαίδευσης, Υγείας και Δικαιοσύνης καθώς και workshops για την ενσωμάτωση πρακτικών υποστήριξης σχετικών με το τραύμα σε φορείς που παρέχουν υπηρεσίες εναλλακτικής φροντίδας σε παιδιά χωρίς γονική φροντίδα, προκειμένου να διασφαλιστεί μια βιώσιμη συστημική αλλαγή. Οι επαγγελματίες που συμμετέχουν στις εκπαιδεύσεις προέρχονται τόσο από φορείς του δημοσίου τομέα, όσο και από τις δομές των Παιδικών Χωριών SOS.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης στην Κρήτη, ενώ ο αριθμός στόχος των άμεσων επωφελούμενων, όσων δηλαδή θα συμμετάσχουν στις εκπαιδεύσεις, υπολογίζεται συνολικά στους 180 επαγγελματίες και των έμμεσων επωφελούμενων που υποστηρίζονται ή έρχονται σε επαφή με τους επαγγελματίες στα 1.000 παιδιά.

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, στις 10 Οκτωβρίου, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την εκπαίδευσή της γύρω από τις ψυχικές ασθένειες, αξίζει να γνωρίζουμε τα δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα οποία το 75% των παιδιών και των νέων που φιλοξενούνται σε δομές εναλλακτικής φροντίδας έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες πριν την εισαγωγή τους σε αυτές, ενώ το 62% αυτών έχουν εισαχθεί σε δομές, κυρίως λόγω σωματικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, παραμέλησης ή εκμετάλλευσης. Ταυτόχρονα, το 50% αυτών έχουν βιώσει βία σε καθημερινη βάση στη βιολογική τους οικογένεια. Για ακόμη μια φορά τα Παιδικά Χωριά SOS αποδεικνύουν την προσήλωση στην αποστολή και το όραμά τους, δίνοντας έμφαση στον εκπαιδευτικό τους ρόλο και λειτουργώντας ως το φωτεινότερο παράδειγμα, ώστε όλοι μας να κινητοποιηθούμε και να στηρίξουμε τα παιδιά που φέρουν ψυχικά τραύματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφή στο Newsletter

Γίνε και εσύ ένας από τους 3,000 κοινωνικά υπεύθυνους συνδρομητές μας!

τα πιο πρόσφατα νέα της ΕΚΕ

το Εβδομαδιαίο Newsletter του CSR

Γίνε και εσύ ένας από τους 3,000 κοινωνικά υπεύθυνους συνδρομητές μας!