Connect with us

17# Συνεργασία για τους Στόχους

+πλευση (Σύμπλευση): Απολογισμός δράσεων

Δημοσιεύτηκε

on

Η Σύμπλευση ΑΜΚΕ ανακοίνωσε ταυτόχρονα α) την πραγματοποίηση του Διάπλου 2021 σε εννέα τουλάχιστον μικρά ακριτικά και απομονωμένα νησιά από την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021 ως και την Κυριακή 23 Μαΐου, και β) την ένταξη της αποστολής στην εθνική προσπάθεια εμβολιασμού κατά της covid-19. Κατά την διάρκεια του Διάπλου 2021 εθελοντές και φουσκωτά της Σύμπλευση ΑΜΚΕ θα αποσπαστούν από την κύρια αποστολή προκειμένου να προστεθούν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που καθημερινά ενισχύει την ανοσία του νησιωτικού πληθυσμού. 

Η +πλευση (Σύμπλευση) είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2014 με καταστατικό στόχο της την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στα ακριτικά και απομονωμένα νησιά της Ελλάδας, μέσω της δωρεάν παροχής εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων, της υλοποίησης έργων υποδομής, της ενίσχυσης του έργου των λειτουργών της εκπαίδευσης με ηλεκτρονικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, αλλά και την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων σε ένα ευρύ φάσμα, από την πρόληψη (κάπνισμα, καρκίνος του μαστού, κτλ) ως την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό.

Οι πάνω από 100 εθελοντές της +πλευσης (σχεδόν οι μισοί γιατροί και νοσηλευτές) προσεγγίζουν τους προορισμούς της ομάδας με ιδιόκτητα φουσκωτά σκάφη των μελών και έχουν ήδη διανύσει πάνω από 2.800 ναυτικά μίλια σε έξι εαρινούς Διάπλους του Αιγαίου και έξι Φθινοπωρινές Αποστολές, σε 23 νησιά (Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Ηρακλειά, Θηρασιά, Ικαρία, Κάσος, Καστελλόριζο, Κίμωλος, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σίκινος, Σχοινούσα, Τέλενδος, Φολέγανδρος, Ψέριμος).

Οι γιατροί και νοσηλευτές της έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 8.900 δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις σε πάνω από 5.300 άτομα, έχουν συλλέξει πάνω από 1.800 δείγματα αίματος (τα οποία αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα μαζί με τα σχόλια και τις ιατρικές οδηγίες απεστάλησαν στους κατοίκους), έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες τεστ Παπ, βιοψίες μετά από αφαίρεση σπίλων, καθώς και άλλες μικροεπεμβάσεις όπου αυτό ήταν επιβεβλημένο. Στην προσπάθεια αυτή είχαν αρωγό το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν με την κινητή του μονάδα, την Αντικαρκινική Εταιρεία με τον κινητό της μαστογράφο, καθώς και άλλους φορείς. Σημειώνεται ότι παγίως η +πλευση επιδιώκει και πετυχαίνει να έχει την σχετική άδεια της αρμόδιας ΔΥΠΕ, όπως και φέτος μετά την επικαιροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των εθελοντικών ομάδων από το υπουργείο Υγείας.

Η +πλευση προωθεί την υλοποίηση έργων υποδομής μέσω χορηγιών, με την αξιοποίηση του 100% των χορηγούμενων κεφαλαίων αποκλειστικά και μόνο στο ίδιο το έργο (οι εθελοντές καλύπτουν οι ίδιοι όλες τις δικές τους δαπάνες και ανάγκες υποδομών για τη λειτουργία της ομάδας, καθώς και τα έξοδα των αποστολών στις οποίες συμμετέχουν). Η λογική αυτή επέτρεψε να έχει από την πρώτη στιγμή δίπλα της κορυφαία ονόματα του ελληνικού επιχειρείν (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Credit Swisse, Shell, Cosmote, Stoiximan.gr, Coca Cola 3E, Colgate Palmolive, Stanley Black&Decker, Blue Star Ferries, Λάμδα Star κτλ.), αλλά και οργανώσεις αποδήμων, πολιτιστικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα και ιδιώτες (The Hellenic Initiative, Ίδρυμα Μ. Βαρδινογιάννη, Behrakis Foundation, Μουσείο Ηρακλειδών).

Τα έργα που υλοποίησε η +πλευση την πρώτη εξαετία δράσης της περιλαμβάνουν το Πάτμιο Πολιτιστικό Κέντρο, την μονάδα αφαλάτωσης για ολόκληρη τη Γαύδο, αφαλάτωση για το Αρβανιτοχώρι Κάσου και την δημοτική γεώτρηση Αγαθονησίου, δύο πλωτές προβλήτες στη Σίκινο, Pillars για σκάφη στο λιμάνι της Ηρακλειάς, κλιματιζόμενη σχολική αίθουσα στο Αγαθονήσι, τελευταίας τεχνολογίας όχημα μεταφοράς ασθενών στη Σίκινο, απορριμματοφόρα και κάδους σε Κίμωλο, Αγαθονήσι, Σχοινούσα, πολυγήπεδα-γήπεδα 5Χ5-γήπεδα μπάσκετ σε Λειψούς, Σχοινούσα, Κάσο, παιδικές χαρές και προαύλια σχολείων (Ηρακλειά, Θηρασιά, Σίκινος, Κίμωλος, Αγαθονήσι, Σχοινούσα), σχολικό βοτανικό κήπο στην Σχοινούσα, εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού για εκδηλώσεις στους Λειψούς, καθώς και σειρά ιατρικών μηχανημάτων (απινιδωτές, μετρητές INR, αιματολογικοί αναλυτές κτλ) με εκπαίδευση των τοπικών γιατρών στην χρήση τους. Επίσης, μουσικά όργανα για την μπάντα των Λειψών και πολύγλωσσες τουριστικές πινακίδες στα Αντικύθηρα.

Η δυνατότητα των εκπαιδευτικών που ασκούν το λειτούργημά τους στα ακριτικά και απομονωμένα νησιά υποστηρίζεται, κατόπιν καταγραφής των αναγκών σε συνεργασία μαζί τους, με ίδια κεφάλαια των εθελοντών της +πλευσης (και χορηγίες σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια βούληση). Η υποστήριξη αυτή περιλαμβάνει από τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικό εξοπλισμό (διαδραστικοί πίνακες, πολυμηχανήματα και laser εκτυπωτές, συστήματα προβολής), μέχρι βασικά μέσα και υλικά που είναι αναγκαία στα σχολεία και των δύο βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το 2018, πάνω από 1.000 φίλοι της ομάδας απέκτησαν για το σκοπό αυτό την Κάρτα Υποστηρικτή, θεσμό που σταθερά διευρύνουμε.

Τα παραπάνω πλαισιώνονται από σειρά ομιλιών και εκδηλώσεων, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως οι κίνδυνοι του καπνίσματος και η καθοδήγηση των μαθητών (δημοτικού και γυμνασίου/λυκείου) στην αποφυγή του (συνεργασία με το Ίδρυμα Μπεχράκη και το Smoke Free Greece), η υποστήριξη της μητρότητας και των γεννήσεων (συνεργασία με το Hope Genesis), παραστάσεις θεάτρου σκιών και εργαστήρια κατασκευής φιγούρων για τα παιδιά, παιχνίδια με γνωστική αξία (κυνήγι θησαυρού με βάση πληροφορίες από κάθε τόπο και οικισμό), παρουσιάσεις βιβλίων, κ.ά.

Όλα τα παραπάνω έχουν δώσει την δυνατότητα στην +πλευση να έχει συγκροτήσει μία «δεξαμενή» άνω των 1.000 ενεργών φίλων που υποστηρίζουν έμπρακτα την δράση και τους σκοπούς της μέσω της Κάρτας Υποστηρικτή που εκδίδει κάθε χρόνο.

Τον Μάιο του 2020 η +πλευση έγινε η πρώτη ομάδα εθελοντών στην Ελλάδα που ενεπλάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 μέσω της συνεργασίας της με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για την δημιουργία Πλωτών Ομάδων που πραγματοποίησαν διαγνωστικές μοριακές εξετάσεις για SARS-CoV-2 σε απομονωμένα μικρά νησιά των ελληνικών θαλασσών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον με τηλεοπτική ειδησεογραφική κάλυψη από Associated Press, Reuters, BBC, ITV, Bloomberg και δεκάδες σχετικά δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ ως την Ιαπωνία, πέραν του συνόλου του ελληνικού έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κουφωματα pvc

ΑΠΟΨΕΙΣ