Πρωτοβουλία του Nescafé στον Θερμαϊκό και νέο πρόγραμμα στην Εύβοια

Date:

Share post:

Ο καφές Nescafé, μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης εφαρμογής της πρωτοβουλίας του «Με Σεβασμό για το Μέλλον», συνεχίζει, σε συνεργασία με τρεις δυναμικούς οργανισμούς, το έργο του για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά.

Η διετής συνεργασία του καφέ Nescafé με την ΕΝΑΛΕΙΑ στο πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup» ανέδειξε τη σημασία αυτής της προσπάθειας, με απολογισμό τον εντυπωσιακό αριθμό των σχεδόν 20 τόνων πλαστικού που συλλέχθηκαν από τον βυθό του Θερμαϊκού Κόλπου. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 με τη συμμετοχή 6 αλιευτικών σκαφών και των αλιευτικών κοινοτήτων της περιοχής, με στόχο τη συλλογή πλαστικών απορριμμάτων από τον βυθό του Θερμαϊκού και ενισχύθηκε δραστικά κατά τον δεύτερο χρόνο της συνεργασίας, το 2022  με επιπλέον αλιευτικά σκάφη. Η ολοκλήρωση της δράσης τον Δεκέμβριο του 2022 ανέδειξε έναν αξιοσημείωτο όγκο απορριμμάτων που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα, με τη συμβολή 12 αλιευτικών σκαφών και 36 επαγγελματιών αλιέων. Οι σχεδόν 20 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων που συλλέχθηκαν, εντάχθηκαν στην κυκλική οικονομία, μέσω της ανακύκλωσης αλλά και του upcycling, ανάλογα με το υλικό τους. 

Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο καφές Nescafé συνεχίζει τη συνεργασία του με την  Aegean Rebreath, που εγκαινιάστηκε το 2020 στην Μεσσηνία, στη Θεσσαλονίκη την πόλη που «γεννήθηκε» ο αγαπημένος Frappé, μέσα από πολυεπίπεδες δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης. Μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τέθηκε σε λειτουργία ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022 ένα πρωτοποριακό sea drone για τη συλλογή απορριμμάτων από την επιφάνεια της θάλασσας στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, ενώ στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του κοινού, έχει εγκατασταθεί και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μία δυναμική ενημερωτική οθόνη στην παραλία της Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας δεδομένα που συλλέγονται από το sea drone και πληροφορίες από άλλες πηγές για το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης. 

Το συνολικό πρόγραμμα ενισχύεται με την προετοιμασία ενημερωτικής καμπάνιας, στην οποία ενεργό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι επιχειρήσεις καφεστίασης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εξετάζεται από κοινού με την ΕΥΑΘ η τοποθέτηση ειδικού διχτυού συγκράτησης φερτών υλικών σε κεντρικό αγωγό της πόλης, ένα ιδιαίτερα σύνθετο εγχείρημα, με απώτερο στόχο την πρόληψη της κατάληξης των απορριμμάτων από την ξηρά στο θαλάσσιο περιβάλλον των παράκτιων περιοχών. 

Για το 2023 και ενώ οι δράσεις με την Aegean Rebreath συνεχίζονται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο καφές Nescafé και η ΕΝΑΛΕΙΑ επεκτείνουν τη δράσητους & συμπλέουν στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας με ορμητήρια τα λιμάνια Χαλκίδας & Κύμης.  

Παράλληλα, ο καφές Nescafé συνεχίζει να στηρίζει για άλλη μια χρονιά την Κοιν. Σ. Επ. Staramaki, αγκαλιάζοντας την καινοτομία και το όραμα νέων ανθρώπων που φέρνουν στην ζωή ένα «εναλλακτικό» καλαμάκι από το στέλεχος του σιταριού, που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με πλαστικά απορρίμματα. 

Ο καφές Nescafé πιστός στην πρωτοβουλία του «Με Σεβασμό για το Μέλλον» θα συνεχίσει να ηγείται προγραμμάτων με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, παράλληλα με την μελέτη και την ενημέρωση που θέλει να προσφέρει. 

Related articles

La Fondation La Rοche–Posay & «Φλόγα»: Στηρίζουν παιδιά με καρκίνο

Το La Fondation La Roche-Posay αρωγός στο έργο του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

Σιδενόρ: Στο πλευρό των πλημμυροπαθών με τη θυγατρική της Sovel

Σιδενόρ και Sovel συνεχίζουν να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις θεωρώντας καθήκον τους να βρίσκονται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες.

Γιάννης Ρούντος: Περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, “σαν σήμερα” για πάντα

Στο “ημερολόγιο καταστρώματος” κατά τον διαιωνιζόμενο πλου της ανθρωπότητας, η 25η Σεπτεμβρίου καταγράφεται ως η ημέρα κατά την...

SolidarityNow: Ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες από τις πλημμύρες

Το SolidarityNow βρέθηκε από τις πρώτες ώρες της καταστροφής στο Βόλο, όπου στήθηκε σταθμός ρευματοδότησης με γεννήτρια της οργάνωσης.
Skip to content