Πρωτοβουλία XTERRA Greece – TRIMORE Sport Events

Date:

Share post:

Η XTERRA Greece – TRIMORE Sport Events ανέλαβε πρόσφατα την φιλόδοξη πρωτοβουλία να σχεδιάσει και να εκτελέσει σε δύο φάσεις, μια δυναμική και ταυτόχρονα χρήσιμη περιβαλλοντική δράση κοινωνικής υπευθυνότητος σε συνεργασία με τους κολυμβητές Open Water.  

Η πρωτοβουλία “Clean Ocean – Συνεισφέρουμε σ’ ένα πιο βιώσιμο μέλλον!” επιχείρησε να οργανώσει τον εντοπισμό/καταγραφή της θέσης και ακολούθως τη σταδιακή απομάκρυνση των ελαστικών οχημάτων από το βυθό των θαλασσών της χώρας μας.

“Η Ελλάδα δεν είναι ξηρά. Είναι Θάλασσα που αγκαλιάζει την ξηρά!” 

Η XTERRA Greece ενστερνιζόμενη απόλυτα αυτό το απόφθεγμα και ακούγοντας όλες εκείνες τις φωνές διαμαρτυρίας των δικών της ανθρώπων, κολυμβητών Open Water (θαλάσσης ως επί το πλείστον στην χώρα μας), οι οποίοι αξιώνουν δυναμική κινητοποίηση ανέλαβε δράση. Με τη στήριξη και αρωγή του μοναδικού εγκεκριμένου από την Πολιτεία φορέα, υπεύθυνου για την οικολογική διαχείριση των ελαστικών μετά το τέλος του κύκλου της ζωής τους, ECOELASTIKA, εξασφάλισε η δράση να μην είναι ημιτελής, αλλά ολοκληρωμένη. Τα ελαστικά τα οποία ανελκύθηκαν με ορθή από πλευράς ασφάλειας πρακτική, πρόκειται να οδηγηθούν σε μονάδες αξιοποίησης μέσω της ECOELASTIKA, η οποία φροντίζει για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας με την εφαρμογή κανόνων που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας.  

Με σκοπό την επαλήθευση και επικύρωση του σχεδιασμού, που έχει ήδη προχωρήσει σε πολλά επίπεδα για το συνολικό πανελλήνιο έργο, αποφασίστηκε η δρομολόγηση μιας πιλοτικής δράσης αρχόμενη από τη Βούλα. Πρόκειται για την περιοχή που φιλοξένησε στις 15-16 Οκτωβρίου τον μεγάλο κολυμβητικό αγώνα της XTERRA Greece, το 9ο XTERRA Open Water Swimming Challenge 2022. Στη διαδρομή των 5 & 10k, στο βυθό παραπλεύρως στο νησάκι της Υδρούσας -το οποίο θα περιπλεύσουν οι κολυμβητές, έχουν εντοπισθεί 21 ελαστικά μεγάλης διάστασης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο ο οποίος από την αρχή της παρουσίασης της ιδέας, έχοντας πάντα διορατικότητα, ροπή προς την καινοτομία και πρωτίστως αγάπη για τον τόπο του, την αγκάλιασε και στάθηκε αρωγός και παραστάτης, οργανώθηκε η πρώτη μεγάλη δράση για την προώθηση της μεγάλης ιδέας. 

Το “Clean Ocean – Συνεισφέρουμε σ’ ένα πιο βιώσιμο μέλλον!” ξεκίνησε στη Βούλα, στο νησί της Υδρούσας. 

Στις 8 & 9 Οκτωβρίου, η XTERRA Greece και μια ομάδα πιστοποιημένων δυτών της Επίλεκτης Ομάδος Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω, με δύο σκάφη, μια πλωτή εξέδρα, ειδικό εξοπλισμό ανέλκυσης αντικειμένων μεγάλου βάρους από το βυθό της θάλασσας, με την πολύτιμη έμπρακτη και οικονομική στήριξη των: FORD MOTOR HELLAS, ΗΛΕΚΤΩΡ, MINETTA, έδωσαν την πρώτη μορφή στο όραμα. Η δράση εξασφάλισε την έγκριση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών και της Αρμόδιας Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού και αποτελεί υποδειγματική/πρότυπη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, εποπτευόμενη από τον αρμόδιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Τα ελαστικά που συλλέγονται καθαρίζονται από άμμο και αντικείμενα ή ζωντανούς οργανισμούς που έχουν προσκολληθεί κατά το διάστημα που παρέμειναν στο βυθό και ακολούθως με φορτηγό συνεργάτη της ECOELASTIKA οδηγούνται σε ανακύκλωση.

Η XTERRA Greece, σε συνεργασία με τον επίτιμο Ambassador της υπεραθλητή Σπύρο Χρυσικόπουλο, ο οποίος μάλιστα μόλις πρόσφατα, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, ολοκλήρωσε τον άθλο κολύμβησης “Από τη Ρόδο στο Καστελόριζο” (130χλμ, σε 64 ώρες και 5 λεπτά αδιάκοπης κολύμβησης), πραγματοποίησαν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στο τερέν του XTERRA O.W.S. Challenge, ανοικτή αναγνωριστική προπόνηση έμπνευσης και παρακίνησης κολυμβητών Open Water. Οι κολυμβητές, φτάνοντας στην περιοχή που έχουν εντοπιστεί τα ελαστικά, υπέδειξαν την ακριβή θέση τους δίνοντας το έναυσμα στην ομάδα βυθού να ξεκινήσει την ανέλκυσή τους ένα προς ένα. Τα ονόματα των κολυμβητών, θα αποτυπωθούν ως οι ιδρυτές της προσπάθειας και θα τοποθετηθούν μεταξύ εκείνων που αργότερα στη συνολική δράση του 2023, θα διεκδικήσουν ένα υψηλής αξίας δώρο μαζί με άλλους κολυμβητές που θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Το όλο εγχείρημα πρόκειται να αποτυπωθεί σε βίντεο και εικόνα από ουρανού, επιφανείας και βυθού, με σκοπό να αποτελέσει το υλικό προβολής του εγχειρήματος και προπομπό του ακόμη μεγαλύτερου που θα ακολουθήσει, στην προσπάθεια προσέλκυσης της κολυμβητικής κοινότητας καθώς και χορηγών υποστήριξης του οράματος. 

Σημειώνεται ότι την Κυριακή 16 Οκτωβρίου το μεσημέρι ακολούθησε τελετή απονομών του 9ου XTERRA O.W.S. Challenge 2022.

Στο website της TRIMORE Sport Events υπάρχουν πληροφορίες για το Clean Ocean.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήλωσε σχετικά: “Συνεχίζουμε τη καλή συνεργασία με την ομάδα της XTERRA Greece -TRIMORE επεκτείνοντας τις κοινές μας δράσεις μας από τον αθλητισμό στο περιβάλλον. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τα τελευταία χρόνια στηρίζει έμπρακτα τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πλέον Δήμος πρότυπο σε θέματα ανάδειξης και προστασίας του φυσικού μας πλούτου και κατά συνέπεια χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία και επιδιώκουμε κάθε συνεργασία με φορείς που μοιράζονται το κοινό μας όραμα. Συγχαίρω την XTERRA Greece -TRIMORE για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία”.

Ο Γιώργος Μαυριάς, Γενικός Διευθυντής της ECOELASTIKA, σημείωσε: “Το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών από κάθε είδους απορρίμματα δεν είναι καινούργιο. Στις μέρες μας προβάλλεται πολύ περισσότερο εξαιτίας της ευαισθητοποίησης του κόσμου καθώς και λόγω των πολύ σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων που έχει η συσσώρευσή των απορριμμάτων στους βυθούς μας. Οι επιπτώσεις αυτές δε περιορίζονται μόνο στα ψάρια και τους μικροοργανισμούς που κατοικούν εκεί αλλά μεταφέρονται και στον άνθρωπο που βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Η χώρα μας διαθέτοντας ένα τεράστιο μήκος ακτών δε θα μπορούσε παρά να είναι πρωτοπόρος σε δράσεις περιορισμού της ρύπανσης των θαλασσών. Εμείς από την πλευρά μας ως ο εγκεκριμένος φορέας από την Ελληνική Πολιτεία για τη διαχείριση των μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων, ήμασταν και είμαστε πάντα ευαισθητοποιημένοι για τέτοια ζητήματα. Με χαρά συμμετέχουμε στ δράση «Clean Ocean» του XTERRA Greece – TRIMORE Sport Events προσφέροντας τις υπηρεσίες μας στην αξιοποίηση των ελαστικών που από αμέλεια ή απερισκεψία κάποιων συνανθρώπων μας κατέληξαν στους βυθούς των θαλασσών μας, ελαστικά τα οποία θα «αλιεύονται» και θα καθαρίζονται από εξειδικευμένα συνεργεία. Ευχαριστούμε με τη σειρά μας όλους τους συντελεστές της δράσης αυτής και ιδιαίτερα τον επικεφαλής του XTERRA Greece – TRIMORE Sport Events Κωνσταντίνο Μητρόπαπα για την πολύ σημαντική του πρωτοβουλία καθώς επίσης και τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωσταντέλλο που φιλοξενεί το «Clean Ocean»“.

Τέλος, ο επικεφαλής της XTERRA Greece – TRIMORE Sport Events, Κωνσταντίνος Μητρόπαπας, μοιραζόμενος το όραμά του αναλαμβάνοντας αυτή την πρωτοβουλία, δήλωσε: “Η χαρά μας -τόσο προσωπικά όσο και της ομάδος μου- είναι ανείπωτη! Βρισκόμαστε μπροστά σε μια στιγμή κατά την οποία η XTERRA Greece και η ομάδα της diaplous s.s.d.a. θα αναλάβει μια πρωτοβουλία την οποία από μικρό παιδί προσπαθούσα να σχηματοποιήσω, χωρίς να έχω τη δύναμη, να βρίσκω τον τρόπο και να πλαισιώνομαι από τους κατάλληλους συνεργάτες/αρωγούς ώστε να πάρει το δρόμο της. Έχει έρθει η ώρα και θα το επιτύχουμε, δίνοντας έμπνευση και επιτυγχάνοντας να βγάλουμε το μαύρο από τον βυθό για να μην ενοχλεί το γαλάζιο μας! Ευχαριστώ τον Γιώργο Μαυριά Γενικό Διευθυντή της ECOELASTIKA που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που αγκάλιασε το εγχείρημα επιβεβαιώνοντας την πίστη του στην ομάδα μας, τις Αρχές που στάθηκαν αρωγοί και βέβαια τους πολύτιμους χορηγούς που ταύτισαν εμπράκτως την δική τους κοινωνική υπευθυνότητα, με τη δική μας, στο κοινό όραμα! Με ειλικρινή σεβασμό, αγάπη και αφοσίωση, ευχαριστώ ξεχωριστά τον εξαίρετο φίλο μου και Ambassador Σπύρο Χρυσικόπουλο και τους κολυμβητές/αθλητές στους οποίους αφιερώνουμε αυτή την πρωτοβουλία και στη δραστηριοποίηση των οποίων βασίζουμε την επιτυχία. Ελπίζουμε, κατόπιν αυτού του προπομπού μιας μεγάλης ιδέας που θα αναζητήσουμε τη ευρύτερη στήριξη για την υλοποίηση όλου του σχεδίου, να βρούμε την ίδια μεγάλη και ζεστή ανταπόκριση”.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Επανεκκίνηση του φράγματος Τσικαλαριού στη Νάξο

Η κατασκευή του φράγματος είχε ξεκινήσει πριν από μια δεκαετία αλλά έχουν διακοπεί οι εργασίες λόγω γεωλογικών και αρχαιολογικών προβλημάτων.

Δράση για την εξάλειψη του αποκλεισμού και του εκφοβισμού στο διαδίκτυο

Η εμπλοκή σε εκφοβισμό, είτε ως θύμα είτε ως θύτης, μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στην υγεία και την κοινωνική ευημερία ενός ατόμου. 

«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Tο πρόγραμμα διανύει την έβδομη χρονιά εφαρμογής του και θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου δια ζώσης, με επιμορφωτικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, με περιπάτους καθώς και με ξεναγήσεις μαθητικών ομάδων.

ΒASF: Η εταιρεία αγροτεχνολογίας Solmeyea νικήτρια του διαγωνισμού καινοτομίας 

Ο διαγωνισμός καινοτομίας Innovation Hub 2022 απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και νέους ερευνητές επιβραβεύοντας ιδέες πράσινης ανάπτυξης.