Στο ερευνητικό έργο 5G-PHOS συνέβαλε η COSMOTE

Date:

Share post:

Στην υλοποίηση ενός υβριδικού 5G δικτύου που συνδυάζει οπτικές και ασύρματες τεχνολογίες (Fiber-Wireless) και είναι κατάλληλο για πυκνοδομημένες περιοχές, συνέβαλε η COSMOTE, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου 5G-PHOS

Το υβριδικό δίκτυο 5G-PHOS συνιστά παγκόσμια καινοτομία στις κινητές επικοινωνίες, καθώς συνδυάζει τη σταθερότητα και τις υψηλές ταχύτητες των οπτικών ινών με την ευελιξία εγκατάστασης των ασύρματων δικτύων. Χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά του, μπορεί να συνεισφέρει καταλυτικά στην εξέλιξη των δικτύων 5ης γενιάς και στην ανάπτυξη πρωτοποριακών εφαρμογών και λύσεων 5G, υψηλών απαιτήσεων.  Αποτελεί μία λύση υψηλής απόδοσης και αξιοπιστίας, με μοναδικά πλεονεκτήματα, όπως η απλοποίηση χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών εγκατάστασης, η υψηλή ενεργειακή απόδοση και η χρήση ενός πρωτοποριακού συστήματος διαχείρισης δικτυακών πόρων που αντιδρά στις αυξομειώσεις της κίνησης με τη βοήθεια έξυπνων αλγορίθμων. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα καθιστούν τη λύση ιδανική για πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, hotspots, γήπεδα, και χώρους με περιορισμούς, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι. 

Η COSMOTE είχε ρόλο τεχνικού συντονιστή του έργου και συνέβαλε σημαντικά με υψηλή τεχνογνωσία και παροχή υλικοτεχνικής υποδομής, στη δοκιμή και αξιολόγηση της λύσης, ενώ παράλληλα προώθησε με τις δράσεις της τους στόχους και τις καινοτομίες του έργου, στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό.

Πρώτη ζωντανή επίδειξη του υβριδικού δικτύου στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

Οι δυνατότητες του υβριδικού δικτύου Fiber-Wireless (FiWi) παρουσιάστηκαν ζωντανά για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια του τελικού demo της λύσης 5G-PHOS που πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, παρουσία των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο της επίδειξης σε πληθώρα υπηρεσιών: φωνής (VoLTE), δεδομένων (zero-latency MobileTV/4K-video, ΗD Movie, AR/VR Remote Assistance, AR/VR Gaming, AR/VR 12K 360 videos και IoT εφαρμογές, όπως η μέτρηση κατανάλωσης ενέργειας, περιβαλλοντικές μετρήσεις, αυτοματισμοί, κ.ά., επιβεβαιώθηκε ότι η ενσωμάτωση της λύσης 5G-PHOS σε πραγματικό δίκτυο κινητών τηλεπικοινωνιών, ανταποκρίνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις όλων των υπηρεσιών, χωρίς να επηρεάζεται η υψηλή ποιότητα εμπειρίας του χρήστη.

Το έργο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2017 και έλαβε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Horizon 2020 5G-PPP της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο έργο συμμετείχαν 16 εταίροι (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Orange, Telecom Italia, COSMOTE, Fraunhofer, Eindhoven University of Technology, MELLANOX, IMEC, SIKLU, LIONIX International, Incelligent, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Ε.Μ.Π, IQUADRAT, ERICSSON, ΠΑΟΚ, III-V lab) από 8 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία).

Ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στην έρευνα και την καινοτομία 

Με την ενεργό συμβολή του σε 31 συνολικά ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα για το 5G μέχρι σήμερα, ο Όμιλος ΟΤΕ εμπλουτίζει την τεχνογνωσία του και συμμετέχει στη διαμόρφωση και αξιολόγηση τεχνολογικών λύσεων, εμπορικών εφαρμογών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων.

Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι πρωτοπόρος στις τεχνολογικές εξελίξεις και αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο επενδυτή σε υποδομές τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Μόνο το 2021, ο Όμιλος συμμετέχει σε 37  πρωτοποριακά ερευνητικά επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ συνολικά από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 90 ερευνητικά έργα. Παράλληλα, τα Εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών του Ομίλου ΟΤΕ αξιολογούν τις νέες τεχνολογίες και τον εξοπλισμό των τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος. Με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία, ο Όμιλος ΟΤΕ φτιάχνει έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Alpha Bank: Πρωτοβουλίες για τη γυναικεία ενδυνάμωση

Συνάντηση του CEO και της CHRO του Ομίλου στο Ηράκλειο της Κρήτης με τη αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση “Women Do Business” με θέμα τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Upfield Hellas: Συμμαχία για τη μείωση σπατάλης τροφίμων

Με την ένταξή της στη Συμμαχία, η Upfield Hellas στοχεύει να συμβάλλει στην εξάλειψη της σπατάλης τροφίμων, ενός φαινομένου που είναι αρκετά έντονο στη χώρα μας.

ΕlvalHalcor: Συνεργασία με Regeneration και επένδυση στους νέους

Oλοκληρώθηκε η περίοδος συμμετοχής στο «ReGeneration Academy on Industry 4. Engineers powered by Viohalco Companies».

Pharmathen: Συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας

Πρόσφερε απευθείας στην Πρεσβεία της Ουκρανίας υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και τρόφιμα.