ΣBΠΕ: Πώς συμβάλλει στην κυκλική οικονομία η ελληνική βιομηχανία πλαστικών

Date:

Share post:

Στον επανασχεδιασμό των προϊόντων τους έχουν επενδύσει οι ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών, αποσκοπώντας να ανταποκριθούν θετικά στα ορόσημα και στους στόχους της μετάβασης προς μια Κυκλική Οικονομία.

Ειδικότερα, για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) και τα μέλη του, η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στα πλαστικά αποτελεί μία από τις μεγάλες προκλήσεις και σηματοδοτεί τη συνεισφορά του κλάδου στην ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη. 

Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών επικεντρώνεται στον στόχο να καταστεί ευκολότερη η διαδικασία της ανακύκλωσης, έχοντας υπόψη ότι οι πλαστικές συσκευασίες που περιέχουν μονάχα ένα υλικό, από τη μεγάλη οικογένεια των πολυμερών, είναι πιο εύκολο να διαχωριστούν στις μονάδες ανακύκλωσης και μετέπειτα να ανακυκλωθούν.

Τις δεσμεύσεις αυτές, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης, υπογραμμίζει ο ΣΒΠΕ με αφορμή την πρόσφατη επιβολή του τέλους ανακύκλωσης στις πλαστικές συσκευασίες, οι οποίες περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), σε συνδυασμό με άλλα πλαστικά υλικά. Για την προκειμένη περίπτωση, όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ, Νίκος Χιωτάκης: «Όλα τα προϊόντα εμφιαλωμένου νερού που διατίθενται σήμερα στην αγορά, δεν περιέχουν στην ετικέτα τους πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), άρα δεν επιβάλλεται το τέλος ανακύκλωσης σε αυτά».

Από την πλευρά της η ελληνική βιομηχανία πλαστικών επισημαίνει, για άλλη μία φορά, ότι συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή χάρη στην καινοτομία και τις προσπάθειες βελτίωσης του σχεδιασμού των προϊόντων. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, εργάζεται αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά με στόχο τον μετασχηματισμό της σε μια πιο βιώσιμη βιομηχανία, που θέτει ως προτεραιότητα την αποτροπή διαρροής πλαστικών προς το περιβάλλον. 

Τα πλαστικά είναι ένα υλικό που έχει συμβάλει αποτελεσματικά στη βελτίωση της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, προσφέροντας μια σειρά πλεονεκτημάτων: Ως γνωστόν, οι πλαστικές συσκευασίες διατηρούν φρέσκα και χωρίς αλλοιώσεις τα τρόφιμα. Επειδή δε τα προϊόντα από πλαστικά είναι ελαφρύτερα σε σχέση με τα εναλλακτικά υλικά, εξοικονομούνται σημαντικές ποσότητες ενέργειας, ενώ η συσκευασία από πλαστικά έχει συχνά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με άλλα υλικά. 

Οι εταιρείες που απαρτίζουν την ελληνική βιομηχανία πλαστικών ερευνούν και αναπτύσσουν με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τεχνικές την παραγωγή προϊόντων από πλαστικά με τους πλέον βιώσιμους τρόπους.

Σε αυτήν την προσπάθεια, ο ΣΒΠΕ έχει σύμμαχο την ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών. Για παράδειγμα, η PRE (Plastics Recyclers Europe) έχει δημιουργήσει εργαλεία όπως το «RecyClass», που έχουν ως στόχο να συμβάλουν στη βελτίωση του σχεδιασμού των προϊόντων από πλαστικά. 

Στην πράξη, με τον επανασχεδιασμό των συσκευασιών η βιομηχανία πλαστικών επιχειρεί:

  • Να κάνει ευκολότερη την ανακύκλωση με τη χρήση λιγότερων υλικών
  • Να εξοικονομήσει πόρους και ενέργεια
  • Να συμπεριλάβει υλικά που προέρχονται από ανακύκλωση στις νέες συσκευασίες
  • Να συμβάλει στην επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων από πλαστικά
  • Να προστατεύσει το περιβάλλον αυξάνοντας τα ποσοστά ανακύκλωσης με καλύτερο σχεδιασμό

«Ο ρόλος μας στον μετασχηματισμό της βιομηχανίας είναι πρωταγωνιστικός και η συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα αποτελέσει το κλειδί της επιτυχίας. Όπως, έχω επισημάνει και στο παρελθόν, τα πλαστικά είναι μέρος της λύσης και το υλικό-πυλώνας για τη μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία. Όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε μια πραγματικά βιώσιμη βιομηχανία πλαστικών στην Ελλάδα» τονίζει σχετικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Βασίλειος Γούναρης.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Διάκριση της πρωτοβουλίας KPMG “Global Cyber Day” στα Bravo

Ξεχώρισε στη θεματική Εκπαίδευση - Νέα Γενιά - Διά βίου μάθηση στον Πυλώνα «Κοινωνία» στην οποία επωφελήθηκαν περισσότεροι από 1.400 μαθητές.

Συνεργασία My market και Fabric Republic

Η δράση ξεκίνησε πιλοτικά με την τοποθέτηση ειδικά διαμορφωμένων κάδων σε 10 καταστήματα My market στην Αττική.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Έκανε τη διαφορά στον Εθελοντισμό για 12η χρονιά

Στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού της ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποιήθηκαν 235 δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τα καταστήματα, τις αποθήκες, αλλά και τα κεντρικά γραφεία.

Η FRONERI υποστηρικτής του “No Finish Line Athens 2022”

Eργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα 100 ωρών, περπατώντας ή/και τρέχοντας με στόχο να διανύσουν χιλιόμετρα αγάπης που θα μεταφραστούν σε χρηματική προσφορά προς την Ένωση «Μαζί για το Παιδί».