Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το δίκαιο της φυσικής και ιστορικής «έδρας»

Date:

Share post:

Με αφορμή την αναθέρμανση της συζήτησης σε διακυβερνητικό επίπεδο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, δημοσιεύουμε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του  Γ. Ρούντου, Διευθυντή Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας Ομίλου INTERAMERICAN, που έχει αναρτήσει στο Linkedin:

“Ένα από τα πλέον παράδοξα της ζωής του πολιτιστικού «προϊόντος», διαχρονικά, είναι η κτητική «νομιμοποίηση» και εκμετάλλευση καθ’ οιονδήποτε τρόπο) Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Αγια Σοφιά -όπως έχω ξαναγράψει- και τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα αήθους και υβριστικής έκπτωσης των Μνημείων σε προϊόντα βίαιης οικειοποίησης από άλωση, κλοπή, σύληση – από πλιάτσικο.

Τα Μνημεία δεν «κατακτώνται», δεν «απαλλοτριώνονται», δεν αλλάζουν περιεχόμενο ιδέας-νοήματος και χρήσης…

Η ευθύνη μεγάλων θεσμικών κέντρων και οργανισμών, με ρόλο θεματοφύλακα (όπως η UNESCO), για να έχουν τη θέση τους τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη φυσική έδρα τους, στο περιβάλλον και στον τόπο του δημιουργικού πνεύματος που τα γέννησε, είναι καθοριστικής σημασίας”.

Related articles

EEΣ: Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στην Καλλιθέα

Η δράση υλοποιήθηκε από την Κινητή Ομάδα Υγείας και τον Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Καλλιθέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Dentist Pass: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως 22 Δεκεμβρίου

Πάνω από 200.000 παιδιά ηλικίας 6 -12 ετών έχουν ενισχυθεί έως σήμερα από το Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας του Υπουργείου Υγείας “Dentist pass”.

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Aνακαίνιση φαρμακείου στο Τζάνειο

Το Τζάνειο Νοσοκομείο σήμερα διαθέτει πλέον ένα πλήρες αναβαθμισμένο φαρμακείο, το οποίο εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο όλων των φαρμάκων που διατίθενται στους ασθενείς.

Praktiker Hellas: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός «Σπίτι Ανοιχτό – The Challenge»

Ο διαγωνισμός, αφορά στην πλήρη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση ενός αστικού διαμερίσματος AirBnB για να γίνει φιλικό σε ΑμεΑ.
Skip to content