Τα πρότυπα βιωσιμότητας της Sasaki στο The Ellinikon Park

Date:

Share post:

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Η τάση των designers να σχεδιάζουν ανοιχτούς χώρους έχοντας κατά νου τον μετριασμό της θερμoκρασίας δεν είναι νέα αλλά ενισχύθηκε από την αύξηση της ζήτησης για υπαίθριους χώρους με προδιαγραφές για να φιλοξενήσουν δραστηριότητες, όπως άσκηση και ψυχαγωγία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Καθώς η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τις θερμοκρασίες, οι αρχιτέκτονες τοπίου σχεδιάζουν με νέα πρότυπα προσανατολιζόμενοι όλο και περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους με γνώμονα τον μετριασμό της θερμότητας. Όπως εξηγεί η Tamar Warburg, διευθύντρια βιωσιμότητας στη Sasaki, σε ένα πρόσφατο άρθρο του InsideClimateNews, η εταιρεία της εστιάζει σε αυτή την προσπάθεια, με στόχο την επέκταση της σεζόν που μπορεί κανείς να απολαύσει δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές σκέφτονται πώς να επιτρέψουν την κοινωνική απόσταση σε εξωτερικούς χώρους και αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο για τους πεζούς στους δρόμους. Η Sasaki προωθεί επίσης τη σύνδεση πάρκων με σκιασμένα μονοπάτια για τη δημιουργία δικτύων που επιτρέπουν στους ανθρώπους να μετακινούνται με τα πόδια χωρίς να βρίσκονται στον ήλιο για πολλή ώρα.

Σημειώνεται ότι η Sasaki είναι μια εταιρεία αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού με έδρα τη Βοστώνη, τα έργα της οποίας σε όλο τον κόσμο είναι προσανατολισμένα σε πρότυπα όπως LEED, Net Zero Energy, Well, Sites κ.α. ενώ μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών έχει υπογράψει το ανακοινωθέν της COP26 για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5°C. Είναι επίσης στο χαρτοφυλάκιο αρχιτεκτινικών γραφείων με τα οποία συνεργάζεται η Lamda Development στο έργο του The Ellinikon.

Μαζί με το ελληνικό γραφείο Δοξιάδη η Sasaki υπογράφει τον σχεδιασμό και τη μελέτη του The Ellinikon Park, του μεγαλύτερου παράκτιου πάρκου στην Ευρώπη, που θα δεσπόζει στην καρδιά του Ελληνικού. Σχετική παρουσίαση έγινε προ ημερών από τη Lamda Development. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά διαδικτυακή ενημέρωση της εταιρείας για τα έργα της μεγάλης ανάπλασης του Ελληνικού.

H Ολυμπιακή Πλατεία, θα αποτελέσει σημείο ανάδειξης της Ολυμπιακής κληρονομιάς, ενώ το αμφιθέατρο της περιοχής θα μπορεί να φιλοξενεί συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Στο υψηλότερο σημείο του Πάρκου θα δημιουργηθούν υπαίθριες γκαλερί που θα φιλοξενούν γλυπτά και έργα μοντέρνας Τέχνης, με έμφαση στους Έλληνες καλλιτέχνες. Σε μία έκταση μεγαλύτερη από το Πεδίον του Άρεως, θα υπάρχουν θεματικές περιοχές, όπως αμπελώνες, ελαιώνες και αγροί, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι ανακάλυψης της ελληνικής  γεωργίας. Στην περιοχή Saarinen δεσπόζει το κεντρικό κτίριο του Ανατολικού Αερολιμένα του Ελληνικού, το οποίο αποκτά νέα ζωή ως εκθεσιακό κέντρο και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Ρέμα Τραχώνων οριοθετείται και η κοίτη του απελευθερώνεται, με αποτέλεσμα την αναζωογόνηση του τοπικού οικοσυστήματος και τη μεταμόρφωση της γύρω περιοχής. Η αναμορφωμένη Λίμνη κανόε-καγιάκ των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 θα είναι ένας χώρος, όπου θα μπορεί κανείς να απολαύσει τη μαγευτική θέα από το παρατηρητήριο και να εξερευνήσει τη λίμνη. Τέλος, αναπόσπαστο μέρος του The Ellinikon Park είναι το Experience Park, στην περιοχή των τριών υποστέγων της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχει ήδη γίνει ο νέος προορισμός για στιγμές χαλάρωσης στα νότια προάστια. 

Το The Ellinikon Park θα είναι το πρώτο «έξυπνο» πάρκο στην Ελλάδα που θα ενσωματώνει έξυπνες λύσεις για την ασφάλεια των επισκεπτών και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, όπως συστήματα φωτισμού που θα προσαρμόζουν την ένταση ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, αλλά και συστήματα για τη συνεχή παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Στόχος της Lamda Development είναι οι έξυπνες υποδομές του Ελληνικού να αποτελέσουν υπόδειγμα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. 

Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο του σχεδιασμού 

To The Ellinikon Park σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας και τη βιοποικιλότητα της Αττικής. Περισσότερα από 1.000.000 νέα δέντρα και φυτά θα εμπλουτίσουν την υπάρχουσα βλάστηση, η οποία θα ενταχθεί στον σχεδιασμό. Το The Ellinikon Park, μέσω των καινοτόμων, σύγχρονων υποδομών του, θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες άρδευσης και ηλεκτροδότησής του στο σύνολό τους, αντισταθμίζοντας πλήρως το ανθρακικό του αποτύπωμα στον κύκλο ζωής του

Το πάρκο του Ελληνικού, είναι κάτι παραπάνω από ένα πράσινο, μεγάλο πάρκο. Είναι μια νέα πρόταση που εισάγει στην χώρα μας αλλά και διεθνώς έναν καινούργιο τρόπο ζωής όπου θα συνυπάρχουν αρμονικά η φύση, οι άνθρωποι και οι πιο προηγμένες εφαρμογές της τεχνολογίας. Το Πάρκο του Ελληνικού, θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει αποκλειστικά με χρήματα του επενδυτή και θα αποτελέσει ένα πάρκο-εμπειρία  με γνώμονα τον πολίτη κάθε ηλικίας” ανέφερε, στο πλαίσιο της σχετικής παρουσίασης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Διάκριση της πρωτοβουλίας KPMG “Global Cyber Day” στα Bravo

Ξεχώρισε στη θεματική Εκπαίδευση - Νέα Γενιά - Διά βίου μάθηση στον Πυλώνα «Κοινωνία» στην οποία επωφελήθηκαν περισσότεροι από 1.400 μαθητές.

Συνεργασία My market και Fabric Republic

Η δράση ξεκίνησε πιλοτικά με την τοποθέτηση ειδικά διαμορφωμένων κάδων σε 10 καταστήματα My market στην Αττική.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Έκανε τη διαφορά στον Εθελοντισμό για 12η χρονιά

Στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού της ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποιήθηκαν 235 δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τα καταστήματα, τις αποθήκες, αλλά και τα κεντρικά γραφεία.

Η FRONERI υποστηρικτής του “No Finish Line Athens 2022”

Eργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα 100 ωρών, περπατώντας ή/και τρέχοντας με στόχο να διανύσουν χιλιόμετρα αγάπης που θα μεταφραστούν σε χρηματική προσφορά προς την Ένωση «Μαζί για το Παιδί».