Τουρισμός: Ζητούμενο η ισορροπία ανάπτυξης και προστασίας της φύσης

Date:

Share post:

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Μετά από μια περίοδο δοκιμασιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο τουρισμός επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης καλλιεργώντας προσδοκίες για έσοδα αλλά το ζητούμενο είναι η επανατοποθέτησή του και σε τροχιά βιωσιμότητας

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη πολλές περιοχές ενώ δημοφιλείς προορισμοί απειλούνται από την αυξανόμενη ρύπανση, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, την υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την εξάντληση των πόρων, χωρίς να υπολογίζεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις μεταφορές για τα ταξίδια.

Ο τουρισμός πρέπει να τηρεί την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την παροχή πρόσβασης σε αυτήν, αλλά συνεπάγεται επίσης προκλήσεις που σχετίζονται με τον συνωστισμό, την πολιτισμική ιδιοποίηση και την απώλεια της αυθεντικότητας. Ο τουρισμός αποφέρει χρήματα και θέσεις εργασίας στις πόλεις και τις περιφέρειες, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει την καθημερινή ζωή των κατοίκων, καθώς και τον πολιτισμό και την κληρονομιά της περιοχής.

Ο αειφόρος τουρισμός ορίζεται από το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως ο τουρισμός που λαμβάνει πλήρως υπόψη τις τρέχουσες και μελλοντικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, καλύπτοντας τις ανάγκες των επισκεπτών, των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινοτήτων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που προωθεί ο παγκόσμιος οργανισμός και οι πρακτικές διαχείρισης για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη εφαρμόζονται σε όλες τις μορφές τουρισμού, σε όλους τους τύπους προορισμών, συμπεριλαμβανομένου του μαζικού τουρισμού και των διαφόρων εξειδικευμένων μορφών τουρισμού. Οι αρχές της αειφορίας αναφέρονται στις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικο-πολιτιστικές πτυχές της τουριστικής ανάπτυξης και στόχος είναι να δημιουργηθεί ισορροπία μεταξύ αυτών των τριών διαστάσεων για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού απαιτείται βέλτιστη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας, σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδοσιακές αξίες των τοπικών κοινοτήτων και στήριξη των τοπικών οικονομιών ώστε να δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης και σταθερό εισόδημα στους κατοίκους. Επίσης, η επίτευξη βιώσιμου τουρισμού είναι μια συνεχής διαδικασία και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση των επιπτώσεων, εισάγοντας τα απαραίτητα προληπτικά ή/και διορθωτικά μέτρα όποτε είναι απαραίτητο.

H επένδυση της Calilo στην Ίο

Οι σωστές υποδομές και η εκπαίδευση των επισκεπτών, αποτελούν βασικά συστατικά της επιτυχούς διαχείρισης ενός προορισμού και της δημιουργίας ενός βιώσιμου μοντέλου για την ανάπτυξή του. Ειδικότερα στην Ελλάδα, που η ανάπτυξη της οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό μια σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που επιβραβεύει την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και προάγει την έρευνα και την καινοτομία, αποτελεί μονόδρομο για την αειφορία του κλάδου. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Hotel Brain Κωνσταντίνος Ζήκος σε συζήτηση για την βιωσιμότητα στον τουριστικό τομέα που αναπτύχθηκε στο TEDxAthens 2023, με τη συμμετοχή του Ομίλου Calilo, που δραστηριοποιείται στην Ίο υλοποιώντας στρατηγικές επενδύσεις βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Όπως είπε η Διευθύντρια Στρατηγικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου Calilo, Έρικα Μιχαλοπούλου, o όμιλος έχει δεσμευτεί να αξιοποιήσει μόνο το 1% της γης που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του, παρ’ ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπεται η αξιοποίηση του 10%. Προωθεί δε τη δημιουργία ενός πρότυπου τουριστικού προϊόντος υψηλών προδιαγραφών και περιορισμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, το οποίο ενσωματώνεται αρμονικά στο οικοσύστημα της Ίου. Η ανακύκλωση του νερού στις υποδομές του, η μείωση της χρήσης πλαστικού κατά 30% σε όλη του την εφοδιαστική αλυσίδα, οι δενδροφυτεύσεις για την ενίσχυση του πρασίνου και η δημιουργία καταφυγίου ιπποειδών, είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες που ο όμιλος Calilo πραγματοποιεί ώστε να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιο-οικονομίας Κωνσταντίνα Κοτταρίδη και τον Επίκουρο Καθηγητή Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πειραιά Σωτήρη Βαρελά, οι σωστές υποδομές και η εκπαίδευση των επισκεπτών, αποτελούν βασικά συστατικά της επιτυχούς διαχείρισης ενός προορισμού και της δημιουργίας ενός βιώσιμου μοντέλου για την ανάπτυξή του.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Βίκος: 1ο Cycladic Kids Festival 23 και 24 Σεπτεμβρίου

Το διήμερο σαββατοκύριακο για τα παιδιά, πραγματοποιείται με αφορμή τον 10ου Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

SEAJETS: Δίπλα στους πληγέντες και στην κακοκαιρία Daniel 

Τέσσερις νταλίκες με μπουκάλια νερό του 1,5 λίτρου παραδόθηκαν στο Δημαρχείο Βόλου, μία νταλίκα στην Αγριά Βόλου και οι υπόλοιπες ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες. 

Διάλογοι ΙΣΝ: Τηλεθεατές ή πολίτες;

Θα τεθεί το ερώτημα αν έχουμε μετατραπεί από ενεργοί πολίτες σε απλούς θεατές ή καταναλωτές ειδήσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εμπλοκή μας στην πολιτική και πολιτειακή ζωή.

Χαμόγελο του Παιδιού: Διεθνής Συνάντηση με τον Σουηδικό Φορέα BRIS

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις και συζητήσεις υπό τον συντονισμό της Πηγής Πρωτοψάλτη, Συντονίστριας των Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Skip to content