Το UN Global Compact Network Hellas αναλαμβάνει δράση για τη βιωσιμότητα

Η μελέτη "The 2021 United Nations Global Compact– Accenture CEO Study on Sustainability Nations Global Compact" δείχνει ότι 81% των CEOs δηλώνουν ότι αναπτύσσουν νέα βιώσιμα προϊόντα και 74% στρέφεται στο κυκλικό μοντέλο.
mountains, alps, meadow-736886.jpg

Tης Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

To 49% των CEOs, δηλαδή ο ένας στους δύο αντιμετώπισε επιπτώσεις στην δραστηριότητα της εταιρείας του από διακοπές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας. To 64% έχει αρχίσει να διαφοροποιεί το μίγμα εισροών σε προϊόντα και λειτουργίες και το 63% αναφέρει διαφοροποιήσεις στο ανθρώπινο δυναμικό σε επίπεδο γεωγραφίας και δραστηριοτήτων. Eπίσης, έχει αυξηθεί το ποσοστό των CEOs (σε 31% το 2021 από 18% το 2016) που αναφέρουν τους επενδυτές ως μια κρίσιμη ομάδα άσκησης επιρροής για τη διαχείριση μελλοντικών προσπαθειών βιωσιμότητας.

Τα παραπάνω αποτελούν ευρήματα πρόσφατης μελέτης του United Nations Global Compact σε συνεργασία με την Accenture σε 113 χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα το 81% των CEOs δηλώνουν ότι αναπτύσσουν ήδη νέα βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες ενώ σε ποσοστό 74% έχουν αρχίσει να υιοθετούν κυκλικό μοντέλο στις δραστηριότητες τους. Στοιχεία της μελέτης αναμένεται να παρουσιαστούν και στην Ελλάδα στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το ελληνικό τμήμα του δικτύου του Global Compact στο πλαίσιο δράσεων για την ενημέρωση των επιχειρήσεων και την ανταλλαγή απόψεων σε μια περίοδο προκλήσεων.

Διαπιστώνεται άλλωστε ότι τα επιτελεία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι σε εγρήγορση εμπρός στις δεσμεύσεις της ΕΕ για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη το 2050, στις πιέσεις για δράση στο θέμα της μείωσης των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, καθώς και εν μέσω διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της πρόσφατης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνει δράση και ο νεοσύστατος ελληνικός βραχίονας του United Nations Global Compact Network, το ελληνικό δίκτυο της μεγαλύτερης παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Όπως αναφέρει η πρώτη πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas, Ιουλία Τσέτη, σε μία εποχή γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητα, φαίνεται ότι η μόνη σταθερά, είναι η έμφαση σε πολιτικές και ενέργειες, που είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το περιβάλλον, τη βιωσιμότητά του, το νέο παραγωγικό μοντέλο, αλλά και την ανάγκη για ένα Ηθικό Επιχειρείν. Η κ. Τσέτη προανήγγειλλε ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση από το δίκτυο την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, 16.00 έως 17.30 με θέμα “Connecting the dots for Sustainable Development”.

Όπως σημειώνει “επιζητούμε ισορροπία και ηθικές συνεργασίες με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, την κυβέρνηση και τους θεσμικούς φορείς. Η ενσωμάτωση των Δέκα Αρχών του UN Global Compact και των SDGs στον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης, αποτελούν την υγιή πυξίδα για την επόμενη ημέρα. Αποτελεί χρέος των επιχειρήσεων να συνταχθούν με τη βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου κοινωνία, επιχειρήσεις και οικονομία, να αποτελέσουν έναν ισχυρό κρίκο, ώστε κάθε κρίση να μπορεί να μετασχηματίζεται σε ευκαιρία, αλλά και σε πράξεις με αξία, αποδοτικότητα, ενσυναίσθηση και ηθική”. 

Με λιγότερο από μια δεκαετία μπροστά μας για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), η εκδήλωση διασυνδέει εκπροσώπους της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την ανάδειξη της συνεργασίας όλων των πλευρών ως απαραίτητο συστατικό για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και συμπεριληπτικού μέλλοντος και στη χώρα μας.   

Την εκδήλωση του UN Global Compact Network Hellas θα χαιρετίσουν η CEO και Executive Director του UN Global Compact, Sanda Ojiambo, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τις Δέκα Αρχές του UN Global Compact, τους SDGs και τον νευραλγικό ρόλο των Τοπικών Δικτύων στη λειτουργία αυτής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας, και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, ενόψει της επικείμενης υποβολής της Ελληνικής Εθελοντικής Εθνικής Αξιολόγησης σε σχέση με την Agenda 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Voluntary National Review) στο επόμενο High-Level Political Forum των Ηνωμένων Εθνών.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της διασφάλισης μιας δίκαιης μετάβασης. Στο θέμα θα τοποθετηθεί η επικεφαλής του Climate Team του UN Global Compact, Heidi Huusko, η οποία θα μιλήσει για τα βασικά αποτελέσματα της συνόδου COP26 και για τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας “Climate Leadership in the eleventh hour” που πραγματοποιήθηκε σε CEO ηγέτιδων επιχειρήσεων ανά τον κόσμο. 

Με στόχο οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης να αναγνωρίσουν τις προτεραιότητες που συνδέονται με το ζήτημα, να αντιληφθούν τις δράσεις που αναμένονται από τη δική τους πλευρά για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και να ενημερωθούν για το κανονιστικό πλαίσιο και τα εργαλεία που θα υποστηρίξουν τη δίκαιη μετάβαση, το UN Global Compact Network Hellas έχει σχεδιάσει πάνελ συζήτησης, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Μέλος ΔΣ του UN Global Compact Network Hellas, Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς, Ανδρέας Παπανδρέου, Καθηγητής ΕΚΠΑ και Συνπρόεδρος του Sustainable Development Solutions Network Greece και Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Η διεξαγωγή αυτού του διαλόγου εγκαινιάζει μια σειρά πολύ-συμμετοχικών διαλόγων που θα διοργανωθούν από το UN Global Compact Network Hellas για θέματα υψηλής προτεραιότητας στην ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφή στο Newsletter

Γίνε και εσύ ένας από τους 3,000 κοινωνικά υπεύθυνους συνδρομητές μας!

τα πιο πρόσφατα νέα της ΕΚΕ

το Εβδομαδιαίο Newsletter του CSR

Γίνε και εσύ ένας από τους 3,000 κοινωνικά υπεύθυνους συνδρομητές μας!