Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)
Ευτυχώς για τον τραπεζικό τομέα, θα χρειαστoύν σημαντικές επενδύσεις όσο η βιωσιμότητα είναι στην κορυφή της εταιρικής ατζέντας και μπορεί να υποβαθμίζονται ορισμένες επενδύσεις τους σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων αλλά μπορούν να προσβλέπουν σε μεγάλα οφέλη από τις νέες “πράσινες” επενδύσεις που απαιτεί η απεξάρτηση από τον άνθρακα μέχρι το 2050.
Σύμφωνα με στοιχεία του CNBC, που επικαλούνται στελέχη της Accenture* σε έκθεσή τους για τις τάσεις στον τραπεζικό κλάδο, οι 60 κορυφαίες τράπεζες του κόσμου χρηματοδότησαν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων με 3,8 τρισ. δολ. στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Ο τραπεζικός κλάδος θέλει να διατηρήσει αυτά τα έσοδα αλλά ο στόχος για απεξάρτηση από τον άνθρακα δημιουργεί αβεβαιότητες. Αν ωστόσο υπολογιστεί ότι θα απαιτηθούν πάνω από 150 τρισ. δολ. για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια τα επόμενα χρόνια (εκτίμηση Bank of America) οι προοπτικές διαγράφονται λαμπρές.
Προφανώς οι τράπεζες, ως μέρος της παγκόσμιας οικονομίας θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων οργανισμών, όπως η Google και η Microsoft, για να αντισταθμίσουν τις δικές τους εκπομπές άνθρακα, κάτι που συνδέεται με τις εκπομπές άνθρακα αυτών που δανείζουν και χρηματοδοτούν.
Θα υπάρξει πρόσθετο βάρος συμμόρφωσης, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να αναφέρουν την πρόοδό τους αναφορικά με τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και τους στόχους για την εταιρική διακυβέρνηση (ESG) και να επενδύσουν σ’ αυτούς τους στόχους. Τις ευκαιρίες που αναδύονται στο νέο περιβάλλον αναδεικνύει η έκθεση της Accenture “Banking Top 10 Trends for 2022” προτάσσοντας τις νέες τεχνολογίες που αλλάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς. Οι τράπεζες δεν αποτελούν εξαίρεση, με ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να μεταφέρεται σταδιακά σε μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες μέσω των υπερ-εφαρμογών (super-apps).
Oι αναδυόμενες τάσεις
Σύμφωνα με τους αναλυτές το 2022 θα είναι το έτος που οι τράπεζες θα αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στην διατήρηση του περιβάλλοντος, με τις ρυθμιστικές αρχές θα οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση ενώ μια άλλη τάση είναι η είσοδος στην αγορά περισσότερων νέων προϊόντων. Στις προκλήσεις προστίθενται οι προμήθειες, το κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης σε ένα περιβάλλον όπου αναδύονται νέες ευκαιρίες αλλά και κίνδυνοι. Για παράδειγμα τα ψηφιακά νομίσματα μπαίνουν σε άλλη εποχή, με τις κεντρικές τράπεζες να εισάγουν πλαίσια ελέγχου. Ταυτόχρονα ο τραπεζικός κλάδος αλλάζει αφήγημα σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση αρχίζουν να ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες, με την επόμενη επανάσταση στις πληρωμές να έρχεται από τα ανοιχτά δίκτυα – πληρωμές οπουδήποτε, οποτεδήποτε και με οποιοδήποτε τρόπο επιλέξει ο καταναλωτής. Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθεί ανάπτυξη και από τις διεθνείς δραστηριότητες των τραπεζών με ταυτόχρονη αξιοποίηση του ανθρώπινου ταλέντου.
*Σημειώνεται ότι συμπτωματικά μόλις ολοκληρώθηκε η μεταστέγαση του διεθνούς κόμβου καινοτομίας της Accenture Greece στη #Θεσσαλονίκη σε έναν υπερσύγχρονο χώρο στην περιοχή της Πυλαίας. Οι νέες εγκαταστάσεις πληρούν όλες τις απαιτήσεις και προδιαγραφές του σύγχρονου τρόπου εργασίας, υποστηρίζοντας παράλληλα τη μεγάλη ομάδα στελεχών της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα και το ισχυρό πλάνο της προσλήψεων.