Υπεράκτια αιολικά: Η Ελλάδα ως πυλώνας ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης

Date:

Share post:

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Καθώς η ισχύς των κρατών αποσυνδέεται σταδιακά από την πρόσβαση στα ορυκτά καύσιμα, η επένδυση στις ΑΠΕ και η απεξάρτηση της οικονομίας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων θα αναδείξει νέους πρωταγωνιστές στo γεωπολιτικό χάρτη.

Αυτό φαντάζει ως ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς η γρήγορη μετάβαση σε ΑΠΕ και η αντικατάσταση του προγράμματος των εξορύξεων με την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων μπορεί να δράσει ανασχετικά στη δημιουργία γεωπολιτικών εντάσεων αναβαθμίζοντας την αυτάρκεια της Ελλάδας, ώστε να μην επηρεάζεται από διεθνείς κρίσεις όπως η σημερινή.

Τα παραπάνω αποτελούν βασικά συμπεράσματα σε κείμενο πολιτικής που εκπόνησε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Εμμανουέλα Δούση, κάτοχο της έδρας της UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία, στο πλαίσιο συνεργασίας με την δεξαμενή σκέψης για το περιβάλλον The Green Tank

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας (στην Ελλάδα εντός των οριοθετημένων περιοχών ή εντός της μέσης γραμμής) παρέχει τη δυνατότητα και νομική κάλυψη για την τοποθέτηση και λειτουργία πάρκων υπεράκτιων αιολικών σταθερής έδρασης, προσφέροντας την ίδια κατοχύρωση συμφερόντων όπως και στην περίπτωση των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Το καθεστώς της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) -στην Ελλάδα εντός της κηρυχθείσας ΑΟΖ στη μερικώς οριοθετημένη με την Αίγυπτο περιοχή νοτίως της Κρήτης και της Ρόδου και εντός της ΑΟΖ που επίκειται να κηρυχθεί στην οριοθετημένη με την Ιταλία περιοχή του Ιονίου- παρέχει πλήρη προστασία των συμφερόντων του παράκτιου κράτους και των επενδυτών δεδομένου ότι καλύπτει πέρα από τα αιολικά πάρκα σταθερής έδρασης και την εγκατάσταση πλωτών αιολικών στα υπερκείμενα ύδατα.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο κείμενο πολιτικής με τίτλο “Eξορύξεις vs Υπεράκτια Αιολικά: Μπορεί η Ελλάδα να γίνει πράσινος ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο;”, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων περιορίζονται μόνο στην αξιοποίηση του καθεστώτος της υφαλοκρηπίδας. H εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών – είτε σταθερής έδρασης είτε πλωτών- μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα ώστε η Ελλάδα να επεκτείνει την άσκηση δικαιοδοσίας της επί των παρακείμενων υδάτων της με την κήρυξη ΑΟΖ και σε άλλες περιοχές.

Σε διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για την παρουσίαση των παραπάνω θέσεων, η Ιόλη Χριστοπούλου, Διευθύντρια πολιτικής του Green Tank, χαρτογράφησε τις προκλήσεις που δημιουργεί για την Ελλάδα η ενεργειακή κρίση και τις δυνατότητες της πράσινης διεξόδου. Η Εμμανουέλα Δούση, Καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθύντρια της έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία, παρουσίασε το σκεπτικό και τα βασικά σημεία του κειμένου πολιτικής τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων έχει πλέον ξεπεραστεί από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις. Από την πλευρά του ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Κάτοχος Έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ της Τουρκίας, Κύριος Ερευνητής και Επικεφαλής Προγράμματος Τουρκίας στο ΕΛΙΑΜΕΠ, κατέθεσε τις προοπτικές εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών στην παρούσα διεθνοπολιτική συγκυρία και στο μέλλον. Όπως είπε, η αναστάτωση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην ευρωπαϊκή αγορά ενεργείας και ειδικότερα του φυσικού αερίου δεν μπορεί να οδηγήσει στον αποπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την υποκατάσταση των υδρογονανθράκων από ανανεώσιμες πηγές ενεργείας, όπως αυτή αποκρυσταλλώθηκε στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η ταχεία ίδρυση υπεράκτιων αιολικών πάρκων μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ηγέτιδα χώρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, να συμβάλει στη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των παρακτίων κρατών και να προσφέρει ένα ισχυρό εργαλείο περιφερειακής συνεργασίας.

Ο Ευτύχιος Σαρτζετάκης, Καθηγητής Οικονομικών του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρουσίασε εκτιμήσεις για το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος και για το όφελος των δυνητικών εξορύξεων ενώ ο Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ, σχολίασε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις σήμερα και στο μέλλον για τα υπεράκτια αιολικά. Όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό να τεθεί γρήγορα σε τροχιά ολοκλήρωσης και εφαρμογής το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Εξήγησε ότι η συστηματική και συντονισμένη δουλειά από τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται είναι σημαντική ώστε να προσδιορισθούν και να θεσπισθούν οι κατ΄ αρχήν κατάλληλες ευρύτερες περιοχές και να δοθούν οι πρώτες άδειες στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπασταματίου, μπορούμε να κάνουμε άμεσα ένα σημαντικό βήμα ώστε το αιολικό μας δυναμικό – και ιδίως αυτό του Αιγαίου – να καταστεί πυλώνας ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

ΖΑΓΟΡΙ & Green Cola στηρίζουνστήριξαν ημερίδα του Α.Ο.Ωκεανός

Στο “International Swim Meet OKEANOS 2023’’ συμμετείχαν κολυμβητικά σωματεία, προπονητές και αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μέλη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας.

Το «προΣfEEρουμε» στην Αλεξανδρούπολη με δωρεά καρδιογράφου και Rapid Tests

Το ταξίδι του «προΣfΕΕρουμε», που αποτελεί κοινό όραμα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), ξεκίνησε στα τέλη του 2016.

Praktiker Hellas: Δράσεις προσφοράς σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Η Praktiker έχει ήδη συστήσει στο ευρύ κοινό το πρόγραμμα προσβασιμότητας και συμπερίληψης «Σπίτι Ανοιχτό» με το οποίο αναβαθμίζει τις υπηρεσίες και τις δομές της, φυσικές και ψηφιακές.

ΕΥ Ελλάδος: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2022

Η Έκθεση έχει συνταχθεί σύμφωνα με τα GRI Standards 2021 και αποτυπώνει την επίδραση της λειτουργίας της εταιρείας στην Οικονομία, το Περιβάλλον και τους Ανθρώπους.