Όμιλος Σαρακάκη: Απολογισμός ανακύκλωσης αποτσίγαρων 

Date:

Share post:

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, ένας επιχειρηματικός όμιλος με 100 και πλέον χρόνια ιστορία και η πρώτη εταιρεία στον κλάδο του Mobility στην Ελλάδα που έθεσε σε εφαρμογή το πρωτοπόρο και φιλόδοξο εγχείρημα ανακύκλωσης αποτσίγαρων, δημοσίευσε πρόσφατα τον πρώτο ετήσιο απολογισμό για το 2022. 

Για το διάστημα από 1/1/2022 έως και 31/12/2022, από τους ειδικούς κάδους αντοχής ανακύκλωσης αποτσίγαρων που έχουν τοποθετηθεί από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Cigaret Cycle στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη στη Λεωφ. Αθηνών 71, συλλέχθηκαν 17.250 αποτσίγαρα συνολικού βάρους 17,25 κιλών.

Από την επεξεργασία τους μέσω της ανακύκλωσης θα προκύψουν 3,80 κιλά λίπασμα και 13,00 κιλά πρώτη ύλη βιομηχανικού πλαστικούΤο συνολικό κέρδος για το περιβάλλον είναι 120,00 m3 (κυβικά) γλυκού ή αλμυρού νερού τα οποία σωθήκαν από τη ρύπανση. 

Πιστός στη δέσμευσή του για υιοθέτηση και υλοποίηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, μέσω της συνεργασίας με τη Cigaret Cycle, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη φιλοδοξεί: 

  1. Να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση όλων για τους κινδύνους ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα αποτσίγαρα
  2. Να διευρύνει τους τρόπους με τους οποίους φροντίζει για την ελαχιστοποίηση των ποσοτήτων των τελικώς παραγομένων αποβλήτων εφαρμόζοντας βέλτιστες τεχνικές ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. 

Τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις αποτυπώνουν την προσήλωση του Ομίλου στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας ανοίγοντας το δρόμο προς την πράσινη κουλτούρα και την υιοθέτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι: 

  • Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες. 
  • Τα αποτσίγαρα περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό και εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής.
  • Τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό.
  • Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά νερά και αλμυρό νερό.
  • Στο εξωτερικό έχει δρομολογηθεί η ανακύκλωσή τους σε ειδικούς κάδους.
  • Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους.

Related articles

Όλγα Ίτσιου (Dimand): Το κτιριακό απόθεμα δεν είναι προσβάσιμο σε AμεΑ

Το κτιριακό απόθεμα της χώρας σε μεγάλο βαθμό παραμένει μη προσβάσιμο αν και από το 2012 έγινε από το νόμο απαραίτητη η μελέτη προσβασιμότητας.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Διάκριση για το εργασιακό περιβάλλον

H διαδικασία αξιολόγησης ως Great Place to Work® βασίστηκε σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο Trust Index©, με αξίες σημαντικές για κάθε εργασιακό περιβάλλον.

Δύο υβριδικές φορτηγίδες ζωοτροφών στον στόλο της Philosofish

Οι φορτηγίδες έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία AKVA με στόχο να καλύψουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου.

Διάκριση για τα TÜV AUSTRIA Food Allergens Labs

Τα  Food Experts’ Awards είναι διεθνή βραβεία, που διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το cibum.