Connect with us

12# Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή

1ο βήμα για την κατάργηστη των πλαστικών μιας χρήσης

Δημοσιεύτηκε

on

Το 2021 αρχίζει η εφαρμογή του σχεδίου για την κατάργηση συγκεκριμένων πλαστικών μιας χρήσης, με τους φορείς του δημοσίου να κάνουν το πρώτο βήμα για την υλοποίησή του.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης απέστειλε ενημερωτική επιστολή σε όλους τους φορείς του δημοσίου για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης στο δημόσιο από την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει ο νόμος 4736/2020 για τη κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Οκτώβριο – όλοι οι φορείς του δημοσίου (φορείς Γενικής Κυβέρνησης) έχουν την υποχρέωση να σταματήσουν να προμηθεύονται 10 συγκεκριμένες κατηγορίες πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης. Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης στην Ελλάδα, που προβλέπεται να εφαρμοστεί από την 3η Ιουλίου 2021.

Ειδικότερα, από την 1η Φεβρουαρίου 2021 το δημόσιο δεν μπορεί να προμηθεύεται: πλαστικά μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, κουτάλια, μαχαίρια, ξυλάκια φαγητού), πλαστικά πιάτα, πλαστικά καλαμάκια, πλαστικούς αναδευτήρες ποτών, πλαστικές μπατονέτες, πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών (όχι τα μπαλόνια), περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ), περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ), καθώς και τα καπάκια και τα καλύμματά τους, κυπελάκια για ποτά από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ), καθώς και τα καπάκια και καλύμματά τους. Επιπλέον, όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη (όπως σακούλες και περιέκτες τροφίμων από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη).

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση των παραπάνω προϊόντων δεν αφορά δημόσιες συμβάσεις για τις οποίες η διαδικασία ανάθεσης έχει ξεκινήσει πριν την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Εντωμεταξύ, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, προσφέρθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής συμβολικά κάποια επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη προς αντικατάσταση των πλαστικών και αργότερα σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, πρόσφερε στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα ένα “πράσινο” σετ με επαναχρησιμοποιούμενα είδη καθημερινής χρήσης (δοχείο νερού, κύπελλο για καφέ, πάνινη τσάντα) και ενημερωτικό υλικό για την εκστρατεία απόσυρσης των πλαστικών μιας χρήσης που πραγματοποιεί το υπουργείο. 

Οικολογικές πρακτικές στη Βουλή

Επίσης “πράσινα” είδη καθημερινής χρήσης για όλους τους βουλευτές εξασφάλισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με στόχο η Βουλή να υιοθετήσει πρώτη στην πράξη την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Στο πλαίσιο της συμβολικής επίσκεψης του επιτελείου του ΥΠΕΝ στον πρόεδρο της Βουλής, ο τελευταίος συνεχάρη τον κ. Χατζηδάκη για τη νομοθετική πρωτοβουλία λέγοντας χαρακτηριστικά: “από σήμερα κηρύξατε την έναρξη μιας έμπρακτης συμπεριφοράς απέναντι στα πλαστικά μιας χρήσης πολύ νωρίτερα από τα όρια που βάζει ο νόμος… Είναι μια πρωτοβουλία που πρέπει προφανώς να αγκαλιαστεί από όλους. Είναι μια πρωτοβουλία άξια συγχαρητηρίων να ενημερώσετε εμπράκτως και όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου να πρωτοστατήσουν στη διάδοση της κοινωνικής ευθύνης. Η Βουλή των Ελλήνων διαχρονικά στηρίζει την οικολογική συνείδηση και κυρίως την οικολογική πρακτική. Σε όλους τους χώρους της Βουλής υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης για όλων των ειδών τα υλικά και καλωσορίζουμε αυτό το ωραίο δώρο που μας κάνετε. Αν δεν καταλάβουμε ότι το περιβάλλον το κρατάμε στα χέρια μας, δεν θα μπορέσουμε να παραδώσουμε ένα υγιέστερο περιβάλλον στα παιδιά μας”.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το πλαίσιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης πέραν του ότι καθιστά την Ελλάδα μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που υιοθετούν την σχετική Οδηγία, δίνει και τον κατάλληλο χρόνο στην αγορά και τους πολίτες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κουφωματα pvc

ΑΠΟΨΕΙΣ