10 χρόνια δράσης από το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Δίκτυο “YouSmile”

Date:

Share post:

Δέκα χρόνια δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης συμπλήρωσε το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο «YouSmile» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μαθητικού Εθελοντισμού, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στην οποία τα παιδιά έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Πρόκειται για το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Εθελοντισμού για παιδιά, που η θεληματική τους δράση στηρίζεται αποκλειστικά σε υλικό που δημιουργείται από τις ανάγκες και προτάσεις των ίδιων των παιδιών που συμμετέχουν. Το YouSmile αποτελεί επίσης το μόνο πρόγραμμα εθελοντισμού στην Ελλάδα απόλυτα προσαρμοσμένο στις απαιτητικές σχολικές κι εξωσχολικές ανάγκες των μαθητών που θέλουν να συμμετέχουν.

Στα 10 χρόνια από την ίδρυσή του, έχουν συμμετάσχει 47.842 παιδιά και 454 σχολεία, έχοντας εμπνευστεί και δημιουργήσει 470 spots για θέματα παιδιών, και 53 καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θεματικές το bullying, την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τη σεξουαλική κακοποίηση κ.α..

Στο πλαίσιο της 25ης Οκτωβρίου, επέτειος των 10 χρόνων ίδρυσης του YouSmile, μεταδόθηκε ένα Webshow των YouSmilers από καρδιάς, στο οποίο οι ίδιοι προσκάλεσαν κι άλλους συνοδοιπόρους τους να μοιραστούν, καθένας από το πεδίο του και την εμπειρία του κοντά τους, πώς το YouSmile έχει βοηθήσει ουσιαστικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Παράλληλα, και καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς, θα υλοποιηθεί μία σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων που θα συνοδεύονται από εξειδικευμένο υλικό επικοινωνίας των παιδιών (σποτάκια, εκπομπές, δημιουργίες).

Την επέτειο του YouSmile χαιρέτισε η Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Μέσα από τη στενή μου σχέση και αλληλεπίδραση με τους YouSmilers έχω πολλαπλά ωφεληθεί από τα μαθήματα ζωής, προσφοράς, αισιοδοξίας και σπουδαίων πράξεων που τα παιδιά παραδίδουν με την εθελοντική τους δράση. Χαίρομαι που η πολυβραβευμένη δράση του YouSmile έχει αναγνωριστεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και σας ευχαριστώ που με κάνετε μέλος της μεγάλης οικογένειάς σας, με την ευχή για πολλά πολλά ακόμα χρόνια κοινωνικής συμμετοχής και μαχητικότητας που θα εξασφαλίσει την ευημερία των παιδιών όλου του κόσμου».

Ο Προέδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος τόνισε:«27 χρόνια πριν, ένα 10χρονο σοφό παιδί κατάφερε να εμπνεύσει τους συνομιλήκους του, και ήταν αυτά τα παιδιά που πρώτα συμμερίστηκαν με πάθος την ιδέα και το Όραμα του Ανδρέα, ξεκινώντας αυθόρμητα να υλοποιούν μία σειρά δράσεων που απευθύνονταν στα παιδιά που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεγαλώνοντας, αυτά τα παιδιά προχώρησαν και έδωσαν τη σκυτάλη στους σημερινούς YouSmilers, οι οποίοι, εδώ και 10, χρόνια υλοποιούν, με πάθος και συνέπεια, δράσεις που έχουν τη γνήσια διαμόρφωση των δικών τους ιδεών και πρακτικών. Δράσεις με τη φωνή των παιδιών, από την ψυχή των παιδιών, από την ανιδιοτελή τους προσφορά. Εύχομαι στους YouSmilers να συνεχίσουν το μοναδικό τους έργο, γιατί αυτό το “Χαμόγελο” του Ανδρέα μπορεί και πρέπει να απλωθεί στις καρδιές και την καθημερινότητα όλων των παιδιών. Το YouSmile είναι η ζωντανή απόδειξη ότι όταν αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας ισότιμα, δίνοντάς τους βήμα, μπορεί και γεννάται η ελπίδα μας για το μέλλον».

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Επανεκκίνηση του φράγματος Τσικαλαριού στη Νάξο

Η κατασκευή του φράγματος είχε ξεκινήσει πριν από μια δεκαετία αλλά έχουν διακοπεί οι εργασίες λόγω γεωλογικών και αρχαιολογικών προβλημάτων.

Δράση για την εξάλειψη του αποκλεισμού και του εκφοβισμού στο διαδίκτυο

Η εμπλοκή σε εκφοβισμό, είτε ως θύμα είτε ως θύτης, μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στην υγεία και την κοινωνική ευημερία ενός ατόμου. 

«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Tο πρόγραμμα διανύει την έβδομη χρονιά εφαρμογής του και θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου δια ζώσης, με επιμορφωτικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, με περιπάτους καθώς και με ξεναγήσεις μαθητικών ομάδων.

ΒASF: Η εταιρεία αγροτεχνολογίας Solmeyea νικήτρια του διαγωνισμού καινοτομίας 

Ο διαγωνισμός καινοτομίας Innovation Hub 2022 απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και νέους ερευνητές επιβραβεύοντας ιδέες πράσινης ανάπτυξης.