Connect with us

Μέρος Διεθνών Δικτύων

10.000 δολ. στο ΕΛΙΖΑ από την Ελληνική Πρωτοβουλία

Η Ελληνική Πρωτοβουλία ανακοίνωσε νέα χορηγία ύψους 10.000 δολ. στον οργανισμό ΕΛΙΖΑ – Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.

Το ΕΛΙΖΑ είναι μια Ελληνική εξειδικευμένη μη-κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση και η μόνη οργάνωση που δίνει  έμφαση στην προσχολική ηλικία. Μέσω της χορηγίας, η Ελληνική Πρωτοβουλία ήταν ο αποκλειστικός χορηγός της «1ης Ημερίδας Κατάρτισης Νοσηλευτών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών» που διοργάνωσε το ΕΛΙΖΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» στις 29 Μαρτίου στην Αθήνα.

To ΕΛΙΖΑ ιδρύθηκε το 2008 και έκτοτε βρίσκεται δίπλα στα μικρά παιδιά που βιώνουν ή κινδυνεύουν από κακοποίηση. Μέσω της δράσης του και των επιστημονικών του συνεργασιών σε Ελλάδα και Αμερική, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο θέμα της κακοποίησης παιδιών, εκπαιδεύοντας τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, συμβουλεύοντας τους γονείς και διδάσκοντας στα ίδια τα μικρά παιδιά πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία για το φαινόμενο της κακοποίησης των παιδιών στην Ελλάδα, είναι ενδεικτικά της σοβαρής δουλειάς που πρέπει να γίνει προκειμένου να εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Ένα στα πέντε παιδία έχει βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό κακοποίησης. Το φαινόμενο γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο δεδομένου ότι εννέα στις δέκα περιπτώσεις από τα σοβαρά περιστατικά κακοποίησης δεν καταγράφονται από τις αρχές και συνεπώς δεν λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης. Το έργο του ΕΛΙΖΑ είναι απόλυτα αναγκαίο και πιο επίκαιρο από ποτέ, ώστε να αποκτήσουν οι επαγγελματίες υγείας την κατάλληλη ενημέρωση και εξειδίκευση, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να διαχειρισθούν με τον πλέον ορθό τρόπο περιστατικά κακοποίησης παιδιών. Λόγω της διεπιστημονικής προσέγγισης με την οποία το ΕΛΙΖΑ αντιμετωπίζει το φαινόμενο, έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα για την ενίσχυση της αλυσίδας προστασίας των παιδιών και είμαστε αισιόδοξοι για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Με την αποκλειστική χορηγία της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, το ΕΛΙΖΑ πραγματοποίησε για 1η φορά στην Ελλάδα μία ημερίδα. με στόχο την εκπαίδευση και ενημέρωση των νοσηλευτών που εργάζονται σε νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Ο ρόλος των νοσηλευτών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς είναι οι πρώτοι επαγγελματίες  που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά. Επιπλέον, οι νοσηλευτές περνούν πολύ χρόνο δίπλα στα παιδιά και στις οικογένειες τους και έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα αρχείο για τη παροχή σημαντικών πληροφοριών. Η ημερίδα εστίασε στην εξειδίκευση των νοσηλευτών, τον καθορισμό των κατευθυντήριων προτυποποιημένων γραμμών για τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης παιδιών και τη χρήση διεπιστημονικής προσέγγισης στα περιστατικά παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίησης.

Ο Μιχάλης Πρίντζος, THI Director of Programming, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα είναι απασχολημένη με την αναζωογόνηση της οικονομίας και την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Η οικονομική ανάπτυξη είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να είμαστε σε επαγρύπνηση και να δουλεύουμε για τη βελτίωση όλων των πτυχών της κοινωνίας μας. Η κακοποίηση παιδιών αποτελεί μια ιδιαίτερα σκληρή πτυχή της ανθρωπότητας. Η υποστήριξη οργανισμών όπως το ΕΛΙΖΑ, που στοχεύουν στην προστασία των παιδιών από τέτοιες καταστάσεις και τους επιτρέπουν να ευδοκιμήσουν και να εκπληρώσουν τις δυνατότητες τους, αποτελεί δέσμευση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας από την ίδρυση της. Παραμένουμε κομμάτι της οργανικής αλυσίδας του Eliza για την προστασία των παιδιών».

Η Αφροδίτη Στάθη, Διευθύντρια του Eliza, δήλωσε: «Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος όταν νοιάζεται και προσπαθεί να προστατέψει ένα παιδί. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές φροντίζουν αυτά τα παιδιά, ακούν τις οικογένειές τους και δρουν μαζί μέσω μίας διεπιστημονικής προσέγγισης για να ενεργοποιήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία τους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Ελληνική Πρωτοβουλία που πίστεψε στις δυνατότητες της πρωτοβουλίας μας και μας έδωσε την ευκαιρία  να εκπαιδεύσουμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, νοσηλευτές και φοιτητές στην διαχείριση περιστατικών όπου υπάρχει υποψία κακοποίησης».

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × 2 =

Μέρος Διεθνών Δικτύων

Ι.Ο.ΑΣ.: Στο 24ο Προσκοπικό Jamboree Β.Αμερικής 2019

Με μεγάλη επιτυχία και εκπληρώνοντας τους στόχους που είχαν τεθεί ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδεύσεις σε θέματα Οδικής Ασφάλειας στο 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη*, που πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Αμερική, στο Summit Bechtel Reserve της Δυτικής Βιρτζίνια των Η.Π.Α.

Το Τζάμπορη αποτελεί τη μεγαλύτερη προσκοπική διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη με τη συμμετοχή χιλιάδων εφήβων ηλικίας 14 – 18 ετών. Συνεχίζοντας την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου «Ο Προσκοπισμός για την Οδική Ασφάλεια», μια δράση η οποία τελεί υπό την Αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών,  το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» βρέθηκε στις Η.Π.Α. (από τις 18/7 έως τις 6/8) ως εταίρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) με το πρόγραμμα BRAAVO (Bringing Road Safety Awareness and Advocacy to Voluntary Organizationswww.braavo-youth.com ) εκπαιδεύοντας περισσότερους από 3.500 έφηβους και νέους Προσκόπους, με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου – FIA (Transformation Road Safety Grant Programme).

Πιο συγκεκριμένα, στο «Σταθμό Ασφάλειας των Μεταφορών – Transportation Safety Hub»  που διέθεταν από κοινού FIA-Ι.Ο.ΑΣ, στην περιοχή «Ζώντας στον 21ο αιώνα» του Centro Mondial του 24ου Παγκόσμιου Προσκοπικού Τζάμπορη, πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δραστηριότητες που αφορούσαν στα θέματα της ακατάλληλης ταχύτητας, της χρήσης ζώνης και κράνους, της απόσπασης προσοχής, των αποστάσεων ακινητοποίησης,  και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ με παράλληλη χρήση προσομοιωτών, όπως τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης και η συσκευή μέτρησης χρόνου αντίδρασης και απόστασης ακινητοποίησης. Τις εκπαιδεύσεις πλαισίωσαν οι αντίστοιχες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Ι.Ο.ΑΣ., καθώς και η γνωστή εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου #3500LIVES με την παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού (αφίσες, προβολή βίντεο και άλλα). Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν σε ειδικό Photo booth που είχε παραχωρήσει η FIA, και μαζί με την αναμνηστική φωτογραφία τους να υπογράψουν το Μανιφέστο της FIA, με το οποίο καλούνται οι ιθύνοντες κάθε χώρας να αναλάβουν δράση για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για να μειωθούν οι θάνατοι από τροχαία συμβάντα.

Μία ξεχωριστή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιουλίου, αποτέλεσε το Holding Hands for Road Safety” («Δίνοντας τα χέρια για την Οδική Ασφάλεια»), κατά την οποία Πρόσκοποι (ένα αγόρι και ένα κορίτσι από κάθε χώρα του πλανήτη, η οποία συμμετέχει στη διοργάνωση) δίνουν τα χέρια σχηματίζοντας ένα μεγάλο ανθρώπινο κύκλο και απαγγέλουν την υπόσχεσή τους να τηρούν τους κανόνες της οδικής ασφάλειας όπως αυτοί αποτυπώνονται στο δεκάλογο με τους χρυσούς κανόνες της  FIA. Με αυτό τον τρόπο, οι έφηβοι συμμετέχοντες γίνονται πρεσβευτές της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα τους όπου μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στους συνομηλίκους τους. Μάλιστα, ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΓΓ του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια και Πρόεδρος της FIA, κύριος Jean Todt, απηύθυνε χαιρετισμό προς τους νέους Προσκόπους μέσω βίντεο που μαγνητοσκόπησε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο έρευνα με σκοπό τη διερεύνηση στάσεων και συμπεριφορών των εφήβων σε σχέση με θέματα οδικής ασφάλειας επικεντρώνοντας στο θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ πριν την οδήγηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης που πραγματοποιήθηκε στο 23ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη στην Ιαπωνία το 2015, θα οδηγήσουν σε πολύτιμα συμπεράσματα για τις στάσεις και συμπεριφορές των εφήβων και στο σχεδιασμό στοχευμένων παρεμβάσεων. Η έρευνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου, κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, η οποία βρέθηκε στην Αμερική καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης συντονίζοντας τις δράσεις, δήλωσε:

«Νιώθω μεγάλη τιμή και συγκίνηση που με την Ομάδα μας στο 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη, καταφέραμε να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε με βιωματικό τρόπο και τη χρήση προσομοιωτών χιλιάδες εφήβους και νέους, από διαφορετικά σημεία του πλανήτη, σε κρίσιμα ζητήματα της οδικής ασφάλειας. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι με τη σειρά τους θα μεταφέρουν τα σημαντικά αυτά μηνύματα στις χώρες τους, ώστε να αλλάξει η τραγική πραγματικότητα του να χάνονται κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, 3.500 ζωές στους δρόμους».

Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων, κύριος Χριστόφορος Μητρομάρας, δήλωσε τα εξής:

«Μας τιμά η πολύχρονη συνεργασία με το Ι.Ο.ΑΣ. καθώς πιστεύουμε ότι από κοινού και με τη σωστή εκπαίδευση μπορούμε να μειώσουμε τα δυστυχήματα και να χαρούμε τη ζωή… Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το πολύ σημαντικό έργο του ΙΟΑΣ με στοχευμένες δράσεις στην Ελλάδα».

Οι νέοι πρόσκοποι συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές και βιωματικές δραστηριότητες του Ι.Ο.ΑΣ με αμέριστο ενδιαφέρον, ενθουσιασμό και με τα νεανικά τους χαμόγελα να δίνουν δύναμη και ελπίδα στην Ομάδα του Ινστιτούτου. Σχόλια όπως του νεαρού προσκόπου από τις ΗΠΑ, «Σας ευχαριστούμε που ήρθατε από τόσο μακριά για να μας βοηθήσετε να μάθουμε πώς να είμαστε ασφαλείς στο δρόμο», που έγραψαν οι αμέτρητοι συμμετέχοντες στο Βιβλίο Εντυπώσεων του Ι.Ο.ΑΣ., θα αποτελούν για όλους εμάς στο Ι.Ο.ΑΣ. πυξίδα για να συνεχίσουμε την αποστολή μας και να πραγματοποιήσουμε το κοινό μας όραμα για «έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα».

Το Ι.Ο.ΑΣ. θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι βοήθησαν να γίνει η αποστολή μας πραγματικότητα. Τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), που υποστήριξε το πρόγραμμα BRAAVO μέσω του Transformation FIA Road Safety Grant Programme.  Το Γενικό Γραμματέα του  Παγκόσμιου Οργανισμού Προσκοπικής Κίνησης (WOSM) κύριο Ahmad Alhendawi, για την εμπιστοσύνη του προς εμάς, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και την Ομάδα της Ελληνικής Αποστολής για την υποστήριξή τους τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Την Cosmote, η οποία υποστήριξε την έρευνα. Τα καταστήματα DUR  – Δούρος ΑΕ που έντυσαν την αποστολή του Ινστιτούτου και το RSA της Ιρλανδίας που προσέφερε τα ανακλαστικά γιλέκα για τη διεξαγωγή του “Holding Hands Event”.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους του νέους Προσκόπους από την Ομάδα Διεθνούς Υποστήριξης (ISTs), οι οποίοι συνέβαλαν στις εκπαιδεύσεις του Ινστιτούτου. Τους Άρη, Αλέξανδρο, Νίκο, Φίλιππο και Πέτρο από την Ελληνική Αποστολή. Τους Victor, Timothy Carlos και Dylan  από τις Η.Π.Α., τον Greg  από τον Καναδά, τον Armando από την Κολομβία, τον Lucas από την Μαλαισία, τον Philip από τη Σουηδία καθώς και τον εκπρόσωπο της FIA που παρέστη. Οι νέοι αυτοί εκπαιδεύτηκαν ως εκπαιδευτές σε θέματα Οδικής Ασφάλειας πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, τόσο στο θεωρητικό μέρος του προγράμματος BRAAVO  όσο και στη χρήση των προσομοιωτών, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους συνομηλίκους τους καθώς και  μικρότερους σε ηλικία προσκόπους, επισκέπτες του σταθμού μας. Πιστεύουμε ότι η εμπειρία αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό εφόδιο για την υπόλοιπη ζωή τους. Άλλωστε αυτός είναι και ο  σκοπός της ενεργού συμμετοχής: να γίνεσαι καλύτερος βοηθώντας τους άλλους.

*Τζάμπορη (Jamboree): Η μεγαλύτερη κατασκήνωση στη φύση για εφήβους στον κόσμο

Περισσότερα

Μέρος Διεθνών Δικτύων

THI: Δωρεά για την πρώτη Σχολή Αλιείας στην Ελλάδα

Ο κλάδος της αλιείας στην Ελλάδα έχει μακραίωνη ιστορία και μπορεί να εξελιχθεί μέσω της τεχνολογίας, γι` αυτό και η Ελληνική Πρωτοβουλία με σκοπό να εκσυγχρονίσει την ελληνική αλιεία, υποστηρίζει το καινοτόμο έργο του οργανισμού ΕΝΑΛΕΙΑ μέσα από δωρεά ύψους 20.000 δολ..

Η συμβολή του THI, παρέχει τη δυνατότητα στην ΕΝΑΛΕΙΑ, να ενισχύσει τις εκπαιδευτικές της ικανότητες, ψηφιοποιώντας το περιεχόμενό της, προσελκύοντας περισσότερους φοιτητές και συνδέοντάς τους με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο της αλιείας.

Η ΕΝΑΛΕΙΑ είναι μια κοινωνική επιχείρηση με αποστολή να καταστήσει βιώσιμο το θαλάσσιο οικοσύστημα σε συνεργασία με τους αλιείς. Έχει δημιουργήσει το πρώτο σχολείο επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, εκπαιδεύοντας 63 νέους αλιείς τα τελευταία 2 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, η εκπαιδευτική διαδικασία ψηφιοποιείται, προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να παρέχονται διαδραστικά ψηφιακά μαθήματα και βίντεο σε περισσότερους ενδιαφερόμενους στον τομέα της αλιείας.

Η ΕΝΑΛΕΙΑ έχει επίσης εκπαιδεύσει πάνω από 130 επαγγελματίες αλιείς για το πώς να κερδίσουν περισσότερα χρήματα με λιγότερη ποσότητα ψαριών, μέσω του αλιευτικού τουρισμού και το branding του προϊόντος τους – παρέχοντάς τους κίνητρο να αλιεύουν λιγότερο.

Με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχητικά αυξημένων ποσοτήτων πλαστικού στις ελληνικές θάλασσες, η ΕΝΑΛΕΙΑ έχει επίσης δημιουργήσει ένα σύστημα με 10 αλιευτικά σκάφη, τα οποία συλλέγουν με τα δίχτυα τους από τις θάλασσες 2.500 κιλά πλαστικού το μήνα και παραδίδουν το χρησιμοποιημένο αλιευτικό εξοπλισμό τους στο τέλος της αλιευτικής περιόδου σε δύο συγκεκριμένες περιοχές, tο Κερατσίνι και το Λαύριο. Επιπλέον, η ΕΝΑΛΕΙΑ έχει βραβευθεί από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον ως μία από τις 5 καλύτερες πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για την προστασία ή την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στο διαγωνισμό Young Champions of the Earth.

Ο Peter Poulos, THI Executive Director, δήλωσε: «Η υποστήριξη του THI στην ΕΝΑΛΕΙΑ είναι πολύ επίκαιρη και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες ευκαιρίες απασχόλησης. Επιπλέον, θα ενθαρρύνει τη νεότερη γενιά να ενδιαφερθεί περισσότερο για τον αλιευτικό τομέα, επιτρέποντας στις σημερινές επιχειρήσεις να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν».

Ο Μιχάλης Πρίντζος, Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε: «Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να έχει μεγάλο αριθμό υποσχόμενων τομέων που μπορούν να ενισχυθούν από την υποστήριξή μας και που μπορούν να συμβάλουν τόσο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, όσο και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η αλιεία είναι ένας από αυτούς τους τομείς και η ΕΝΑΛΕΙΑ συγκαταλέγεται στις πρώτες οργανώσεις που τον έχουν αξιοποιήσει. Είναι μεγάλη χαρά για μας να βοηθήσουμε μια τέτοια υποδειγματική οργάνωση, η οποία δείχνει ότι η ελληνική οικονομία έχει μοναδικές προοπτικές, που μπορούν να αναπτυχθούν χρησιμοποιώντας τις δικές της δυνάμεις και με τη βοήθεια της Ελληνικής Διασποράς».

Ο Λευτέρης Αραπάκης, Γενικός Διευθυντής και Συνιδρυτής της ΕΝΑΛΕΙΑ, δήλωσε: «Η Ελληνική Πρωτοβουλία υπήρξε πολύ σημαντικός συνεργάτης στις προσπάθειές μας. Μέσα από την υποστήριξη και την καθοδήγησή της, κατορθώσαμε να ψηφιοποιήσουμε το περιεχόμενό μας, ώστε να μειώσουμε το κόστος του e-learning προγράμματός μας από 500 ευρώ σε 99 ευρώ, επιτρέποντάς μας να εκπαιδεύσουμε περισσότερα άτομα, να καταστήσουμε την πρωτοβουλία μας βιώσιμη και ενδεχομένως να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας στον αλιευτικό κλάδο. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για την υποστήριξη και τη συνεργασία».

Περισσότερα

Ελλάδα

ΔΔΕ: Υπέρ και κατά στο σχέδιο νόμου περί επιτελικού κράτους

Στο πλαίσιο της αποστολής της για την πάταξη της διαφθοράς στη χώρα μας, η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς ανέγνωσε με ενδιαφέρον το σχέδιο νόμου «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» και ιδίως τις σκοπούμενες διατάξεις για:

(α) την ρύθμιση των ασυμβιβάστων και των συγκρούσεων συμφερόντων που δύνανται να προκύψουν για ευρύ κύκλο προσώπων της Κυβέρνησης,

(β) την ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας,

θεματικές για τις οποίες η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς έχει τοποθετηθεί, ήδη από το 2012, στην έρευνά της «Αξιολόγηση Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας» (http://www.transparency.gr/wp-content/uploads/2013/09/NIS_TI-Greece.pdf).

Υπό το πρίσμα και της εν λόγω έρευνας, η Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς σημειώνει, συνοπτικά, τα κάτωθι:

■ Η συμπερίληψη στο σχέδιο νόμου κανόνων για την ρύθμιση των ασυμβιβάστων και των συγκρούσεων συμφερόντων που δύνανται να προκύψουν για ευρύ κύκλο προσώπων της Κυβέρνησης (απαγόρευση άσκησης παράλληλης επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, περιορισμοί κατά την μεταβατική περίοδο μετά την λήξη των καθηκόντων τους, απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης μεταξύ του εν ευρεία έννοια Δημοσίου και των ίδιων, συζύγων και τέκνων τους, διαδικασία εξακρίβωσης και αποτροπής των καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων) αποτελεί οπωσδήποτε βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η θέσπιση επιπλέον διατυπώσεων διαφάνειας κατά τη διαδικασία εξακρίβωσης και αποτροπής των καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων θα ενίσχυε έτι περαιτέρω τους σκοπούς ελέγχου και λογοδοσίας των σχετικών διατάξεων του σχεδίου νόμου.

■ Η σκοπούμενη ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας ως μιας ανεξάρτητης νομοθετικά κατοχυρωμένης αρχής που θα απορροφήσει πλείστους υφιστάμενους ελεγκτικούς φορείς με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς, αποτελεί επίσης πρωτοβουλία προς την σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να δοθεί λύση στα ζητήματα της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και της έλλειψης συντονισμού δράσης των εν λόγω φορέων, καθώς τα ζητήματα αυτά συντελούν, μεταξύ άλλων, στην μη αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, εξίσου θετική επίδραση στην πάταξη της διαφθοράς αναμένεται να έχουν και οι συνακόλουθες: (α) οριζόντια πολιτική διαχείρισης κινδύνων διαφθοράς, (β) ομογενοποίηση των προτύπων και εργαλείων διερεύνησης της διαφθοράς, καθώς και (γ) ενιαία πολιτική υποδοχής των καταγγελιών διαφθοράς.

■ Δεδομένης της φύσης της σκοπούμενης Αρχής ως ανεξάρτητης νομοθετικά κατοχυρωμένης αρχής, η επιλογή του Πρόεδρου και των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και του Διοικητή της Αρχής ουσιαστικά από την Κυβέρνηση είναι σύμφωνη με την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πρακτική για την επιλογή των επικεφαλής των ανεξάρτητων νομοθετικά κατοχυρωμένων αρχών. Ωστόσο, στο πλαίσιο της διακηρυχθείσας ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της ελεγκτικής αρχής που θα κληθεί να διερευνήσει διαφθορά ενίοτε διαπραττόμενη από ισχυρά συμφέροντα, θα ήταν ευπρόσδεκτη μια διαδικασία επιλογής των εν λόγω προσώπων ομοιάζουσα με αυτή της επιλογής των επικεφαλής των ανεξάρτητων συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών, η οποία απαιτεί στήριξη και εκ μέρους της Αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερα επισημαίνεται η ανάγκη βελτίωσης της προβλεπόμενης διαδικασίας επιλογής του Διοικητή της Αρχής, ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του.

■ Προκειμένου να είναι η Αρχή σε θέση να επιτελέσει με επιτυχία τον ρόλο και την αποστολή της, απαιτείται, σε διαχρονική βάση, η εξασφάλιση των απαραίτητων δημοσιονομικών πόρων και της οικονομικής αυτοτέλειας της Αρχής, ώστε:

– να προσελκυθεί και διατηρηθεί σε αυτή επαρκής αριθμός προσωπικού με εξειδικευμένες γνώσεις και εχέγγυα ανεξαρτησίας,

– να είναι σε θέση το προσωπικό να διενεργεί ελέγχους εκτός έδρας και καθ’ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου εργασίας,

– να παρέχεται στο προσωπικό η δυνατότητα διαρκούς επιμόρφωσης στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή.

Ως εκ τούτου, θα ήταν σκόπιμη η μεταφορά στην Αρχή οικονομικών πόρων όχι μόνο ίσων με το σύνολο των πιστώσεων των απορροφούμενων φορέων, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, αλλά και πλέον αυτών.

– Αναφορικά με την προβλεπόμενη αρμοδιότητα της Αρχής για υποδοχή και διερεύνηση καταγγελιών επί υποθέσεων απάτης και διαφθοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και σε συγχρηματοδοτούμενα, διακρατικά και λοιπά έργα, επισημαίνεται η ανάγκη ο Κανονισμός Λειτουργίας της Αρχής ή Κανονισμός που θα εκδοθεί με απόφαση του Διοικητή να προβλέπει ότι οι εν λόγω καταγγελίες θα τυγχάνουν διαχείρισης σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του –επί της παρούσης- σχεδίου της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

– Η πρόβλεψη περί αρμοδιότητας της Αρχής για την ενίσχυση της διαφάνειας στους τομείς της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας για την υποστήριξη της ανάπτυξης και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και συνακόλουθης ένταξης και ιδιωτικών φορέων στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Αρχής, κρίνεται ως θετική επί της αρχής, καθόσον η διαφθορά στον δημόσιο τομέα είναι τις περισσότερες φορές αλληλένδετη με αυτή στον ιδιωτικό τομέα.

Εντούτοις, οι αρμοδιότητες που σκοπείται να έχει η Αρχή επί του ιδιωτικού τομέα χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων, ιδίως σε σχέση και με την προβλεπόμενη παρακολούθηση από την Αρχή των πειθαρχικών διαδικασιών στους ιδιωτικούς φορείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, οι οποίοι ορίζεται ότι θα πρέπει να κοινοποιούν υποχρεωτικά στην Αρχή κάθε πράξη με την οποία ασκείται πειθαρχική δίωξη και κάθε πειθαρχική απόφαση.

– Η μη αποσαφήνιση στο σχέδιο νόμου των αρμοδιοτήτων της Αρχής επί του ιδιωτικού τομέα γεννά ζητήματα και λόγω της πρόβλεψης ότι τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης της Αρχής δεν επιτρέπεται να παρέχουν υπηρεσίες ή να έχουν οποιαδήποτε έννομη σχέση με εταιρεία ή επιχείρηση εκ της οποίας μπορεί να προκληθεί σύγκρουση συμφερόντων, καθόσον καταλείπει πλείστα ερωτήματα ως προς τους ιδιωτικούς φορείς και τις έννομες σχέσεις που εν τέλει επιτρέπονται για τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης της Αρχής.

– Τέλος, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, ως φορέας της Κοινωνίας των Πολιτών, καλωσορίζει την πρόβλεψη επιχειρησιακού πυλώνα λογοδοσίας της Αρχής προς την κοινωνία και δεσμεύεται ότι θα παραμείνει αταλάντευτος αρωγός στην εθνική προσπάθεια για καταπολέμηση της διαφθοράς, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ