Connect with us

Μέρος Διεθνών Δικτύων

10.000 δολ. στο ΕΛΙΖΑ από την Ελληνική Πρωτοβουλία

Η Ελληνική Πρωτοβουλία ανακοίνωσε νέα χορηγία ύψους 10.000 δολ. στον οργανισμό ΕΛΙΖΑ – Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.

Το ΕΛΙΖΑ είναι μια Ελληνική εξειδικευμένη μη-κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση και η μόνη οργάνωση που δίνει  έμφαση στην προσχολική ηλικία. Μέσω της χορηγίας, η Ελληνική Πρωτοβουλία ήταν ο αποκλειστικός χορηγός της «1ης Ημερίδας Κατάρτισης Νοσηλευτών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών» που διοργάνωσε το ΕΛΙΖΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» στις 29 Μαρτίου στην Αθήνα.

To ΕΛΙΖΑ ιδρύθηκε το 2008 και έκτοτε βρίσκεται δίπλα στα μικρά παιδιά που βιώνουν ή κινδυνεύουν από κακοποίηση. Μέσω της δράσης του και των επιστημονικών του συνεργασιών σε Ελλάδα και Αμερική, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο θέμα της κακοποίησης παιδιών, εκπαιδεύοντας τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, συμβουλεύοντας τους γονείς και διδάσκοντας στα ίδια τα μικρά παιδιά πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία για το φαινόμενο της κακοποίησης των παιδιών στην Ελλάδα, είναι ενδεικτικά της σοβαρής δουλειάς που πρέπει να γίνει προκειμένου να εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Ένα στα πέντε παιδία έχει βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό κακοποίησης. Το φαινόμενο γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο δεδομένου ότι εννέα στις δέκα περιπτώσεις από τα σοβαρά περιστατικά κακοποίησης δεν καταγράφονται από τις αρχές και συνεπώς δεν λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης. Το έργο του ΕΛΙΖΑ είναι απόλυτα αναγκαίο και πιο επίκαιρο από ποτέ, ώστε να αποκτήσουν οι επαγγελματίες υγείας την κατάλληλη ενημέρωση και εξειδίκευση, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να διαχειρισθούν με τον πλέον ορθό τρόπο περιστατικά κακοποίησης παιδιών. Λόγω της διεπιστημονικής προσέγγισης με την οποία το ΕΛΙΖΑ αντιμετωπίζει το φαινόμενο, έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα για την ενίσχυση της αλυσίδας προστασίας των παιδιών και είμαστε αισιόδοξοι για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Με την αποκλειστική χορηγία της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, το ΕΛΙΖΑ πραγματοποίησε για 1η φορά στην Ελλάδα μία ημερίδα. με στόχο την εκπαίδευση και ενημέρωση των νοσηλευτών που εργάζονται σε νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Ο ρόλος των νοσηλευτών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς είναι οι πρώτοι επαγγελματίες  που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά. Επιπλέον, οι νοσηλευτές περνούν πολύ χρόνο δίπλα στα παιδιά και στις οικογένειες τους και έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα αρχείο για τη παροχή σημαντικών πληροφοριών. Η ημερίδα εστίασε στην εξειδίκευση των νοσηλευτών, τον καθορισμό των κατευθυντήριων προτυποποιημένων γραμμών για τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης παιδιών και τη χρήση διεπιστημονικής προσέγγισης στα περιστατικά παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίησης.

Ο Μιχάλης Πρίντζος, THI Director of Programming, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα είναι απασχολημένη με την αναζωογόνηση της οικονομίας και την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Η οικονομική ανάπτυξη είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να είμαστε σε επαγρύπνηση και να δουλεύουμε για τη βελτίωση όλων των πτυχών της κοινωνίας μας. Η κακοποίηση παιδιών αποτελεί μια ιδιαίτερα σκληρή πτυχή της ανθρωπότητας. Η υποστήριξη οργανισμών όπως το ΕΛΙΖΑ, που στοχεύουν στην προστασία των παιδιών από τέτοιες καταστάσεις και τους επιτρέπουν να ευδοκιμήσουν και να εκπληρώσουν τις δυνατότητες τους, αποτελεί δέσμευση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας από την ίδρυση της. Παραμένουμε κομμάτι της οργανικής αλυσίδας του Eliza για την προστασία των παιδιών».

Η Αφροδίτη Στάθη, Διευθύντρια του Eliza, δήλωσε: «Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος όταν νοιάζεται και προσπαθεί να προστατέψει ένα παιδί. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές φροντίζουν αυτά τα παιδιά, ακούν τις οικογένειές τους και δρουν μαζί μέσω μίας διεπιστημονικής προσέγγισης για να ενεργοποιήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία τους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Ελληνική Πρωτοβουλία που πίστεψε στις δυνατότητες της πρωτοβουλίας μας και μας έδωσε την ευκαιρία  να εκπαιδεύσουμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, νοσηλευτές και φοιτητές στην διαχείριση περιστατικών όπου υπάρχει υποψία κακοποίησης».

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

SDG's

L.Kingo στο csrindex: H επιχειρηματικότητα ευδοκιμεί όταν ευημερούν οι άνθρωποι

Οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης ακόμη και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις δεν δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον, σύμφωνα με την Lise Kingo, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, που μιλά στo csrindex.gr για τον κανόνα που λέει ότι η επιχειρηματικότητα ευδοκιμεί μόνο όταν ευημερούν οι άνθρωποι και ο πλανήτης.

Tης Σοφίας Εμμανουήλ (semm@csrindex.gr)

Η Ατζέντα του 2030 θα απαιτήσει τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ανθρώπινη ιστορία, καθώς η επιτυχία και η οικονομική απόδοση δεν μπορούν πλέον να αποβαίνουν εις βάρος των ανθρώπων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

“Η ηθική, η ενότητα και η δικαιοσύνη θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μετράμε και υπολογίζουμε την πρόοδό μας. Στη νέα βιώσιμη οικονομία εκτιμούμε εξίσου την αξία των ανθρώπων, του πλανήτη και της ευημερίας. Στην εποχή των SDGs, κερδίζουμε μαζί ή χάνουμε μαζί. Οι επιχειρήσεις που θα ηγηθούν σ` αυτόν τον μετασχηματισμό θα βγουν νικητές. Όσοι αποτύχουν να μεταμορφώσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα θα βγουν εκτός”.

Αυτή είναι η θέση της Lise Kingo, Executive Director United Nations Global Compact, επικεφαλής της μεγαλύτερης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στον κόσμο για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, με πάνω από 13.500 μέλη από 170 χώρες που έχουν δεσμευτεί να ευθυγραμμίσουν τις στρατηγικές τους με τις παγκόσμιες αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη λήψη μέτρων που προάγουν την κοινωνία.

Συναντήσαμε την κ. Kingo με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, όπου ήταν καλεσμένη του CSR Hellas, στο πλαίσιο του Balkans & Black Sea Forum 2018 (BBSF 30/5 – 1/6), το οποίο υποστήριξε το csrindex.gr ως χορηγός επικοινωνίας.

Τη ρωτήσαμε για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν στο νέο περιβάλλον, για να μας παρουσιάσει ως παράδειγμα την ανανεώσιμη ενέργεια: “σήμερα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ανταγωνιστικές ως προς τις τιμές των ορυκτών καυσίμων και τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη είναι απτά – μια οικονομία ουδέτερου άνθρακα είναι ανεξάρτητη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και συμβάλλει σε έναν υγιή πλανήτη και μια υγιή κοινωνία ανθρώπων. Σύμφωνα με την Επιχειρηματική Επιτροπή για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Business Commission for Sustainable Development), η καθαρή ενέργεια θα προσφέρει την τέταρτη μεγαλύτερη επιχειρηματική ευκαιρία μέχρι το 2030 αξίας 1,2 δις. δολ. ΗΠΑ”.

Η ίδια θεωρεί ότι υπάρχουν επαρκή πρότυπα, διεθνώς αποδεκτά, τα οποία να υποστηρίζουν τις ανάγκες λογοδοσίας των επιχειρήσεων σε θέματα υπεύθυνης λειτουργίας και τονίζει ότιεάν όλες οι εταιρείες συμμορφώνονταν με τις 10 αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη, θα είχαμε ήδη διανύσει πολύ δρόμο στην πορεία για την υλοποίηση των SDGs. Η λογοδοσία είναι καθοριστικής σημασίας και γι ‘αυτό το λόγο το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζεται στενά με τον οργανισμό Global Reporting Initiative (GRI)…”.

Σύμφωνα με την κ. Kingo, μέσω της στρατηγικής του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών – Global Goals Local Business – στόχος είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος βιώσιμων επιχειρήσεων και ενδιαφερομένων μερών, που ξεκινά με την ενσωμάτωση των 10 Αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ στην επιχειρηματική στρατηγική, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και στην επικοινωνία σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται σε ετήσια βάση. “Με το Blueprint for Business Leadership για τους SDGs, το οποίο ξεκίνησε το 2017, στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε όλες τις επιχειρήσεις – ανεξαρτήτως μεγέθους, τομέα ή γεωγραφικής θέσης – να αναλάβουν πρωτοποριακή δράση για την επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης…”, προσθέτει.

Σε ερώτημα για το αν το Global Compact έχει προβλέψει την εφαρμογή προτύπων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κ. Kingo εξηγεί ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι πόροι, τα εργαλεία και οι πλατφόρμες δράσης που αναπτύσσονται είναι συναφή με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ρόλος των συμμαχιών

Στο συνέδριο BBSF που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό στην Αθήνα, αναδείχθηκε το θέμα της ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας. Ο απώτερος στόχος αυτής της προσέγγισης σύμφωνα με την κ. Kingo – που μας μίλησε για την παρουσία του Global Compact στην περιοχή μέσω 10 ενεργών τοπικών δικτύων σε Βουλγαρία, Κροατία, Γεωργία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Ουκρανία, καθώς και Αζερμπαϊτζάν και Σλοβενία – είναι η ενίσχυση των δεσμεύσεων των επιχειρήσεων σε αυτή την περιοχή απέναντι στο Παγκόσμιο Σύμφωνο, μέσω συνεργασιών σε τομείς όπως η αειφόρος οικονομία των ωκεανών, η καινοτόμος χρηματοδότηση των SDGs και η λήψη μέτρων για το κλίμα.

Απαντώντας σε ερώτημα του csrindex.gr για το κατά πόσον οι παραπάνω συμμαχίες είναι εφικτές σε μια περίοδο που το γεωπολιτικό ρίσκο δείχνει να έχει αναβαθμιστεί, η κ. Kingo σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν μια πραγματική ευκαιρία να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε μια εποχή γεωπολιτικων αμφισβητήσεων και αυξημένου κινδύνου. “Η περιοχή των Βαλκανίων και η Μαύρη Θάλασσα μοιράζονται τους ωκεανούς και τις ακτές που παρέχουν το οικονομικό υπόβαθρο για τη ναυτιλία, την αλιεία και τον τουρισμό. Η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, της ρύπανσης και των απειλών για τη βιοποικιλότητα είναι κρίσιμες για την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή σας. Οι ακτές σας είναι επίσης ο προορισμός του μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο – άνθρωποι που ξεφεύγουν από την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια, τις ένοπλες συγκρούσεις και τον εκτοπισμό στο εσωτερικό των χωρών τους σε περιοχές όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή. Η επιχειρηματική κοινότητα στην περιοχή αυτή έχει ισχυρά κίνητρα για συνεργασίες προκειμένου να δώσει λύσεις και να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις…”, προσθέτει.

Περισσότερα

9# Βιομηχανία, Καινοτομία & Υποδομές

THI: Μέλη της ελληνικής διασποράς στην Ελλάδα

Μέλη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ευρώπη συμμετείχαν στον 4ο κύκλο του Venture Fair της Ελληνικής Πρωτοβουλίας καθώς και στο 1ο Diaspora Summit που διοργάνωσε το THI στην Αθήνα.

Σε συνέχεια των προσπαθειών τους να κινητοποιήσουν τη δέσμευση της Διασποράς για την ενδυνάμωση του μέλλοντος της Ελλάδας, μέλη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ευρώπη συναντήθηκαν με αφορμή το 4ο Venture Fair το οποίο διοργανώνει ο οργανισμός καθώς και για να συμμετάσχουν στο 1ο Diaspora Summit που διοργανώθηκε στην Αθήνα.

Για ακόμη μια χρονιά, το Venture Fair της Ελληνικής Πρωτοβουλίας λειτούργησε ως μια πλατφόρμα σύνδεσης μεταξύ 10 υποσχόμενων νεοφυών επιχειρήσεων και της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Το Venture Fair αποτελεί μια από τις προσπάθειες του ΤΗΙ στην Ελλάδα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη καθώς και στην εύρεση κεφαλαίων εκκίνησης στην χώρα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, εταιρείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάφεραν να συγκεντρώσουν εκατομμύρια δολάρια μετοχικών συμμετοχών από επενδυτές τους οποίους γνώρισαν μέσα από το Venture Fair, με κάποιες από αυτές να καταφέρνουν να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους σε αγορές όπου δρουν Έλληνες της Διασποράς οι οποίοι είναι μέλη του ΤΗΙ. Φέτος, 10 υποσχόμενες εταιρείες παρουσίασαν τις ιδέες τους και τα επιχειρηματικά τους σχέδια σε μια ομάδα επενδυτών από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τον Καναδά. Οι 10 νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο 4ο Ετήσιο Venture Fair είναι οι:

–       B2B Wave

–       Olyra

–       Quantimetrica

–       Viral Loops

–       Pobuca

–       Kalepso

–       PD Neurotechnology

–       Sentio Solutions

–       Natech

–       Think Silicon

Την επόμενη μέρα, οι αντιπρόσωποι του ΤΗΙ συμμετείχαν στο πρώτο Diaspora Summit που διοργανώθηκε από τον οργανισμό, συζητώντας μεταξύ άλλων το πώς οι δεσμοί μεταξύ των Ελλήνων της Διασποράς και της πατρίδας τους μπορούν να ισχυροποιηθούν με τρόπο που να είναι συμβατός με τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς και να είναι επωφελής για την Ελληνική κοινωνία. Μεταξύ άλλων, έθιξαν τα θέματα της φιλανθρωπίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, που παραμένουν στο επίκεντρο της αποστολής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, από την ίδρυση της το 2012.

Περισσότερα

8# Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη

Στην τελική ευθεία για τις υποτροφίες του RIS Fellowship

30 υποψήφιοι επιλέχθηκαν για να περάσουν στην τελική φάση του διαγωνισμού RIS Fellowship και να διεκδικήσουν υποτροφίες 3.000 ευρώ.

Οι Industry Disruptors Game Changers, EIT Food Hub Greece πραγματοποίησαν την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018 το 2ο στάδιο αξιολόγησης των υποψηφίων στον διαγωνισμό του European Institute of Innovation & Technology (EIT) Food, ηγέτη στον τομέα της καινοτομίας τροφίμων, που προσφέρει 13 θέσεις πληρωμένης, τρίμηνης πρακτικής άσκησης σε εταιρίες του εξωτερικού, μέσω του προγράμματος Regional Innovation Scheme (RIS) Fellowship. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 13 χώρες της Ευρώπης και αναζητάει υποψηφίους που επιθυμούν να εργαστούν στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων. Τα στάδια επιλογής είναι τρία: i) Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, ii) Workshop αξιολόγησης & iii) online συνέντευξη.

Οι εκπρόσωποι του EIT-Food CLC South και των IDGC παρουσίασαν το πρόγραμμα του RIS Fellowship, κατεύθυναν και αξιολόγησαν τους υποψήφιους ενώ στο τέλος, μοιράστηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης του workshop και αναμνηστικά σε όλους τους υποψηφίους.

Διοργανωτές και υποψήφιοι ήταν πολύ ικανοποιημένοι από το παραγωγικό και εύστοχο workshop, ενώ αναμένονται οι τελικές αξιολογήσεις για να αναδειχθούν οι υποψήφιοι που περνάνε στην επόμενη φάση.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ