10 χρόνια στην Ελλάδα για το δείκτη CRI

Date:

Share post:

Aύξηση των επιδόσεων των επιχειρήσεων στην Εταιρική Υπευθυνότητα, με το ποσοστό του μέσου όρου επίδοσης να αυξάνεται σε 81% από 55% το 2008 διαπιστώνoυν στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για τα 10 χρόνια στην Ελλάδα του Δείκτη CR Index, ο οποίος εκπροσωπείται αποκλειστικά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης.

Όπως είπε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Δημήτρης Μαύρος, η προσήλωση των επιχειρήσεων στην στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης και η ένταξη σ’ αυτή των πρακτικών και πολιτικών της Εταιρικής Ευθύνης, αποδεικνύεται απολύτως αναγκαία, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία. “Όπως αποδεικνύουν μελέτες του Οργανισμού Business in the Community της Αγγλίας, η ΕΚΕ συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης των επιχειρήσεων και τις βοηθάει να αντιμετωπίσουν περιόδους ύφεσης, σαν αυτή που ζούμε τα τελευταία χρόνια”, πρόσθεσε.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις στην στρατηγική ΕΚΕ, σύμφωνα με τον Νίκο Αυλώνα, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, είναι το γεγονός ότι στον δείκτη συμμετέχουν πλέον 40 επιχειρήσεις διαχρονικά. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν συνολικά 40.000 εργαζόμενους και πραγματοποιούν κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 7 δις. ευρώ, δηλαδή 5% περίπου του ΑΕΠ της χώρας.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza, έδωαν το παρόν επιχειρήσεις που συμμετέχουν επί σειρά ετών κι έχουν διακριθεί στο Δείκτη CR Index και CRI Pass, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, ο Όμιλος ΟΤΕ, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η WIND, η MSD, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου.

Οι ομιλητές παρουσίασαν τη στρατηγική τους προσέγγιση στην Εταιρική Υπευθυνότητα και τόνισαν τον τρόπο με τον οποίο τους βοήθησε η συμμετοχή τους στον Δείκτη CR Index.

Χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση της πορείας του οργανισμού σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, χαρακτήρισε τον δείκτη CRI η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ. “Από το 2008, που ξεκινήσαμε να συμμετέχουμε στον δείκτη CRI, μέχρι το 2016 που αποσπάσαμε τη διάκριση «Diamond», έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, επανεξετάζοντας τη στρατηγική μας, κάνοντας βελτιώσεις και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία από τις διεθνείς πρακτικές. Έτσι, καταφέραμε να κάνουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη μέρος του DNA του Ομίλου ΟΤΕ και των ανθρώπων του – και όχι μία αποσπασματική πρακτική”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Δημήτριο Δημόπουλο, Διευθυντή της Μονάδας Περιβάλλοντος της Τράπεζας Πειραιώς, ο Δείκτης αποτελεί ένα αναγνωρισμένο στρατηγικό εργαλείο αξιολόγησης το οποίο βοηθάει τις επιχειρήσεις να αναβαθμίζουν συνεχώς τις πρακτικές αειφορίας, να ενισχύσουν τη διαφάνεια προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και παράλληλα να βελτιώσουν τη φήμη τους.

Την πρόοδο που κάνει η WIND τα τελελευταία χρόνια προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της με βάση μια σειρά από αυστηρά κριτήρια παρουσίασε ο Γιώργος Τσαπρούνης, Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND.

Ο Δείκτης CR Index πραγματοποιείται φέτος για 10η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο, με σκοπό να συνεχίσει να στηρίζει και να επιβραβεύει την Εταιρική Υπευθυνότητα. Για 4η χρονιά πραγματοποιείται και το CRI Pass, το πρώτο εργαλείο που «εισάγει» κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης. Οι δηλώσεις συμμετοχής για το CR Index 2017-2018 έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν, δίνοντας παράταση κατόπιν αιτήματος από ενδιαφερόμενες εταιρείες, στις 15 Νοεμβρίου 2017.

Στη ΦΩΤΟ: Νίκος Αυλώνας, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης στο βήμα της εκδήλωσης και κθιστοί από δεξιά ο Μάνος Ιατρέλης, CSR Manager της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ και ο Δημήτριος Δημόπουλος, Διευθυντής της Μονάδας Περιβάλλοντος της Τράπεζας Πειραιώς.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας ο Δήμος Πεντέλης

Στηρίζουν την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πολλαπλά τα οφέλη για τους πολίτες.

Πρώτη εταιρική Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο με έτος βάσης το 2021, μέτρησε το ανθρακικό του αποτυπώματος για Εκπομπές Πεδίων 1 και 2, έγινε µέλος του δικτύου One Planet SWF και υποστηρικτής των συστάσεων TCFD.

ΑNEK LINES: Εκδήλωση  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Η ΑΝΕΚ Lines, κατάφερε για μία ακόμα φορά να αναδείξει την παράδοση και την κρητική κληρονομιά, ταξιδεύοντας φιλόξενα πολιτισμό και οράματα. 

Ασφάλεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Aναδείχθηκε ο ρόλος και η συμβολή των φορέων πιστοποίησης για την ικανοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων αναφορικά με την ποιότητα και την ασφάλεια καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας.